Агрономія

Конвізо Смарт — ключ до оптимізації вирощування цукрових буряків

Конвізо Смарт — ключ до оптимізації вирощування цукрових буряків

Погодні примхи щороку вносять свої корективи й загартовують наших сільгоспвиробників на шляху до отримання високих урожаїв цукрового буряку. Не винятком став і 2018 рік, який випробовував на міцність і ефективність різні системи захисту від бур’янів. Цей рік став знаковим для технології Конвізо®Смарт, по-перше, це перший рік старту офіційних продажів цієї технології, і ми маємо вже перші відгуки з полів, а по-друге, рік видався вкрай посушливим особливо на початкових етапах розвитку культури, що стало відповідальним іспитом в боротьбі з бур’янами.

Для повного розуміння картини цього сезону ми взяли до уваги кліматичні умови: в першу чергу опади по основних областях, де вирощують цукровий буряк, — це Вінницька, Київська, Полтавська, Тернопільська і Хмельницька області. До уваги ми брали дані від початку вегетації культури й до змикання рядів, календарно з початку квітня по кінець липня.

 
 

Цього року для весняного періоду був характерним різкий перехід від низьких температур до високих, тобто цьогоріч ми не побачили весни, а відразу наступило літо. Саме період із квітня по травень був достатньо сухим і без опадів. Такі погодні умови спричинили строкаті посіви, і в тих місцях, де були відсутні сходи, згодом з’явилися бур’яни. Перші суттєві опади пішли в другій декаді червня в Тернопільській області, а найпізніше рясні дощі порадували Полтавську область у третій декаді липня. Взагалі літні місяці — червень і липень — ознаменувалися помірно теплими днями з достатнім рівнем зволоження. Такі умови дещо знівелювали дефіцит вологи у весняний період для самої культури, однак спровокували стрімкий ріст бур’янів, що змушувало наших виробників використовувати четверту, а іноді й п’яту обробку із застосуванням класичних гербіцидів у посівах цукрових буряків.

Технології рухають Світ, і в цьому сенсі компанії «Байєр» і «КВС» мають неабиякий досвід, результатом якого стало народження Конвізо®Смарт. Ця технологія — це нова ера в захисті цукрових буряків від бур’янів, спрямована насамперед на досягнення максимальної ефективності за мінімальної кількості обробок гербіцидом. Дві складові цієї технології — це насіння від компанії «КВС», створене за допомогою класичних методів селекції, стійке до дії гербіциду Конвізо®1 від компанії «Байєр».

Начальник відділу розвитку продуктів й агросервісу «КВС Україна» Андрій Богданович Новак:

Гібриди системи Конвізо®Смарт створено за допомогою методів традиційної селекції, відкривають нову сторінку, новий напрям у селекції цукрових буряків. Цей напрям тільки починає розвиватися паралельно з напрямом класичної селекції, де на сьогодні існують гібриди з різноманітними наборами потрібних властивостей — стійкістю до ризоманії, церкоспорозу, нематоди, ризоктонії й ін. В ході свого подальшого розвитку гібриди системи Конвізо®Смарт також набуватимуть майже всіх таких ознак. Уже сьогодні представлений на ринку України гібрид СМАРТ КАЛЕДОНІЯ КВС має стійкість до ризоманії, а гібрид СМАРТ ДЖОКОНДА КВС — стійкість до ризоманії та церкоспорозу. В майбутньому на ринок вийдуть і гібриди зі стійкістю до нематоди.

Якщо говорити про типи гібридів, то на сьогодні це гібриди нормального й нормально-врожайного типу, що формують великий вал коренеплодів. За кілька років очікуємо вихід на ринок і гібридів нормально-цукристого та цукристого типів. Тобто поступово гібриди Конвізо®Смарт матимуть майже такий самий спектр по типах і стійкостях, як і класичні гібриди.

Результати врожайності, що ми їх бачимо сьогодні, в перший сезон комерційного використання нової технології дозволяють прогнозувати широке розповсюдження гібридів Конвізо®Смарт на ринку — їхня продуктивність 80–90 т/га і більше, що в поєднанні зі зручністю й ефективністю контролю бур’янів дає виробникам унікальну за своїми можливостями технологію.

Гербіцид Конвізо® 1 належить до складу ALS-інгібіторів і містить дві діючих речовини: форамсульфурон й тієнкарбазон-метил, завдяки яким продукт має контактну й ґрунтову дію. Форамсульфурон — проникає через листкову поверхню й має спалювальну дію, Тієнкарбазон-метил працює через листки й має потужну ґрунтову дію. Поєднання цих діючих речовин дає можливістьƒефективно контролювати бур’яни за допомогою дробного внесення (2 × 0.5 л/га) або одного внесення (1 × 1 л/га). Разом із гербіцидом за кожного внесення обов’язково треба додавати прилипач Меро® в нормі за однократного внесення 1 л/га. Досвід застосування гербіциду в минулому і цього року свідчить про те, що ідеальним варіантом є саме двократне внесення. Щодо спектра контролю, то Конвізо® 1 має здатність контролювати більшість розповсюджених видів бур’янів (лободи, гірчаків, талабану, щириці, канатника, амброзії, мишію, хрестоцвітих бур’янів) на цукровому буряку. Єдиний бур’ян, проти якого спостерігається слабка дія гербіциду, — вероніка перська. В такому разі слід застосовувати Бетанал®Експерт, який має відмінну дію проти такого важко контрольованого бур’яну. Цей гербіцид є абсолютно безпечним для гібридів цукрового буряку Конвізо®Смарт.

Схема внесень значною мірою відрізняється від класичної, де перше внесення проводиться за появи першої хвилі бур’янів (оптимальна фаза 1–3 справжніх листки для злакових бур’янів і 2–4 — для широколистих), а вже друге внесення через 12–14 днів після першого внесення.

Агроном відділку ТзОВ «Агро-ЛВ Лімітед» Куліш Вадим Ігорович, с. Батятичі, Кам’янка-Бузького району Львівської області:

Наша компанія працює в інтенсивному напрямі й звичайно нова технологія вирощування цукрового буряку Конвізо®Смарт нас зацікавила. Цукровий буряк є ключовою культурою для нашого підприємства, яке висіває близько 4500 га щороку.

Минулого року ми отримали насіння та препарат Конвізо® 1 на площу 6 га для ознайомлення. Результати нас вразили: різниця на полі між товарним посівом і демонстраційним становила 9 т. Звичайно, відрізнявся гібрид, проте різниця, на мою думку, також залежала від зменшення кількості стресових чинників, які здійснюються за традиційної системи вирощування. Тобто, відповідно до наданих рекомендацій, в полі, де було висіяно гібрид, ми працювали гербіцидом усього два рази. Це цікаво також і з економічного боку.

Тому у 2018-му році наша компанія придбала пакет Конвізо®Смарт на площу 40 га. Виділили під систему поле, яке 10 років не оброблялося, було пасовищем. Через 14 днів після висіву насіння з’явилася перша пара справжніх листочків у бур’янів, зокрема лободи, і ми застосували гербіцид Конвізо®1 в нормі 0,5 л/га плюс прилипач Меро® в нормі 1 л/га. Приблизно через 15 днів з’явилася друга хвиля бур’янів, і ми повторно застосували препарат у тій самій нормі. Ось і весь гербіцидний захист на полі!

Хочу сказати про високу ефективність гербіциду по всіх бур’янах, присутніх на полі, зокрема лободи, щириці, гірчаків, осотів і пирію, і навіть сильне пригнічення хвоща польового, який затримав свій розвиток і дав безперешкодно розвиватися культурним рослинам. На час збирання поле було абсолютно чистим від бур’янів, що також є перевагою цієї системи, бо збиральна техніка працювала максимально ефективно.

Якщо говорити про врожайність, цукрові буряки, посіяні за технологією Конвізо®Смарт,показали 540 ц/га, цукристість — 14,1%.На посівах класичних цукрових буряків урожайність була меншою на 60 ц/га, однаквідсоток виходу цукру— 14,3.

Технологія досить перспективна для великих господарств, бо ефективність не так залежить від дотримання строків внесення гербіциду, як за традиційної системи. І навіть є можливість працювати гербіцидом Конвізо®1 одноразово в повній нормі — 1 л/га. А це, відповідно, зменшує навантаження на всю техніку в підприємстві в період активних польових робіт.

 

Директор ТОВ «Зеніт», Миколаєнко Сергій Вікторович, с. Рогізна Володарського району Київської області:

Цукровий буряк для нашого підприємства є однією з основних культур. Вирощуємо його вже багато років і постійно шукаємо оптимальне рішення в живленні й особливо в системі захисту посівів.

Цього року представник компанії «Байєр» запропонував нам рішення — систему Конвізо®Смарт. Цікаве рішення не тільки з боку чистоти посівів буряку, а й з боку економіки. Від компанії «КВС» ми отримали насіння на площу 6 га, і гербіцид Конвізо® 1 від компанії «Байєр», також було запропоновано зробити фунгіцидний захист цієї ділянки препаратом Сфера Макс. Як результат ми бачимо ідеальний стан культури на момент збирання.

Всього тільки дві гербіцидних обробки на полі — Конвізо®1 в нормі 0,5 л/га з прилипачем Меро® 1 л/га при появі бур’янів і поле чисте. Що особливо здивувало, так це контроль злаків і навіть злісного бур’яну осоту рожевого, який почав засихати після першого внесення. Також хочеться зазначити добре виражену ґрунтову дію препарату.

Урожайність цукрових буряків Конвізо®Смарт становила 1170 ц/га, цукристість — 17,2%. Порявнюючи з цукровими буряками, посіяними за класичною технологією, зафіксована врожайність — 780 ц/га, вихід цукру — 16,5%. Слід зазначити, що на цукрових буряках, на яких застосовували гербіцид Конвізо® 1, також використовувався фунгіцид Сфера® Макс, а на посіві за класичною технологією — фунгіциди інших виробників.

Керівник і агроном ФГ «Вітчизна-Тиниця» Руженко Сергій Іванович і Руженко Анатолій Сергійович, с. Тиниця Бахмацького району Чернігівської області:

На сьогодні для нас найрентабельнішою культурою є цукрові буряки. Вже на наступний рік під цю культуру «зарядили» добривами 240–250 кг/га. Навіть за ціни цукру 13 грн/кг можна отримати непогані прибутки. Питання тільки в оптимізації технології вирощування. Так, цього аграрного сезону близько половини площі цукрових буряків у господарстві висіяли за технологією Конвізо®Смарт, яка передбачає застосування відповідних гібридів цукрових буряків від компанії «КВС» і гербіциду Конвізо®1. Перевага цієї технології в тому, що тільки одне або два гербіцидних унесення (замість чотирьох гербіцидних обробок за класичної технології) забезпечує чистоту поля аж до самісінького збирання коренеплодів. На полях господарства «Вітчизни-Тиниці» препарат Конвізо®1 було використано двічі з інтервалом 10 днів, щоразу в нормі 0,5 л/га з додаванням прилипача Меро® 1 л/га. Це один із прикладів оптимізації технології у вирощуванні, який дає змогу суттєво заощадити на вирощуванні насамперед на обробці. Поза тим, господарство уникає ризиків, пов’язаних із запізнілою гербіцидною обробкою через несприятливі погодні умови або брак техніки.

Показники врожайності були такими: Конвізо®Смарт860 ц/га, вихід цукру — 17,1%, на цукрових буряках, посіяних за класичною схемою, — 830 ц/га, за цукристості 17,5%.

Проте й від традиційної технології наше господарство не відмовляється, тож гербіцидний захист частини посівів забезпечують перевірені та неперевершені продукти бетанальної групи.

З досвіду господарств, які використовували гербіцид Конвізо® 1 від компанії «Байєр» і гібриди Конвізо®Смарт від компанії «КВС» можемо констатувати, що основними перевагами цієї системи є:

  • Мінімальна кількість обробок — максимум дві проти класичної технології захисту від бур’янів;
  • Комплексна дія гербіциду Конвізо® 1, порівнюючи з контактними продуктами. Мінімальна кількість опадів цього року спричинила нерівномірні сходи. Влітку, коли пішли дощі, ґрунтова дія гербіциду дала можливість якісно проконтролювати всі хвилі бур’янів;
  • Подовження вегетації й відповідно збільшення маси коренеплодів завдяки меншій кількості обробок і м’якішій дії гербіциду Конвізо® 1;
  • Окрім захисту від бур’янів велику увагу слід приділяти фунгіцидному захисту. Досвід господарства «Зеніт» продемонстрував дуже високу ефективність використання продукту Сфера® Макс в боротьбі із церкоспорозом і мав суттєвий вплив на врожайність і показники цукристості.

Підсумовуючи, можна сказати, що, незважаючи на особливості цього сезону, система Конвізо®Смарт виконала свою роботу на відмінно, оптимізувавши кошти й час на додаткові внесення гербіцидів. Успіх кожної технології дуже сильно залежить від агронома і своєчасного дотримання рекомендацій, які з радістю надають регіональні представники компаній «Байєр» і «КВС».

Олександр Каменєв,

Менеджер з маркетингу ТОВ Байєр

[email protected]

журнал “The Ukrainian Farmer”, лютий 2019 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ