Агрономія

Система фунгіцидного захисту озимої пшениці від компанії BASF — інвестиції перевірені часом

Система фунгіцидного захисту озимої пшениці від компанії BASF — інвестиції перевірені часом

  

У нашій статті ми хотіли б зосередитися на системі фунгіцидного захисту посівів озимої пшениці, адже на сьогодні це найбільш полемічне питання. Причиною цього є зміни клімату, часті посухи, що обмежують розвиток хвороб, тому системи захисту, які чудово працювали торік, можуть виявитися зовсім непрактичними поточного.

Посіви озимої пшениці протягом вегетації пошкоджуються значною кількістю хвороб, що призводить до зниження врожаю зерна та його якості. Щорічні втрати зерна від хвороб становлять щонайменше 10–20% потенційного врожаю. З інтенсифікацією виробництва й збільшенням продуктивності рослин шкідливість хвороб посилюється і недобір врожаю може перевищити 50%.

Найпроблемнішими хворобами озимої пшениці в Україні є септоріоз листка, піренофороз (жовта плямистість), бура іржа, борошниста роса та фузаріоз колоса. Саме ці хвороби є цільовими об’єктами під час планування системи фунгіцидного захисту.

 
 

У системі захисту озимої пшениці виділяють чотири періоди внесення фунгіцидів, які збігаються з її критичними періодами вегетації і формування врожаю (рис. 1).

 

Рис. 1 Основні періоди внесення фунгіцидів у посівах озимої пшениці

Т0 — застосування фунгіцидів у період кущення (ВВСН 21–29). Цільовими об’єктами є борошниста роса, септоріоз листка й ламкість стебел. Фунгіцидна обробка припадає на осінній період або на початок весни (розтягнутий період відновлення вегетації) за раннього розвитку хвороб і високого інфекційного фону. В період кущіння після проходження стадії яровизації рослини озимих зернових закладають колосковий стрижень, що далі визначає можливість закладання колосків у колосі. Вже на цьому етапі визначається можливий потенціал урожайності.

Т1 — застосування фунгіцидів на початку виходу пшениці в трубку (ВВСН 30-32). Найрозповсюдженіша практика застосування першої фунгіцидної обробки, зазвичай поєднується з унесенням гербіцидів, інсектицидів та/або регуляторів росту. Цільовими хворобами є борошниста роса, септоріоз листка, піренофороз (жовта плямистість) і жовта іржа. На початку виходу озимої пшениці в трубку відбувається закладання колосків у колосі, розпочинається формування елементів квіток, формується потенційна озерненість і продуктивність колоса. З появою другого міжвузля (ВВСН 32) формується третій листок — листок, який впливає на налив зерна (до 10%).

Т2 — застосування фунгіцидів по прапорцевому листку — розвитку колоса (ВВСН 37–49). Традиційний час проведення другої фунгіцидної обробки. Цільові хвороби — септоріоз листка, піренофороз (жовта плямистість) і бура іржа. У цей період повністю є сформованою вся листкова поверхня, триває закладання й розвиток елементів квіток (тичинки, маточки тощо), формується їх фертильність. Метою цієї фунгіцидної обробки є захист від хвороб прапорцевого, підпрапорцевого й третього листків, які відповідають за надходження майже 80% пластичних речовин до зернівки під час наливу зерна.

Т3 — застосування фунгіцидів у період колосіння — цвітіння (ВВСН 51–69). Оптимальним часом проведення третьої фунгіцидної обробки вважається початок — середина цвітіння (ВВСН 61–65), що збігається з найінтенсивнішим інфікуванням фузаріозом колоса. Окрім цієї хвороби цільовими об’єктами у цей період є септоріоз листка й колоса, піренофороз (жовта плямистість), бура й стеблова іржа, вторинна інфекція (альтернаріоз, оливкова пліснява, тощо). У цей час відбувається запилення квіток, формується фактична озерненість колоса, розпочинається утворення та налив зерна.

Наведена вище інформація підтверджує, що ефективний захист посівів озимої пшениці у той чи інший період не лише впливає на збереження та функціонування фотосинтетичної поверхні листків і стебел, а й визначає формування кожного елемента зернової продуктивності. Саме від системи фунгіцидного захисту залежатиме, чи виллються капіталовкладення в приріст урожаю, чи його втрати.

У плануванні системи фунгіцидного захисту озимої пшениці поряд із видовим складом хвороб важливо враховувати стійкість сорту й погодні умови. Адже від цих двох чинників напряму залежатиме інтенсивність поширення хвороб, швидкість протікання вегетації та необхідний і фактичний період захисної дії фунгіцидів. На рис. 2 наведено загальну рекомендовану схему захисту озимої пшениці компанії BASF, яка залежно від ситуації та потреб дозволяє розв’язати будь-яку проблему й реалізувати потенціал продуктивності посіву. 

 

Рис. 2. Система захисту озимої пшениці компанії BASF

Для захисту посівів озимої пшениці у період кущення — початку виходу в трубку (Т0-Т1) фахівці компанії BASF рекомендують використовувати інноваційні фунгіциди — Капало® і Рекс® Плюс.

До складу фунгіцидів Капало® і Рекс® Плюсувійшли найефективніші діючі речовини з хімічних груп: триазоли, морфоліни і бензофенони (табл. 1). Їх синергізм забезпечує ефективний контроль грибних хвороб пшениці, які прогресують у посівах під час весняної вегетації: септоріоз листка, борошниста роса, жовта іржа, піренофороз (жовта плямистість), ламкість стебел й інші. До того ж Рекс® Плюс гарантує ефективний захист посівів протягом 30 днів, а Капало® — 40 днів, що є ключовою перевагою проти конкурентних продуктів, які рекомендовані до застосування в період кущення — виходу рослин у трубку (Т0-Т1). Мінімальна середньодобова температура для застосування Капало® і Рекс® Плюс — близько +5 °С і вище.

Доречним буде запитання: «У яких випадках доцільно застосовувати фунгіцид Капало®, а коли Рекс® Плюс і у яких нормах витрати препарату?» Фунгіцид Капало® рекомендовано використовувати в умовах достатнього зволоження, на сприйнятливих до ураження хворобами сортах, за високого ступеня їх розвитку та поширення. Також використання цього високоефективного фунгіциду буде доцільним за раннього відновлення весняної вегетації, коли розрив між унесеннями фунгіцидів перевищує 20–25 днів і за умов нестабільного температурного режиму. В решті випадків для захисту посівів у період кущення — початок виходу в трубку доцільно використовувати фунгіцид Рекс® Плюс. Щодо норми витрати препаратів, то тут підхід є традиційним. Якщо фунгіциди застосовують профілактично, до появи симптомів інфікування хворобами, то в такому разі можна обмежитися мінімальними нормами внесення. Якщо ж ступінь поширення хвороби досяг 5% і більше, і нам потрібно забезпечити лікувальний ефект, норма внесення препарату має бути максимальною.

Завдяки поєднанню у фунгіцидах Капало® і Рекс® Плюс високої ефективності проти хвороб і пролонгованого періоду захисту наступне внесення фунгіцидів по прапорцевому листку (Т2) буде відбуватися по здорових і захищених рослинах, а не інфікованих, як це зазвичай буває за використання фунгіцидів із захисним періодом до 10–14 днів (рис. 3)

 
 

Унесення фунгіцидів у фазі прапорцевого листка (ВВСН 37-39, Т2) є найвідповідальнішим періодом у системі захисту посівів озимої пшениці й забезпечує найвищі прирости врожаю. І це не дивно. Якщо проаналізувати динаміку розвитку хвороб у посівах озимої пшениці за останні п’ять років, то можна відстежити тенденцію: пік їх агресивного розвитку припадає на другу половину вегетації, після виходу прапорцевого листка. Крім того, застосовуючи фунгіциди у цей період, ми захищаємо в першу чергу прапорцевий, підпрапорцевий і третій листки — основні функціональні листки, які відповідають за налив зерна (рис. 4).

Рис. 4.Частка окремих частин рослини у забезпечені надходження

асимілянтів до зернівки

Поряд зі збереженням площі листкової поверхні не менш важливим є підтримання її функціонального довголіття. В період прапорцевого листка — колосіння площа фотосинтетичної поверхні в посівах озимої пшениці досягає свого максимуму й є на рівні 70 тис. м²/га. Один день її функціонування забезпечує формування 1,5–3,5 ц/га біомаси посіву в перерахунку на суху речовину. Тому швидка втрата листкової поверхні через ураження хворобами та передчасне завершення вегетації веде до незворотних втрат урожаю й погіршення його якості.

Відкритим є запитання: який фунгіцид обрати для захисту посівів озимої пшениці в період прапорцевого листка — розвитку колоса (Т2)? Багаторічні наукові й виробничі дослідження, а також досвід західноєвропейських країн свідчить, що найкращі результати забезпечують фунгіциди з групи SDHI-інгібіторів насамперед Адексар® СЕ Плюс.

Унікальність Адексар® СЕ Плюс криється не лише в поєднанні високоефективних діючих речовин із груп SDHI-інгібіторів, тріазолів і стробілуринів, а й у різних механізмах дії на збудника та розподілі в рослині (табл. 2, рис. 5).

 
 

Завдяки тому, що частина Ксеміуму® і піраклостробіну локалізується у восковому шарі й на поверхні листкової пластинки у вигляді «депо», Адексар СЕ Плюс характеризуються чудовою превентивною дією на збудників хвороб, не допускаючи інфікування рослин протягом 30–40 днів від унесення. Здатність епоксиконазолу і Ксеміуму® переміщуватися в рослині системно по ксилемі, а піраклостробіну — трансламінарно по міжклітинниках забезпечує відмінний лікувальний ефект і захист нових приростів. Крім того, піраклостробін і Ксеміум®  стимулюють фізіологічні процеси в рослині, зумовлюючи тим самим AgCelence®ефекти. Це проявляється в підвищенні стійкості рослин до стресових умов (посухи, теплового удару, перепадів температури), покращенні засвоєння та стимулюванні біохімічного перетворення азоту й вуглекислого газу, активізації процесів фотосинтезу, ефективному водоспоживанні тощо. Результатом є додаткова прибавка врожаю навіть за відсутності хвороб.

Дещо детальніше зупинимося на тривалості захисного періоду. Досить часто серед аграріїв панує думка, що внесення фунгіцидів по прапорцевому листку має захищати посів до фази цвітіння, до часу, коли відбувається наступне внесення фунгіцидів для контролю хвороб колоса (Т3). Однак фунгіциди, які вносять у період цвітіння через значну біомасу рослин і технологічні моменти під час обприскування, потрапляють головним чином тільки на колос і прапорцевий листок, а нижній і середній яруси — не захищено. Зростає ризик передчасної загибелі підпрапорцевого, третього і четвертого листків, а це, як демонструє рис. 4, може призвести до недоотримання 10–30% потенційного врожаю. Саме із цих причин захисний період фунгіцидів, які застосовуються у період прапорцевого листка-розвитку колоса (Т2), має тривати до завершення наливу зерна озимої пшениці, а це понад 35–40 днів. Таким вимогам найкраще відповідає інноваційний фунгіцид Адексар® СЕ Плюс. 

Наступним етапом у системі фунгіцидного захисту посівів є захист колоса. Якщо застосування фунгіцидів на попередніх етапах впливало більшою мірою на величину врожаю, то внесення фунгіцидів по колосу визначає ще і його якісні показники. Зазвичай перша асоціація, що виникає з унесенням фунгіцидів у Т3 (колосіння — цвітіння (ВВСН 51-69)) — це контроль фузаріозу колоса. Однак це тільки одне з ключових завдань, які висувають перед третьою фунгіцидною обробкою. Насправді внесення фунгіцидів у період цвітіння має забезпечувати додатковий захист листкової поверхні та контроль вторинної інфекції (альтернаріоз колоса, оливкова пліснява тощо). Тобто препарат, який застосовують у цей період, має характеризуватися високою ефективністю проти хвороб колоса й листка, сапрофітної мікрофлори, а також мати тривалий захисний період. Цим вимогам відповідає фунгіцид Осіріс® Стар.

Завдяки поєднанню двох високоефективних діючих речовин із групи триазолів (епоксиконазол і метконазол) в інноваційній препаративній формі на основі полімерів, Осіріс® Стар забезпечує швидку лікувальну дію та тривалий превентивний захист від фузаріозу й септоріозу колоса, септоріозу листка, видів іржі, піренофорозу й інших плямистостей, перешкоджає розвитку вторинної інфекції (сапрофітних грибів) за розтягнутого періоду збирання або несприятливих погодних умов. Проте висока ефективність досягається не лише поєднанням двох потужних триазолів, а й завдяки інноваційній препаративній формі та формуляції продукту. Осіріс® Стар виробляють за технологією Stick&Stay. З фунгіциду повністю вилучено воду. Натомість збільшено вміст ад’ютантів, зокрема сурфактантів, пенетраторів, спредерів, стікерів, екстендерів й інших. Ці сполуки відповідають за утримання робочого розчину на рослині під час нанесення, рівномірне розтікання по поверхні, швидку взаємодію з восковим нальотом та поглинання, стійкість до змивання тощо. Як свідчать результати численних тестів і досліджень, фунгіциди, виготовленні за технологією Stick&Stay, забезпечують у 2,5 раза більшу площу покриття, порівнюючи з продуктами, які мають аналогічну препаративну форму, але виготовлені за традиційною технологією (рис. 6).

Саме із цих причин Осіріс® Стар легко утримується на вертикальній поверхні колоса, яка вкрита товстим шаром воску й рівномірно перерозподіляється по ній, досягаючи цільового об’єкта — збудника хвороби. 

 

Рис. 6. Розподіл фунгіциду Осіріс® Стар на поверхні колоса, порівнюючи з конкурентами

Результатом є прекрасна превентивна дія проти інфікування рослин фузаріозом колоса, септоріозом листка й колоса, видами іржі, піренофорозом, збудниками вторинної інфекції тощо. Водночас здатність діючих речовин після нанесення фунгіциду проникати всередину рослини, переміщуватися в ній гарантує лікувальний ефект (рис. 7).

Саме із цих причин Осіріс® Стар є номер один у системі захисту зернових культур проти хвороб колоса й листка в період Т3.

Отже, підсумовуючи сказане вище, система захисту озимої пшениці в умовах достатнього зволоження за помірного та високого тиску хвороб, а також для сортів, сприйнятливих до ураження хворобами, має такий вигляд: Т0-1 Капало®, 1,0-1,5 л/га; Т2 — Адексар® СЕ Плюс, 0,75-1,0 л/га; Т3 — Осіріс® Стар, 1,5 л/га. В умовах нестійкого і недостатнього зволоження, за низького та помірного пресингу хвороб, а також за вирощування стійких сортів озимої пшениці система фунгіцидного захисту буде містити такі обробки: Т0-1 Рекс® Плюс, 0,8-1,2 л/га; Т2 — Адексар® СЕ Плюс, 0,5-0,75 л/га; Т3 — Осіріс® Стар, 1.0-1,5 л/га.

  

Господарюйте упевнено! Добрих Вам урожаїв!

П. В. Материнський, канд. с.-г. наук

С. М. Чоловський, канд. с.-г. наук

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ