Агрономія

Через ураження TuYV врожайність ріпаку може знижуватися

Стратегічні орієнтири

Стратегічні орієнтири

Високий генетичний потенціал та здатність протидіяти впливу негативних чинників — основні напрямки нових селекційних програм ріпаку.

За останні роки посівні площі під ріпаком зростають. Ця культура знайшла своє місце у сівозмінах господарств усіх регіонів України. Чим це пояснюється? Передусім високим попитом та ціною на продукцію його переробки, що робить ріпак однією з найрентабельніших культур для українського виробника. З іншого боку, це чудова культура з точки зору оптимізації виробничих процесів у сільському господарстві. Так, з його допомогою ми розбавляємо сівозміну, особливо це актуально в умовах південної частини України, отримуємо раннє надходження коштів, розвантажуємо та розподіляємо сезонні польові роботи, які не пересікаються з роботами на інших культурах.

Збільшення посівних площ і урожайності відбувається внаслідок відточення технології вирощування ріпаку, а також надходження на ринок України продуктивніших та адаптованих гібридів для наших умов господарювання.

Що компанія «Лімагрейн» може запропонувати аграріям України?

— Завдяки одній з наших селекційних програм, яка спрямована на виведення гібридів для континентальних умов, маємо що запропонувати ринку України. Наші селекціонери спрямовують свої зусилля на здатність гібридів використовувати наявні ресурси і протидіяти впливу негативних чинників. Такі показники, як: морозостійкість, посухостійкість, толерантність до хвороб, стійкість до розтріскування стручків, швидкий розвиток кореневої системи  — є стратегічними орієнтирами під час створення нових продуктів.

Генетична енетична стійкість тійкість до розтріскування озтріскування стручків стручків

Після достигання стручки ріпаку мають дуже високу чутливість до розтріскування і через це обмежений період для збору врожаю. Як правило, такий період становить 3–5 днів, після чого стручки починають тріскатись і осипатись, особливо критично буває в умовах сильних вітрів, дощів з градом, а також у разі затягування періоду збирання через відсутність техніки у потрібний момент. Тож ми ризикуємо втратити суттєву частину врожаю і, відповідно, прибутку.

Саме для таких умов селекціонери компанії «Лімагрейн» перейшли на платформу створення гібридів ріпаку, яка передбачає наявність генетично покращеної стійкості до розтріскування стручків. В умовах, коли ми вкладаємо великі кошти у технологію виробництва цієї культури, зокрема у ЗЗР, живлення тощо, покращена стійкість до розтріскування стручків є фінальним доповненням вашої технології, яка є страховкою у критичний період перед збиранням врожаю. Відповідно, господарство отримує той врожай, на який розраховує, а також зменшує витрати на боротьбу з падалицею у наступних культурах.

Урожайність гібридів комерційних посівів Limagrain

Приклад різниці у врожайності гібридів середньоранньої групи стиглості у Львівській обл. ТОВ «Ресіліент» після сильного дощу з градом (2018 рік).

TuYV, або вірус жовтухи жовтухи турнепсу

 TuYV одна з важливих причин, через яку ріпак не досягає свого генетичного потенціалу. Останнім часом значення та поширення цього вірусу набуло більших масштабів, адже через ураження TuYV врожайність ріпаку може знижуватися на 10−30%, інколи за сильного ураження навіть до 50%. Якщо взяти до уваги, що розповсюдження TuYV відбувається комахами, переважно попелицями, і той факт, що за останні роки ми спостерігаємо аномально теплі осінні та зимові періоди, можемо констатувати, що все це призводить до подовження активності та збільшення популяцій переносників цього вірусу і, відповідно, збільшення шкоди на полях.

Найбільшого поширення цей вірус набуває в регіонах вирощування цукрового буряку та поблизу садових насаджень. Рослинами-господарями є багаторічні бур’яни та овочеві культури. Найнебезпечнішим переносником TuYV є персикова попелиця, яка після перебування на вищезгаданих культурах переміщується на посіви ріпаку в осінній період й інфікує рослини. Саму попелицю на рослині побачити дуже важко, адже вона розміщується під листком, через це і боротьба з нею малоефективна. Однак присутність самої попелиці вже свідчить про наявність вірусу в рослинах.

Поширення TuYV вірусу

 Як проявляється вірус жовтухи турнепсу (ВЖТ):

• фіолетове забарвлення листків;

• низькорослість рослини;

• зменшення площі листкової поверхні;

• зменшення кількості зерен у стручку;

• збільшення вмісту глюкозинолатів;

• зниження вмісту олії;

• зниження врожайності.

Проте слід пам’ятати, що симптоми вірусу легко сплутати з іншими: дефіцит азоту або фосфору, гербіцидний вплив або поверхневе залягання ґрунтових вод. Перевірити наявність зараження можна за допомогою лабораторних досліджень.

Ефективним способом зниження впливу вірусу є імунна селекція. Компанія «Лімагрейн» першою запропонувала для ринку Європи гібриди зі стійкістю до вірусу. Одним із перших таких гібридів є Архітект, який у попередніх сезонах був найпопулярнішим гібридом ріпаку озимого в Європі. Посівні площі під Архітектом сягнули позначки у 300 тис. гектарів. Така стійкість впроваджується і на нові гібриди «Лімагрейн». В Україні вже наявні продукти зі стійкістю до TuYV, зокрема це: Анністон, Абсолют, Аспект. Основною відмінністю цих гібридів є не тільки здатність формувати максимальні врожаї у місцях поширення вірусу, а їх унікальна адаптивність та стабільність у різних умовах вирощування.

Щороку потреби ринку змінюються, запити зростають, і в таких умовах, наше завдання відстежувати тенденції ринку і впроваджувати останні досягнення для підтримки і покращення рівня сільського господарства.

Артем Юр’єв, продукт-менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків

www.lgseeds.com.ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ