Елеватор

Поетапне розширення елеваторних потужностей дає агровиробникам можливість замовляти й експлуатувати сучасне якісне обладнання

Стратегія успіху

Стратегія успіху

Поетапне розширення елеваторних потужностей дає агровиробникам можливість замовляти й експлуатувати сучасне якісне обладнання.  

Наталія Лисенко

Успіх господарства розпочинається з амбітних і невтомних керівників із перспективним мисленням. Саме такою є власниця ТОВ «Новий елеватор ЛЛД» Наталія Лисенко, яка за сім років перетворила розбиті старі підлогові склади на сучасний технологічний елеватор із потужностями одночасного зберігання 110 тис. тонн. І спинятися на цьому вона не збирається. 

В умовах війни 

ТОВ «Новий елеватор Агро» працює на Черкащині в умовах неабиякої конкуренції, адже регіон має високорозвинений агропромисловий комплекс. 

Товариство вирощує зерно, а ще приймає на елеватор збіжжя у поклажодавців. Тому роботи вистачає. Щоправда, через погодні умови та розтягнуті в часі жнива підприємство прийняло на близько 30% менше, ніж минулого сезону. 

Проте 1,5 обороту елеватор уже зробив, і є всі передумови, що до кінця маркетингового року зробить усі два. 

Популярні у 2022-му рукави для зберігання зерна тут поки що не використовували. Як зізнається Наталія Лисенко, і так було достатньо місця, хоч весь час елеватор і був майже повністю заповнений. 

А ще у ТОВ «Новий елеватор Агро» вибудовують власні логістичні ланцюжки, адже мають залізничну колію. Перше зерно підприємство експортувало ще у квітні 2022 року. До речі, під час повномасштабної війни вдалося купити власні вагони. 

Елеватор працює на пропан-бутані. Якщо торік тонну газу купували за 38 тис. гривень, то цьогоріч він уже коштує 52 тис. гривень. Далися взнаки й вимкнення світла, через які збільшувалися витрати палива. Адже тільки сушарка нагріється — зникало світло. Щоб мінімізувати втрати, навіть придбали генератор, але він проробив «аж» 19 мотогодин. 

«Ми — дуже сучасний технологічний елеватор. У нас усе автоматизовано, маршрути прокладено. Усіма процесами може керувати одна людина, що в умовах повномасштабної війни, коли багато хто йде до лав ЗСУ, є великою перевагою. Наприклад, на початку вторгнення до війська призвали і робочих, і монітушників, і чотирьох із чотирнадцяти водіїв», — зауважила Наталія Лисенко. 

Орієнтир на найкращих 

Історія розбудови потужностей зберігання у ТОВ «Новий елеватор Агро» розпочалася з реставрації та модернізації складів підлогового зберігання. Нині тут є усе: і підйомник, і завальна яма, і лабораторні пробовідбірники, і сушарки, і металеві «банки». 

Перших два металевих силоси на підприємстві з’явилися у 2018-му, пізніше — ще два, а у 2020-му — ще три. Усі «банки» об’ємом по 10 052 т, і силос для вивантаження на вагони на підприємстві — від компанії Riela. Силоси пов’язано між собою галереями. 

«Як встановили перших два силоси й побачили їх у роботі, я поїхала до них на завод у Гдині. Особисто познайомилися з власником, який нам показав усі виробничі процеси. І хоч їхня продукція не найдешевша на ринку, але гарантовано якісна. Фактично Riela звела в господарстві елеватор “під ключ”», — розповідає власниця ТОВ «Новий елеватор Агро». 

Пані Наталія зізнається, що автоматизацію елеватора також провели фахівці «РІЛЯ Україна». Обладнання дуже легко монтується, під’єднується й експлуатується — нагадує конструктор «Лєго», що значно пришвидшує процес. Адже не потрібно тягнути додаткові кабелі — обладнання з’єднують на зводах. 

Обладнання вітчизняного виробництва також ефективно експлуатується у ТОВ «Новий елеватор Агро». 

Зокрема, на елеваторі є два накопичувальних хопери від «Лубнимаш» і норії від KMZ Industries, які на той час були ноу-хау завдяки своїм конструктивним особливостям. Щоправда, норії, які застосовують для навантаження вагонів, — від RIELA через те, що їх доводиться активніше експлуатувати. 

Розширюючи місткості 

Підприємство і надалі планує розширювати місткості. 

«Минулий рік показав, що культура накладається на культуру, й доки ще сушимо соняшник, вже й кукурудзу час сушити. Плюс — черги по три доби під елеватором через вимкнення електроенергії попри те, що в нас великі накопичувальні майданчики. Тому в наших планах — збільшення сушильних потужностей», — каже Наталія Лисенко. 

Щоправда, нині поки що ця перспектива забуксувала на «паперовому» етапі. Потрібно, щоб «Укрзалізниця» підписала угоду щодо довгострокової оренди захаращеної земельної ділянки, що в УЗ в серветуті. На ній ТОВ «Новий елеватор Агро» планує звести ще одну сушарку. Традиціям не змінюватимуть і планують установити продукцію від французької компанії LAW. 

Коли сторони, нарешті, дійдуть згоди, це дозволить підприємству розвивати логістику ще активніше. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ