Техніка

Знищення плужної підошви та змішування пожнивних решток забезпечать стабільні урожаї

Інтегрований обробіток

Інтегрований обробіток

Знищення плужної підошви в поєднанні з правильним змішуванням пожнивних решток забезпечить стабільні урожаї. Допоможе з цим техніка CASE IH.

На сьогодні все більше сільськогосподарських підприємств — як холдингів, так і невеликих господарств — переходять на інтегрований обробіток ґрунту. В основі цього обробітку лежить інтеграція неглибокого змішування пожнивних решток із проведенням глибокого розпушення кожні 4–6 років. Перша операція проводиться для відновлення життєдіяльності мікроорганізмів у ґрунті, друга — для знищення ущільнення, щоб забезпечити ґрунту можливість вбирати й віддавати вологу. 

Йоханн Татцбер

Завдяки інтегрованій системі обробітку коренева система сільськогосподарських культур може сягати на один метр і глибше й діставати вологу з нижніх прошарків ґрунту в посушливий період. «Наше завдання полягає в тому, щоб навчитися працювати з ґрунтом правильно: робити якомога менше операцій, у яких немає сенсу, й створити хорошу структуру ґрунту — це дозволить нівелювати вплив нових кліматичних умов», — зазначає Йоханн Татцбер, агроном, незалежний консультант Case IH з ґрунтообробної техніки (Австрія). 

Структура ґрунту й водний менеджмент 

За словами пана Йоханна, глобальність проблеми кліматичних змін полягає не так у зменшенні кількості опадів, як у їх нерівномірному розподіленні. За короткий період може випасти близько 100 мм опадів, а після цього 4–5 тижнів опадів взагалі не буде. «Цей показник дає нам зрозуміти, що наші ґрунти мають вбирати вологу, коли вона є, і віддати її у період посухи. Для цього потрібна хороша структура ґрунту», — сказав він. 

Наразі сільськогосподарські землі в Україні деградують: 50–60% усіх угідь мають ущільнення. Це наслідки роботи тракторної техніки, колеса якої протягом десятиліть проходили в одному й тому самому горизонті, і застосування хімічних препаратів. 

Здебільшого типові горизонти ущільнень розташовані на глибині 25–28 см і мають товщину 10–15 см. Ущільнений прошарок не здатен вбирати вологу, і в ньому немає живих організмів. Як наслідок — опади не можуть проникати у ґрунт, утворюються так звані водні блюдця, а після їх висихання — кірочка на поверхні. Ущільнений ґрунт створює перешкоду для руху вверх наявної в нижніх прошарках вологи, де розташовані кореневі системи культур. Крім того, за показниками ФАО, Україна посідає друге місце щодо негативного впливу водної ерозії: вода змиває поживні речовини з полів, і вони концентруються в підземних водах. 

Ще один чинник, що має величезне значення для отримання стабільних урожаїв, — наявність живих організмів у ґрунті. Найактивніша кількість живих організмів, що забезпечують нітрифікацію, находиться на глибині 10–15 см. Тому завдання для агронома полягає в тому, щоб забезпечити ідеальні умови для життя живих організмів, а саме: повітря, вологу та їжу. Зробити це за наявності плужної підошви — неможливо. 

Ущільнення ґрунту стає причиною зменшення врожайності на 15–25%. У грошовому еквіваленті на 1 тис. гектарів прибутки агропідприємства зменшуються на 4,5 млн гривень щороку — це середня цифра втрат на посівах кукурудзи, сої та соняшнику. 

Борона для вертикального обробітку Case IH True-Tandem 335 VT

Знищити плужну підошву 

Перший крок до створення ідеальної структури ґрунту — це позбутися проблеми ущільнення ґрунту. З цим може впоратися агрегат, що здатний своїми лапами підхопити ущільнений ґрунт нижче на 5 см. Тобто якщо горизонт ущільнення розташований на глибині 25–28 см, то техніка має працювати на глибині 40–45 см. 

З цим завданням успішно впорається глибокорозпушувач компанії Case IH Ecolo-Tiger 875. Лапи цього агрегата можуть працювати на глибині 45 см і одночасно змішувати пожнивні рештки на поверхні. В агрегаті виробник урахував усі зауваження та побажання виробників сільськогосподарської продукції. 

Глибокорозпушувач Case IH Ecolo-Tiger 875 має незалежне гідравлічне керування Х-подібною дисковою рамою, що забезпечує гнучкість налаштувань залежно від розмірів і щільності пожнивних решток, незалежно від установленої глибини обробки лапами. Диски діаметром 61 см і завтовшки 6,4 мм розташовані на відстані 38 см один від одного. Зміщення заднього ряду дисків до передніх забезпечує ефективну відстань різання 19 см на глибину 8–15 см. Оскільки диски встановлено на індивідуальних С-подібних пружинних стійках, вони менш уразливі до пошкоджень унаслідок потраплянь на тверді перешкоди. Задня батарея дискових загортачів, що має гідравлічне керування, частково розбиває великі брили й розрівнює поверхню. Зчіпне кільце можна регулювати за висотою, що дозволяє адаптувати глибокорозпушувач до роботи з будь-яким трактором. 

Основні робочі лапи мають форму TigerPoint, що дозволяє не лише підіймати пласт ущільненого ґрунту, а й добре розпушувати. Завдяки великим лапам глибокорозпушувач Ecolo-Tiger може працювати за будь-яких умов. Гідравлічні шланги й електропроводка встановлені на спеціальній поворотній опорі, тому вони добре захищені від забруднення й імовірного защемлення під час проходження поворотів. 

Пан Йоханн радить знищити ущільнення механічним способом один раз, а кожні 5–6 років проводити цю операцію в профілактичних цілях. «Коли мене запитують, для чого раз на кілька років знищувати ущільнення на полях господарства, яке не використовує плуг? Я відповідаю, що за будьякої системи землеробства робоча техніка проходить полем, здійснюючи ті чи інші операції, 6–10 разів: лущення стерні, підготовка посівного ложа, сівба, 3–4-разове внесення засобів захисту рослин, внесення добрив, жнива, — обґрунтовує фахівець. — Так, за спливом певного часу ґрунт дещо ущільнюється і з’являється новий горизонт ущільнення». 

Частота й періодичність проведення операції зі знищення плужної підошви залежить від виду ґрунту й технології його обробітку. Тому аграріям потрібно постійно обстежувати поля на наявність нового ущільнення — це робити досить просто пенетрометром чи пенетрологером. 

Мінімізувати ущільнення, а відтак і відтермінувати проведення операції зі знищення плужної підошви, можна, ввівши до сівозміни проміжні культури чи сидерати з елементами, що виконуватимуть функцію розпушення. «Але більшість підприємств має у сівозміні три культури, до того ж великий відсоток посівів під кукурудзою, яку часто збирають далеко не в ідеальних умовах, — зазначає пан Йоханн. — Ці та інші чинники призводять до появи нового горизонту ущільнення». 

Правильне змішування решток 

Наступний крок, на який треба звернути увагу, — змішування пожнивних решток на невелику глибину. За лущення стерні завдання полягає в тому, щоб перервати капілярність рослини — робити це потрібно на мінімально можливу глибину, щоб зберегти дорогоцінну вологу й забезпечити оптимальні умови для життя живих організмів у горизонті, де вони живуть. Тому пожнивні треба змішати, а не закопати. «Закопали рештки — забудьте про нітрифікацію, вони будуть гнити в землі, сприятимуть розмноженню хвороб і бактерій, а від поля виділятиметься неприємний запах», — додає Йоханн Татцберг. Також 25–30% мають бути на поверхні й виконувати захисні функції від водної та повітряної ерозії. Ці правила актуальні для всіх культур. 

Такі роботи можна виконувати восени чи навесні. Після змішування решток і розпушення горизонту, він має бути вирівняний для сівби. Досягнути оптимальних умов можна за допомогою борони вертикального обробітку Case IH True-Tandem 335 VT. Вона має кілька особливостей, одна з яких — диски, що виконують функцію подрібнення і змішування. Диски розташовано під кутом 18° і, працюючи на глибину 3 см, кожен диск оброблятиме 10 см площі. Відстань між дисками — 19 см, а наявність двох батарей дисків забезпечуватиме 100% перекриття. Агрегат здатен забезпечити хороший ефект в подрібненні та змішуванні рослинних решток, вирівнюванні поверхні поля як після збирання врожаю, так і перед сівбою, підготовки посівного ложа під сівбу культур, переробки неякісних сходів культур. Агрегат можна застосовувати як для весняної, так і осінньої культивації, як окремо, так і для комбінованого обробітку ґрунту. Він підходить для інтегрованої технології обробітку ґрунту, системи Mini-Till та оранки. 

«Якщо хочете зберігати вологу в ґрунті, проводьте тільки необхідні операції на полі. Зокрема, знищення ущільнення, що сприятиме отриманню стабільної врожайності культур», — підсумував пан Йоханн.  

Лариса Степанушко

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ