Агрономія

Для формування високої врожайності ріпаку важливо обрати якісний гібрид та технологію захисту

Аграрні рішення BASF для ріпаку

Аграрні рішення BASF для ріпаку
Олександр Земляний

Для формування високої врожайності ріпаку важливо обрати якісний гібрид та технологію захисту.

Озимий ріпак — одна з найприбутковіших культур минулого сезону. Не менш привабливі перспективи відкриваються для олійної і цього маркетингового року. Принаймні експерти USDA у квітневому звіті прогнозували збільшення споживання, переробки та торгівлі ріпаком в ЄС до рекордного рівня. Зокрема, на думку аналітиків, імпорт олійної культури до ЄС сягне 6,7 млн т, що на 30% перевищить середній 5-річний показник. Для вітчизняних аграріїв це неабиякий стимул переглянули структуру посівів та удосконалити технологію вирощування ріпаку. До речі, для цього можна скористатися досвідом компанії BASF, яка має необхідні засоби для його виробництва, зокрема осіннього догляду. Про аграрні рішення для ріпаку озимого від BASF під час Всеукраїнського форуму «ДЕНЬ АГРОНОМА. Виклики та рішення сезону» розповів менеджер технічної підтримки клієнтів компанії Олександр Земляний.

— Вирощування ріпаку для аграріїв завжди потребувало посиленої уваги — незначний огріх технології міг спричинити суттєві втрати врожаю, — зазначив доповідач. — Особливо важливим етапом є посівна, яка часто проходить у складних умовах: брак часу, адже нерідко збирання зернових та підготовка ґрунту до сівби озимини майже збігаються в часі, брак вологи у літньо-осінній період, проблеми із якісним розподілом поживних решток. Окрім того, за класичної технології аграрії мають тільки декілька днів для досходового/ранньопіслясходового внесення гербіцидів. Ефективність багатьох гербіцидів сильно залежить від погодних умов, запасу вологи в ґрунті та підготовки ґрунту тощо.

Для вирішення цих питань компанія BASF має в арсеналі кілька рішень. Насамперед лінійку гібридів бренду InVigor® для традиційної технології та виробничої системи Clearfield® з високими та стабільними показниками врожайності в усіх зонах вирощування, які пройшли випробування на зимостійкість та посухостійкість в Україні та країнах Європи.

Для формування високої врожайності ріпаку важливо обрати якісний гібрид та технологію захисту

Окрім високих та стабільних показників урожайності, стійкості до несприятливих погодних умов, розтріскування стручків та вилягання Clearfield®-гібриди ріпаку озимого InVigor® мають стійкість до фомозу завдяки гену Rlm7 — як відомо, ця хвороба особливо небезпечна для ріпаку восени, адже у випадку поширення на кореневу шийку можна втратити посіви. Цього сезону в портфоліо BASF з’явилися нові Clearfield®-гібриди ІНВ1266 КЛ, ІНВ1166 КЛ, ІНВ1177 КЛ.

Система Clearfield®

Виробничу систему Clearfield® на ріпаку успішно практикують в різних ґрунтово-кліматичних зонах України, як за класичною, так і за мінімальною або нульовою обробкою ґрунту. Це комбінація гербіциду Нопасаран® на основі метазахлору та імазамоксу та високоврожайних гібридів ріпаку, стійких до цього гербіциду. Стійкість гібридів ріпаку до гербіциду отримана традиційним способом селекції без використання методів генної інженерії. Однократне внесення гербіциду Нопасаран® дає змогу не лише знищити пророслі до моменту обробки бур’яни — основні широколисті, всі хрестоцвіті, частину злакових, падалицю зернових, але й створити ґрунтовий гербіцидний екран, який стримує подальші хвилі бур’янів. Діючі речовини гербіциду для ріпаку проникають в бур’яни як через пагони і листя (імазамокс), так і через кореневу систему з ґрунту (метазахлор). Далі вони транспортуються по флоемі та ксилемі до точок росту, де порушують процес синтезу амінокислот, викликаючи загибель бур’янів. Препарат має широке вікно застосування — чотири тижні.

— Щоб ґрунтовий гербіцид спрацював, потрібен добрий контакт діючої речовини із ґрунтом. Перевага Нопасарану® в тому, що він працює як страховий гербіцид по сходах, що дуже актуально для Півдня, де бракує вологи, — наголошує Олександр Земляний. — Крім того, Нопасаран® менше залежить від підготовки посівного ложа і гарантує якісне знищення широколистих та злакових бур’янів навіть за несприятливих обставин. Окрім того, він не чинить побічної дії на культурну рослину, адже толерантність до гербіциду базується на методах традиційного розмноження гібрида, коли і батьківські, і материнські форми стійкі до діючих речовин Нопасаран®. Таким чином наявність двох діючих речовин різних хімічних класів є гарантією контролю бур’янів.

Застосування разом з гербіцидом Нопасаран® ПАР Метолат® забезпечує надійне, високе та швидке засвоєння діючих речовин вже через годину після внесення, тож дощі не впливають на його ефективність. Метолат® розчиняє навіть потужний восковий шар на листі лободи, даючи змогу діючим речовинам проникнути всередину рослини.

Класична технологія

Лінійка гібридів бренду InVigor® містить гібриди для традиційної технології вирощування ріпаку: ІНВ1199, ІНВ1170, ІНВ1188, ІНВ1165, ІНВ1030, ІНВ1024. Усі вони мають високі та стабільні показники врожайності, стресостійкість (зимостійкість, посухостійкість), адаптивність до вирощування на різних типах ґрунту, стійкість до розтріскування стручків та вилягання, а також стійкість до фомозу (завдяки наявності гену Rlm7) та толерантність до вертицильозу.

Карамба Турбо® — покращена архітектоніка

Для вирощування ріпаку за класичною технологією компанія BASF має у своєму портфоліо кілька ґрунтовихгербіцидів, серед яких на особливу увагу заслуговує Бутізан® Авант на основі метазахлору, диметенамід-П та квінмераку, завдяки чому має підвищену ефективність. Зокрема, квінмерак знищує навіть важкоконтрольовані бур’яни кучерявець Софії, герань та мак.

— Максимальну ефективність ґрунтовий гербіцид Бутізан® Авант має за вологого добре виробленого ґрунту. Його можна застосовувати досходово та післясходово, але перший спосіб більш ефективний, — зазначає Олександр Земляний.

Морфорегуляція

У проведенні рістрегуляції ріпаку важливо не проґавити момент — обробляти посіви морфорегулятором необхідно на початкових етапах розвитку, у фазу 3–4 листки. Основна мета агрономічного заходу — дати поштовх для розвитку кореневої системи, щоб вона могла краще засвоювати добрива. Окрім того, за рахунок морфорегуляції можна вирівняти посіви і, звісно ж, стримати витягування точки росту.

Для проведення рістрегуляції компанія BASF рекомендує морфорегулятор-фунгіцид Карамба® Турбо на основі метконазолу та мепікват-хлориду. Метконазол — системна фунгіцидна діюча речовина, що діє як превентивно, так і коли вже з’явилися ознаки хвороби, зокрема фомозу, альтернаріозу. Мепікват-хлорид виконує функції рістрегулятора, що працює за температури від +5 градусів. До речі, цієї прохолодної дощової весни він добре себе проявив у посівах ріпаку.

Польові дослідження

Ефективність Карамби® Турбо підтверджено численними дослідженнями компанії BASF. Так, неозброєним оком видно, наскільки призупиняється ріст ріпаку, а розвиток продовжується, порівнюючи з контролем, — точка росту присаджена, добре сформована компактна розетка. Натомість активно розвивається вторинна коренева система (див. фото).

Карамба® Турбо покращує розвиток кореневої системи озимого ріпаку

Таким чином, для формування майбутнього врожаю, закладка якого відбувається восени, компанія BASF має у своєму арсеналі необхідні інструменти: насіння гібридів ріпаку InVigor® — для традиційної та Clearfield®-технології, гербіциди Нопасаран® — для Clearfield®-технології та Бутізан® Авант — для традиційної, морфорегулятор Карамба® Турбо — для осінньої обробки посівів, а також інсектицид Фастак® — для захисту ріпаку від шкідників.

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ