Агромаркет

Справа в техніці

Справа в техніці

Правовий аудит окремого сегмента аграрної компанії може на третину знизити наявні чи ймовірні збитки.

 

Коли кажуть Due Diligence, зазвичай мають на увазі правовий аудит компанії. Про його значення сказано вже багато. Узагальнюючи, можна назвати цілу низку аргументів на користь такої перевірки.

 

Для покупця компанії = найкращий спосіб запобігти купівлі «кота в мішку».

Для продавця компанії = аргумент на переговорах (визначення ціни).

Для керівника підприємства = удар по корпоративному шахрайству, шлях до зниження збитків тощо (обмежень немає).

Для держави = надійний ринок = більше інвесторів.

Для патріота = успішний агробізнес = трамплін для української економіки.

 

Якщо ж розглядати правовий аудит у вигляді своєрідного «меню», чи то пак окремих блоків, можна без зволікань виокремити найважливіші для правового аудиту сфери. Однією з них, на нашу думку, стовідсотково має бути перевірка прав на техніку.

 

Чому саме техніка?

 

Ми виділяємо окремо такий аудит тому, що проблеми з технікою завжди означають великі збитки для компанії, а передбачити їх важко. Про них міг «забути» продавець підприємства, їх могли приховати працівники компанії за шахрайськими схемами — такі дефекти майже неможливо побачити

  

Що перевіряється?

 

• підстави набуття прав на сільськогосподарську техніку, інші транспортні засоби, самохідні машини та механізми;

• інформація щодо постановки техніки на баланс;

• відсутність заборгованостей і прострочень платежів;

• відсутність податкового боргу;

• наявні обтяження;

• якщо техніку було придбано в розстрочку, перевіряється, чи були здійснені всі виплати;

• договори кредиту, лізингу, умови їх погашення та документи, що це підтверджують;

• судові рішення;

• судові справи, які розглядаються на цей момент;

• наявні конфлікти щодо техніки з іншими особами, ризики та причини такого конфлікту;

• чи наявні інші договори (зокрема, направлені на забезпечення виконання зобов’язань), предметом яких є вказана техніка, для цього перевіряються реєстри заборон й обтяжень рухомого майна, державний реєстр застав рухомого майна тощо;

• перебування транспортних засобів у розшуку (за допомогою реєстру транспортних засобів, що перебувають в розшуку, та шляхом подання офіційного запиту до органів Національної поліції);

• наявність техніки та її відповідність характеристикам, зазначеним в наданих документах;

• чи перебуває техніка у справному стані тощо.

 

За результатами перевірки систематизують відомості про:

 

• всю техніку, що перебуває на балансі компанії;

• техніку, що перебуває в неробочому стані;

• техніку, якою компанія фактично користується, але яка не показана в балансі (така техніка, звісно ж, не переходить до інвестора за договором);

• нову техніку, яку компанія ще не встигла поставити на баланс;

• первинну документацію на техніку (тобто таку, що підтверджує право власності на техніку, включно з розрахунковими та передавальними документами по техніці);

• техніку, яка за документами перебуває на балансі компанії, однак із тих чи інших причин фактично відсутня.

 

 
 

Попит на DueDil високий не лише серед інвесторів. До нас звертаються також керівники аграрних компаній. Як відомо, DueDil — це потужна зброя в боротьбі з корпоративним шахрайством.

 

Коли по такий аудит звернувся власник декількох сільськогосподарських компаній, що мали великі збитки через систематичне розкрадання палива, ми передусім проаналізували його структуру бізнесу, розподіл повноважень між посадовими особами компаній, систему використання палива в аграрних компаніях і відповідальних за це осіб. Також ми визначили, як проводять закупівлі дизельного палива та його оприбуткування, процедуру видачі пального та наявні заходи контролю за витратою пального (ці результати ми узагальнили у вигляді інфографік). Крім цього, перевірили стан контрольно-вимірювального обладнання на резервуарах для палива та бензовозі-заправнику, що використовувалися в діяльності підприємства. Завдяки всім цим заходам виявили «вузькі місця», через які бізнес потерпав від крадіжок. Фахівці ALEXANDROV&PARTNERS розробили та запровадили у цих компаніях системи протидії розкраданню пального. І буквально за кілька місяців дотримання цих рекомендацій, заінформацією, отриманою від клієнта, збитки мінімізували на 30%.

 

 

NOTA BENE:

 

1) DueDil прав на техніку не обмежується кабінетом.

Необхідно виїжджати на місцевість, мацати кожну деталь — дрібниць тут не буває.

 

2) Добросовісність контрагента не гарантує безпеку.

Варто пам’ятати, що з технікою компанії працює не керівник, а працівники. Тому причиною погіршення стану техніки може бути і шахрайство всередині компанії, зокрема й систематичне використанням техніки третіми особами без відома керівництва або ж узагалі крадіжка деталей із заміною на інші. Тобто контрагент може і сам не знати про стан, у якому перебуває його технічний парк на день проведення аудиту.

 

3) Запобігти проблемі завжди краще, ніж протидіяти їй. ALEXANDROV&-PARTNERS має багатий досвід у сфері правового аудиту та супроводження інвестиційної діяльності. Найбільшою проблемою завжди було те, що клієнти зверталися по допомогу вже після того, як придбали компанії. 

 

Страшні історії з практики:

 

1. Інвестор на момент купівлі корпоративних прав агрокомпанії не отримав документів щодо частини техніки на її балансі. Через деякий час після придбання техніки її було продано.

 

Як з’ясувалося пізніше, ця техніка перебувала на балансі компанії на підставі договору лізингу, укладеного з державною лізинговою компанією. Більше того, у договорі було прямо вказано на заборону відчуження техніки до моменту здійснення всіх виплат за договором.

 

Тому через деякий час після продажу техніки державна лізингова компанія надіслала лист інвестору з вимогою повернути техніку або здійснити всі виплати за договором, а також сплатити штрафні санкції.

 

Після відмови виконати зазначені вище дії державна лізингова компанія подала заяву про вчинення злочину, що призвело до тривалого кримінального переслідування керівника агрокомпанії.

 

2. Інвестор придбав корпоративні права аграрної компанії, майно якої налічувало близько 100 одиниць техніки. Маючи інформацію про наявні борги компанії, він планував реструктуризувати борг і виплатити його частинами, про що велися переговори з кредитором аграрної компанії, яка купувалася.

Однак транспортні засоби — власність придбаної компанії — були заарештовані відділом ДВС і вилучені за участі працівників поліції для подальшої примусової реалізації. З’ясувавши це, інвестор звернувся до ALEXANDROV&PARTNERS по правову допомогу.

 

3. Прагнучи якомога швидше придбати молокозавод, покупець довірився продавцю щодо якості наявної на підприємстві техніки. По аудит інвестор звернувся вже постфактум. Утім, за його результатами з’ясувалося, що частина техніки була фактично розібраною (більшість деталей була відсутня) та мало чим відрізнялася від брухту.

 

  

Роман Заіка,

ALEXANDROV&PARTNERS

газета “АгроМаркет”, січень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ