Агрономія

Авіатор - успіх який важко скопіювати!

Авіатор - успіх який важко скопіювати!

Щорічні труднощі, з якими віч-на-віч зустрічаються аграрії, інколи створюють дуже великі перепони на шляху до стабільного врожаю, це і кліматичні умови, які ніколи не залишаються стабільними, а завжди є сюрпризи від природи, сукупність складних соціально-економічних чинників, що впливають на можливість аграріїв інвестувати в культуру, й звичайно фітопатогенна ситуація, яка складається в біоценозах протягом останніх років, бо складність її насамперед зумовлена нашою діяльністю — порушенням сівозміни через вирощування високорентабельних культур, олійних і кукурудзи, які потребують великої кількості мінеральних добрив і вологи, зменшення площ посіву бобових культур як попередників у сівозмінах, накопичення запасів інфекцій у ґрунті.  

     

Звичайно, всі ми розуміємо цінність зернових культур для суспільства як істотну частину харчового ланцюга. Поговорімо про таку культуру, як ячмінь, площі якого є стабільними протягом останніх років і потенціал урожаю якого досить високий. Ця культура одна з перших повертає інвестовані в неї кошти й дає фінансову можливість аграріям продовжувати сезон. І вже необхідним елементом технології вирощування цієї культури став фунгіцид Авіатор® Хpro від компанії «Байєр», без допомоги якого практично неможливо націлитися на збереження закладеного потенціалу врожаю. На різних етапах розвитку культури існують ризики її ураження грибними захворюваннями — темно-бура плямистість, сітчаста плямистість, смугаста плямистість, облямівкова плямистість (ринхоспоріоз) ячменю. Однак із практики використання препарату сміливо можна сказати, що ефективність контролю цих збудників на дуже високому рівні й, відповідно, результат віддзеркалює врожайність культури.

Досвід успішного використання препарату протягом останніх років свідчить про його беззаперечне лідерство у сегменті фунгіцидного захисту такої культури, як ячмінь. Ось тільки кілька відгуків про застосування фунгіциду Авіатор Xpro від людей, які з ним досягають високих результатів.

 
 
 
 

Руслан Миколайович Полуденний 

головний агроном ТОВ «Агротрейд Груп»

с. Стовп’яги, Переяслав-Хмельницького району, Київської області

Я вирощую ярий ячмінь уже багато років. Препарат Авіатор® Хpro вперше застосував одразу в перший рік його появи на ринку України за рекомендацією фахівців компанії «Байєр». До цього користувався фунгіцидами на основі стробілуринів і тріазолів, і мав постійні проблеми з контролем гельмінтоспоріозних плямистостей, які дуже сильно уражують ніжну рослину ячменю.

Авіатор® Хpro на ячмені я використовую двічі протягом сезону в нормі 0,4–0,45 л/га, норма залежить від погодних умов і попередника. Перше застосування у фазу кущення комбіную разом із гербіцидом Гроділ® Максі й інсектицидом Децис® Профі. Друге — в комбінації з морфорегулятором Церон й інсектицидом Коннект®.

На ринку поширюють чутки, що 2–3-річне використання препаратів SDHI-групи може призвести до резистентності. Проте я з упевненістю можу сказати, що застосовую відповідно до рекомендацій Авіатор®Хpro шість років поспіль і жодних проблем із резистентністю не маю.

Також наше господарство поступово переходить до мінімальних обробітків ґрунту, а, як відомо, ці технології сприяють поширенню хвороб. За час використання в системі захисту Авіатор®Хpro, не маємо жодних проблем із контролем збудників хвороб.

Це тільки два відгуки із сотень господарств, у яких за допомогою технології Leafshield і запатентованій Xpro-формуляції фунгіциду Авіатор якість продукту та впевненість у його ефективності дозволяє повертати вкладені інвестиції та ще й отримувати прибуток.

Нехай технології компанії «Байер» Вам приносять прибуток! Добрих Вам урожаїв!

Володимир Іванович Буняк, 

голова СФГ «Тетьяна»

с. Ружичанка, Хмельницького району, Хмельницької області

Уже багато років вирощую тільки пивоварний ячмінь, а, як відомо, це досить ніжна культура, чуттєва до живлення, погодних умов і шкідливих об’єктів у посівах, а особливо хвороб листка. Щодо останніх, то не раз доводилося бачити знищені гельмінтоспоріозними плямистостями листки в посіві ячменю. Саме тому до підбору фунгіциду я ставлюся досить прискіпливо.

Фунгіцид Авіатор® Хpro почав застосовувати одним із перших у Хмельницькій області, який отримав як демонстраційний зразок від представників компанії «Байєр». Результатом від фунгіциду був у захваті: на той час я повністю контролював плямистості на ярому ячмені за дворазового застосування Авіатор® Хpro по 0,4 л/га.

Цього самого року через надмірну кількість опадів друге внесення Авіатора збільшив до 0,6 л/га. Результатом, як і раніше, повністю задоволений, к складних умовах 2018 року я зберіг якісні показники зерна пивоварного ячменю, що вдалося зробити не всім. Окрім того, компанія «Байєр» повністю забезпечує мені захист ярого ячменю: протруйник — Ламардор® Про, гербіцид — Гроділ® Максі, регулятор росту — Церон®, інсектицид — Коннект®, і, звичайно ж, фунгіцид — Авіатор® Хpro.

Кузьмінський О.І

Менеджер по технологіям захисту зернових культур компанії Байєр,

аспірант інституту захисту рослин НААН

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ