Елеватор

Власники елеваторів розпочали пошук інших джерел енергії для сушарок

Шукаємо альтернативу

Газові загрози на сьогодні стали реальністю, і навіть ті власники елеваторів, хто й не думав про альтернативні джерела енергії для сушарок, розпочали шукати варіанти 

Про ситуацію з цінами на газ можна говорити довго, шукати причини, називати винних… Однак стало зрозумілим, що 3 грн за кубометр вже не буде. Сьогодні ціна для деяких підприємств зросла до 30 грн за 1 куб. м, і з такою реальністю доводиться жити й працювати. Елеватори зайшли у сезон сушіння з рекордною вартістю енергоносія, й переважна більшість підприємств була змушена накручувати цінник на послуги. У вигідній ситуації опинилися ті, хто використовує для сушіння зерна альтернативне паливо. 

Ще торік мало хто думав про встановлення теплогенератора на пелетах. За можливості підключення газу власники елеваторів прагнули використовувати саме цей вид палива. Він забезпечує стабільні показники сушіння і завжди є у наявності. Проте за зручність доводиться платити, і цьогоріч українські аграрії змушені будуть віддати за сушіння кукурудзи значно більше коштів, ніж у минулі сезони. І тепер навіть найсуворіші прихильники блакитного палива замислюються над тим, як зменшити вартість сушіння. 

Існує ще одна категорія елеваторів, де підведення газу є технічно неможливим. Значна віддаленість магістралі робить недоцільним прокладення окремої гілки. Також відомо багато випадків, коли наявні магістралі мають недостатню потужність, і до них не можна приєднувати високопродуктивні сушарки, оскільки інші навколишні споживачі залишаться без газу. 

Усі перелічені складнощі призводять до того, що власники наявних або ще не збудованих елеваторів починають шукати альтернативні варіанти. Їх насправді декілька. Можна скористатися скрапленим газом, збудувавши власні сховища. Щоправда, ціна на цей вид палива також чимала, й, відповідно, собівартість сушіння не вийде суттєво знизити. Другий варіант — встановити теплогенератор на пелетах. У цьому разі собівартість сушіння можна значно знизити. В Україні такі теплогенератори виготовляє компанія Greco Group, і на сьогодні їх встановлено понад 240. 

Рахуємо економію 

Якщо розглянути ситуацію, коли з підключенням газу проблем немає, але поруч є декілька потужних конкурентів. На сьогодні до клієнтів усі ставляться більш-менш коректно, тому великої різниці, до кого везти зерно, фермеру нема. За винятком цін на послуги. Якщо для сушіння усі місцеві елеватори використовують газ, відмінність у собівартості може забезпечити лише сушарка шляхом власної ефективності. Хтось на зняття тонно-відсотка витрачає 1м3, а хтось — 1,5 і більше. Це вже привід для конкуренції, проте такі відмінності трапляються нечасто, і зазвичай витрати палива приблизно на однаковому рівні. 

Встановлення теплогенератора, який працює на пелетах, одразу дає конкурентну перевагу. Як розповів директор Greco Group Іван Корженко, на сьогодні різниця у собівартості сушіння на газу і на пелетах може сягати 35 грн і більше (на тонно-відсоток). Якщо знімати 10% вологи, то на кожній тонні можна отримувати по 350 грн економії. Це дає можливість зменшити цінник на сушіння і отримати більше клієнтів.  

Розвіяти сумніви 

Застосовувати теплогенератори можна із сушарками будь-якого виробника та будьяких різновидів. Це обмеження не обійти, оскільки інші типи сушарок працюють дещо інакше. Багато елеваторників сумніваються, чи вдасться так налаштувати теплогенератор, щоб отримувати стабільну температури сушильного агента. З моделями деяких виробників такі питання справді виникають, однак обладнання Greco Group розроблюють вже з урахуванням цих потреб, тож температура сушильного агента не відхиляється більше, ніж на кілька градусів. Це дає можливість дотримуватися встановлених параметрів сушіння і доводити зерно до потрібних кондицій. 

У багатьох виникає питання, наскільки може стати проблемою постачання пелет. Насправді в межах України це не є проблема, і ціна на такий вид палива є досить стабільною. Крім того, багато господарств здатні самостійно накопичувати достатню кількість біологічного матеріалу й виготовляти пелети власними силами. Це не потребує великих інвестицій і дає змогу задіяти персонал у вільний від основної роботи час. 

Перевагою використання теплогенераторів на пелетах від Greco Group є можливість не відключати сушарки від газу. У разі потреби можна перейти на блакитне паливо і висушити партію зерна, якщо раптом виникли затримки з постачанням пелет або за інших причин. 

Дотепер багато елеваторників не дивились у бік теплогенераторів через їхню незначну потужність. Зараз Greco Group пропонує обладнання потужністю до 20 МВт, і це дає змогу розглядати їх як реальну альтернативу для потужних сушарок. Такі теплогенератори вже працюють в Україні, тож мрії стали реальністю. При цьому 20-мегаватний теплогенератор не потребує великої площі й має компактні розміри. Для його роботи не треба наймати додатковий персонал — на зміні достатньо оператора сушарки з помічником. 

Без зайвого клопоту 

Теплогенератори Greco Group є повністю автоматичними. Не треба вручну завантажувати пелети, тримати напоготові навантажувачі тощо. Паливо привозять і завантажують у підземний бункер або силос, звідки його подають у витратну місткість. Спеціальними шнеками пелети завантажують у топку піролізного типу. Там відбувається тління пелети й подальше спалювання піролізних газів (у 3–4 етапи). У результаті відпрацьовані гази стають повністю придатними для сушіння зерна. Вони не мають запаху й кольору, а тверді частки затримуються ще до потрапляння у сушарку. До того ж твердих часток у відпрацьованих газах настільки мало, що ними можна нехтувати. 

Проєктування теплогенератора робиться так, щоб до нього було якомога менше питань від оператора, керівництва й сервісних бригад. Чим менше елементів, тим простіша експлуатація — цей принцип дає змогу робити надійні витривалі машини. 

Практика показує, що для зняття тонно-відсотка вологи витрачається близько 3,8–12,8 грн за сьогоднішніми цінами на пелети. Це приблизно 1,5–4 кг пелет. Усе залежить культури сушіння, погодних умов та від того, чи правильно дотримуються технології сушіння. 

Обладнання розраховане на роботу протягом усього строку експлуатації сушарки. За нормального обслуговування і заміни тих елементів, що зношуються, теплогенератори здатні працювати десятки років. Обмежень у строках служби немає. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ

Іван Корженко, директор Greco Group 

— За перші п’ять місяців цього року було поставлено 70 теплогенераторів, при чому на монтаж і запуск витрачалось у середньому по два дні. Цього вдалося досягти завдяки тому, що колектив компанії молодий і вмотивований. Кожен прагне зробити свою роботу найкраще, без затримок і з мінімальними витратами ресурсів. 

Усього в компанії працює 74 працівники, з яких у сервісі зайняті 26 спеціалістів. Сервіс завжди повинен бути потужним, а в сільськогосподарській галузі взагалі потрібен особливий підхід. Елеватор не може зупинятися на тривалий період, і особливо під час приймання культур. Тому ми мусимо реагувати максимум протягом доби, і це має працювати по всій території України. З кожним роком росте кількість об’єктів, де працює наше обладнання, і це змушує нас збільшувати кількість сервісних інженерів. 

Теплогенератори на 95% виготовляються власними силами. Існує лише незначна кількість обладнання, як, наприклад вентилятори, мотор-редуктори та деталі з неіржавної сталі, які доводиться купувати у готовому вигляді. Зростання цін на метал вплинуло на собівартість, але зараз спостерігається зворотна тенденція, і це дає змогу не підіймати ціни за рахунок зменшення власних заробітків. Загалом цього року ціна теплогенераторів Greco Group зросла лише на 10%, тоді як метал подорожчав удвічі. 

Стрімке зростання цін на газ практично не вплинуло на продажі. Лише у серпні-вересні спостерігається пожвавлення попиту. Зараз підприємство повністю завантажене, але за потреби ми можемо оперативно наростити виробничі потужності. Строки виконання замовлень досить короткі. Наприклад, один із клієнтів попросив виготовити, змонтувати й запустити теплогенератор за 31 день, і це було зроблено. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ