Агрономія

В Україні з’явилася інноваційна платформа для моніторингу заселення шкідників у посівах кукурудзи

Шкідник у пастці

Шкідник у пастці

В Україні з’явилася інноваційна платформа для моніторингу заселення шкідників у посівах кукурудзи в режимі онлайн 

Ефективність сільськогосподарського виробництва — це не лише застосування сучасних технологій, а й можливість вчасно й оперативно реагувати на нагальні виклики. Взяти хоча б боротьбу зі шкідниками. Науковці та практики радять застосовувати засоби захисту проти шкідників, коли їхня кількість перевищує економічний поріг шкодочинності. В іншому разі затрати на використання ЗЗР перевищать втрати від шкоди, завданої шкідником посівам. Існують різні методи виявлення ЕПШ — візуальний, за допомогою ентомологічного сачка, феромонних пасток тощо. От тільки їхня точність не завжди задовольняє виробників, особливо якщо площі під культурами значні, а агрономічна служба не повністю укомплектована. 

Глобальні ІТ-компанії не могли оминути цю проблему своєю увагою й запропонували цифрові рішення, які дозволяють визначити рівень заселеності шкідниками посівів. Моніторингова система Arc™ farm intelligence — одне з таких рішень, але її розробником є не спеціалізована, а хімічна компанія FMC, яка має широке портфоліо хімічних засобів, зокрема інсектицидів. Таким чином FMC не лише пропонує дієві засоби проти шкідників, а й першою серед інших хімічних компаній створила та запропонувала своїм клієнтам безплатну систему для їх моніторингу.

Тарас Рубанка на форумі «DIGITAL FARMING. Ефективність сучасних цифрових технологій в агробізнесі»

Як працює система, розповів спеціаліст з агрономічних проєктів і питань захисту овочевих культур компанії «FMC Україна» Тарас Рубанка на міжнародному форумі агроінновацій «DIGITAL FARMING. Ефективність сучасних цифрових технологій в агробізнесі». 

— Arc™ farm intelligence — це моніторингова система, яка надає можливість фермерам у режимі реального часу отримувати інформацію про заселення посівів шкідниками, а також отримувати прогнози їх популяції, — розповідає Тарас Рубанка. — Інноваційна платформа пропонує повний набір функцій, зокрема індивідуальні сповіщення через мобільний додаток про необхідність реагування на появу шкідників, збільшення їх кількості та доцільності захисту від них. Крім того, є можливість двостороннього зв’язку між фермером і технічною командою компанії FMC. 

Отже, як саме працює платформа? Перший крок — розміщення на полях спеціальних польових пасток — металевих чи пластикових, повністю автоматичних, обладнаних сонячною батареєю для живлення вузлів й агрегатів пастки, камерами спостереження, GPS та GSM зв’язком. Установлюють пастки представники компанії FMC і вже за добу вони готові збирати статистичні дані й працювати з ними для оптимізації та планування внесення ЗЗР. Користувачу слід тільки за посиланням завантажити на свій телефон мобільний додаток, пройти реєстрацію і після верифікації (підтвердження команди FMC як адміністраторів) можна працювати з додатком. 

Перший крок у роботі із системою — розміщення на полях спеціальних польових пасток для моніторингу шкідників

Усе, що відбувається на полі, тобто стан заселеності посівів шкідниками, зображується на екрані телефона у вигляді теплової карти з нанесеними червоними, синіми та зеленими крапками. Колір сигналізує про кількість шкідників, що потрапили в пастку протягом доби, і, відповідно, показує низький, середній чи високий тиск шкідників. Зелений колір означає, що протягом доби в пастку потрапило 0–1 шкідник, відповідно, маємо низький тиск шкідників. Жовтий колір (середній тиск) — у пастці 2–3 шкідники, червоний (високий тиск) — понад 4 шт. 

— Користувач може побачити пастки у вигляді списку чи діаграми, вибрати шкідника, за яким він хоче спостерігати, побачити на мапі свої пастки в полях, — розповідає Тарас Рубанка. — Але для користувача більш наочно і просто працювати з картою, де показано шкідників у його регіоні, обравши свою пастку (всі вони пронумеровані), окрім того, користувач може завантажити фото за кожен день і побачити кількість і вид шкідника, який потрапив у пастку. 

Моніторингова система Arc™ farm intelligence також формує прогноз льоту та збільшення шкідників (з точністю понад 90%) завдяки автоматичному алгоритму, який базується на отриманих протягом років польових даних і фенології розвитку шкідників. Таким чином, команда FMC має можливість ідентифікувати та попередити агрономів і фермерів про збільшення чисельності шкідників, а вони, своєю чергою, можуть ефективно підібрати ЗЗР. 

— Дуже важливий застосунок додатка — обмін даними між користувачем і спеціалістами FMC у режимі реального часу через форму «контакт». На кожне запитання чи побажання користувач одразу отримує відповідь. Більше з тим, якщо він певний час не перевіряв додаток, йому надсилають push повідомлення про значну кількість шкідника в регіоні (якщо є така небезпека), щоб він міг оперативно зреагувати. 

Моніторингова система Arc™ farm intelligence здатна розпізнавати 21 вид шкідників на 13 культурах і працює у 21 країні світу. Загальна площа покриття у 2021 році становила 10 млн гектарів. В Україні цього року стартував пілотний проєкт для моніторингу шкідників на кукурудзі, зокрема стеблового кукурудзяного метелика та бавовникової совки. Системою скористалися три агрохолдинги, площа моніторингу — 50 тис. гектарів у Полтавській і Чернігівській областях. 

У майбутньому компанія FMC планує поширити моніторингову систему Arc™ farm intelligence на всю територію України та на кілька різних культур. 

Отже, наші аграрії зможуть керувати господарством ефективніше, застосовуючи інсектициди саме там, де і коли вони потрібні. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ