Овочі-Ягоди-Сад

Родина Escande зробила собі ім’я в селекційній галузі завдяки створенню сортів кісточкової групи

Сорти нової ери

Сорти нової ери

Селекція сортів абрикоси в умовах Південної Франції дає змогу відібрати рослини з толерантністю до короткого періоду зимового спокою, який за потепління клімату спостерігається усе частіше.

Родина Escande зробила собі ім’я в селекційній галузі завдяки створенню сортів сливи типу Енте (фр. Ente), які нині дуже популярні, а також вирощуванню фруктів у власних садах, що розташовані в містечку Теза (регіон Лангедок-Руссільйон, департамент Східні Піренеї, Франція). Цей південний регіон відомий у Європі товарним вирощуванням якісних фруктів кісточкової групи. Нині бізнес очолює Бенуа Есканде (Benoit Escande), він розвиває справу, яку свого часу почав його дідусь і продовжив батько. Заслугою Бенуа Есканде є модернізація бізнесу до найсучасніших галузевих стандартів ЄС.

Група компаній Escande веде діяльність у кількох напрямах. Це гібридизація, дослідницькі програми, відбір сортів й виробництво садивного матеріалу плодових культур (розсадник). Завдяки багатовекторності компанія є потужним гравцем на ринку. Уміння передбачити основні тенденції, розуміння потреб і очікувань ринку, ретельне випробування сортів перед їх запровадженням на ринок, а також — справжня любов до своєї справи перетворюють групу компаній Escande у бажаного партнера успішних садівників.

Для Escande створення сортів є пристрастю, компанія працює над цим вже 40 років й інвестує у цю роботу значні фінансові й інтелектуальні ресурси. Результатом системної селекційної роботи Escande стали сорти абрикоси, сливи, яблуні, персика й нектарину. Плодова продукція цих сортів щедро представлена у меню споживачів Франції та Світу.

Селекція сортів яблуні

Ганс Голтен

Під час створення сортів яблуні селекцію ведуть на стійкість рослин до хвороб і шкідників та добрі агрономічні показники. Ось як це описує Ганс Голтен (Hans Scholten) — керівник селекції зерняткових культур у Escande:

— Наші селекційні програми яблуні сфокусовані на стійкості до основних хвороб культури (парша, борошниста роса, бактеріальний опік) та до пошкодження попелицями, зокрема зеленою яблуневою (Aphis pomi). Нині компанія працює з широкою гамою генетичних джерел яблуні, зокрема й з видами та сортами, що походять з Центральної Азії. Завдяки використанню таких генетичних ресурсів у сорту Xeleven cov Swing основне забарвлення шкірочки жовте, а покривне — червоне, й він є стійким до парші, непривабливим для яблуневої попелиці, високо стійким до бактеріального опіку й мало уразливим до борошнистої роси. Одна з лінійок наших сортів яблуні має червоний м’якуш, вони стійкі до парші й мало вразливі до борошнистої роси. Проте їхні генетичні джерела інші.

Попри те, що у рамках роботи над сортами Escande щороку висіває 4000 гібридних сіянців яблуні, палітра створених нами сортів є скромною. Ми надзвичайно ретельно відбираємо сортові рослини. Завдяки цьому нам вдається пропонувати ринку перевірені сорти із якісними плодами й добрими агротехнічними характеристиками. Свідченням ретельного відбору є, зокрема, й каталог сортів Escande, у якому новинки селекції яблуні з’являються не щороку. І якщо вже котрийсь із сортів яблуні потрапляє у наш каталог, — він гарантовано має зацікавити виробника плодової продукції. Компанія має значні напрацювання у створенні нових сортів (із жовто-червоною і жовтою шкірочкою, із білим і червоним м’якушем), і ми сподіваємося, що найближчим часом зможемо найкращі з них запропонувати ринку.

Кілька слів про представлені у нашому каталозі сорти яблуні. У сорту Pixie основне забарвлення шкірочки плоду жовте, покривне — червоне, урожай дозріває наприкінці зборів сорту Гала — на початку зборів Голден Делішес. Цей сорт стійкий до парші, його мало вражає зелена яблунева попелиця, він не схильний до періодичності плодоношення. Смакові якості плодів високі, сорт придатний для вирощування в усіх зонах товарного культивування яблуні. На увагу професійних садівників заслуговує й сорт Anise, завдяки ранньому цвітінню він є добрим запилювачем для сорту Juliet. Урожай Anise збирають одночасно із сортом Гала. Уже незабаром ми запропонуємо ринку й сорт яблуні із жовтою шкірочкою у плодів, що дозрівають одночасно із сортом Гала. Урожай цього сорту добре зберігатиметься протягом 3–4 місяців у звичайному холодильнику. Ще однією нашою новинкою буде стійкий до парші сорт із дуже яскравим покривним забарвленням шкірочки, що дозріватиме у середині вересня.

Персик із жовтим мякушем VIF MA JOMI

Сорти персика

Фредерік Гарсія

Під час створення сортів персика фахівці Escande залучають у селекцію генетичні джерела, що покращують якість плодів. Фредерік Гарсія (Frédéric Garcia), комерційний директор й керівник напрямку селекції кісточкових культур у Escande так розповідає про свою роботу:

— Попри те, що протягом останніх років виробництво плодів персика у ЄС стало успішне, економічний баланс цієї галузі садівництва усе ще крихкий. Вирощена садівниками продукція має задовольняти високі вимоги споживача. Водночас самі сорти мають бути добре придатними до товарного вирощування й не вимагати виконання додаткових технологічних операцій.

Персик із жовтим м’якушем VIF MA

Раніше селекціонери персика відбирали майбутні сортові рослини на основі однорідності та якості їхніх плодів, натомість складністю вирощування майбутнього сорту у товарних насадженнях мало хто з творців переймався. Однак вважати, що запорукою економічного успіху у виробництві плодів персика є сорти, до яких у саду слід обов’язково застосовувати новітні інтенсивної технології, було помилкою.  

Нектарин із жовтим мякушем VIF NA 18 60

Я переконаний, що сорти персика і нектарина повинні бути менш вимогливими до технології їхнього вирощування, що час, витрачений на проріджування й збір їхнього урожаю, має бути якомога меншим. Саме такі сорти пропонує ринку компанія Escande. Їхній урожай є витривалим і в саду, на дереві, й добре придатний до транспортування і зберігання після збору. Вирощування цих сортових рослин не вимагає високих затрат ручної праці: персик та нектарин селекції Escande збирають у три прийоми, замість традиційних 4–5 для цієї культури. Плодам цих сортів властиві добрі смакові якості (уміст цукрів і кислоти, соковитість, аромат). Моє бачення новітньої селекції персика — це нова генетика, здатна здешевити товарне виробництво плодів без втрати товарних і смакових якостей плодів.

Селекція абрикоси

Віржіні Хокет

— Жоден з чинників успіху не залишений поза увагою в селекції абрикоси, — наголошує Віржіні Хокет (Virginie Hocquet), керівник дослідно-селекційних програм Escande. У зоні відповідальності фахівчині й гібридизація та селекція сортів абрикоси. Ось що вона розповідає про свою роботу:

— Селекцію сортів абрикоси ми ведемо за чотирма критеріями. Першим критерієм є досконалий смак плодів. Це й зрозуміло, адже, ставши на місце покупця й обираючи у маркеті чи на ринку плоди абрикоси, ми прагнемо, щоби вони були хрусткими, соковитими, ароматними та з гармонійним балансом солодкого й кислого. Органолептичні якості плодів абрикоси, що представлені на свіжому ринку Європи, різнорідні й не завжди ідеальні. Я ж переконана, що смак та консистенція плодів є надзвичайно важливим критерієм у селекції сортів абрикоси.

Другим критерієм нашої селекції абрикоси є стабільність плодоношення сортових рослин на товарних плантаціях. Ми відбираємо високоврожайні сорти, які, якщо їх навантажити високим врожаєм, без проблем закладають квіткові бруньки для врожаю наступного року. Ідеться про генетично закріплену здатність сортових рослин до стабільного, без періодичності, плодоношення. Створені на основі такого сортового матеріалу товарні плантації гарантуватимуть садівнику добрий прибуток щороку. Сорти, які ми відбираємо своїми селекційними програмами, забезпечують конвеєр дозрівання продукції абрикоси від середини травня до середини серпня (умови півдня Франції) й дають плоди діаметром 2А та 3А (40–50 та 50–55 мм) із привабливим червоним рум’янцем на яскраво-помаранчевій шкірочці.

Абрикоса сорту Цунамі

Третім критерієм відбору майбутніх сортів абрикоси є адаптивні здатності рослин до потепління клімату. Розташування нашого дослідно-селекційного центру у містечку Кане-ан-Руссійон (регіон Лангедок-Руссільйон, південь Франції) дає змогу обирати сорти з низькою потребою в холоді під час періоду зимового спокою рослин. Цим ми закладаємо витривалість товарних насаджень в умовах нинішнього і майбутнього потепління клімату. У співпраці з фермерами ми створили колекційні сортові насадження абрикоси у різних регіонах товарного садівництва, й це дає нам достовірну й точну інформацію про адаптацію сортів до різноманітних погодно-кліматичних умов. Отримані у цих спостереженнях дані ми обов’язково враховуємо перед тим, як вивести сорт абрикоси на ринок.

Четвертий критерій відбору сортів абрикоси — їх стійкість до хвороб і шкідників. Дослідно-селекційні сади, в яких ми відбираємо гібриди (майбутні сорти), не обробляють пестицидами. Це дає змогу визначити чутливість сортів до хвороб, зокрема до монілії. Також ми генетично тестуємо наші гібриди на стійкість до шарки. Після цього рослини гібридів висаджують у регіоні з високим інфекційним фоном вірусу шарки — ідеться про практичне підтвердження стійкості, яку ми зауважили під час лабораторних генетичних досліджень. Нині ми ведемо ретельні спостереження за гібридами, які мають великий потенціал з огляду на їхню стійкість до шарки.

Ми уміємо передбачати потреби виробників плодів по всьому світу. Завдяки цьому Escande є стратегічним партнером їхнього розвитку й пропонує сучасні сорти плодових, що відповідають комерційним вимогам фруктового бізнесу. Сьогодні як ніколи раніше сорти й системи їх вирощування мають бути приязними до довкілля й людей, які працюють у саду. Водночас цим плодова продукція цих сортів повинна відповідати високим ринковим вимогам, а самі плоди мають бути смачними та поживними.

Фредерік Гарсія, розсадник Escande, Франція

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2020 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ