Елеватор

Концептуальні спостереження про економію, силу розрахунків і зерносушильні інновації

Що в серці елеватора

Що в серці елеватора

Концептуальні спостереження про економію, силу розрахунків і зерносушильні інновації.

У такій важливій справі, як оснащення чи, можливо, переоснащення зберігальних потужностей, кожен господар керується своїми власними критеріями й мотивами. Хтось віддає перевагу конкретному бренду. Інший полює на знижки чи акції. Ще котрийсь — у пошуку ідеального балансу ціни та якості. Хоча загалом пропозицій сьогодні вистачає, бо за прихильність ринку конкурує чимало європейських, американських й азійських компаній-виробників. Як мовиться, до кольору і вибору. І нехай який аргумент визначить остаточне рішення, варто пам’ятати: різниця між короткочасним ефектом вигідної купівлі та економічною ефективністю обладнання в подальшій експлуатації може бути аж надто суттєвою.

Віталій Фіцик, головний інженер проєктів компанії «ТОРНУМ»

Деталі мають значення

З необхідністю досушити збіжжя до потрібних кондицій впорається будь-яка сушарка — хто б сперечався. Інше питання — скільки на це піде часу, палива, і яких втрат зазнає зерно «в процесі». З технологічного боку — що менше воно перегріватиметься, то більше шансів зберегти хлібопекарські властивості чи насіннєву схожість. З економічного — що точнішими будуть терміни й температури сушіння, то меншими питомі витрати енергоресурсів. От тільки на практиці буває, що обладнання не здатне проконтролювати ці «пару відсотків» (мабуть, даються взнаки прорахунки ще на етапі проєктування) або ж насіння просушується нерівномірно, або ж його доводиться двічі піддавати цій процедурі. Історій і практичних кейсів вистачає. А маститі компанії-виробники десятиліттями вдосконалюють свої розрахунки, щоб збалансувати десятки дуже непростих режимних параметрів (відомо ж бо, що в кожної із сільгоспкультур — свої «межі міцності», за якими починаються небажані біохімічні зміни). І що вищий рівень точності в обладнання, то більшу цінність воно має. Адже тоді на виході можна отримати саме таку вологість зерна, що потрібна, і не витрачати зайві енергоресурси й кошти.

Як мовиться, якісне дешевим не буває, тому неабиякий інтерес ділова спільнота проявляє саме до деталей. Серед того, чим цікавляться передусім — продуктивність, енерговитратність, особливості конструкції, вартість операційних витрат на 1 тонно-відсоток зменшення вологості. Власне, на великих обсягах окупність таких інвестицій суттєво швидша (в чому багато хто вже пересвідчився на практиці). А ключовою цінністю ефективного сушильного обладнання, чи то пак, серця елеватора, як каже директор компанії Tornum Олександр Холод, є його технологічний концепт. І кожна деталь у ньому має надзвичайно важливе значення…

За підтримки штучного інтелекту

Реалізуючи свої інноваційні інженерні рішення на потужностях зернопереробних компаній із різних країн, шведські виробники нагромадили надзвичайно цінний і вельми різнобічний досвід. І він став базисом для нових концептуальних підходів Tornum. Скажімо, на початках своєї діяльності компанія тільки виробляла сушарки, а згодом прийшло розуміння, що неправильне вбудовування сушильного обладнання в технологічну схему елеватора може різко знизити ефективність усіх процесів. Тому тепер, застосовуючи високоточні алгоритми штучного інтелекту, конструктори разом із програмістами математично моделюють усю технологічну схему. Відповідно, до кожного нового проєкту беруться, передусім з’ясовуючи конкретику вимог для роботи обладнання. Отримавши завдання, гармонізують майбутній об’єкт з умовами довкілля. А вже тоді створюють 3D модель, щоб візуалізувати всі елементи, продемонструвати переваги й можливості такої технологічної схеми. На етапі проєктування розраховується кожна найдрібніша деталь роботи майбутнього комплексу.

Особливості інноваційних підходів Tornum полягають у тому, що компанія підтримує своїх клієнтів протягом усього строку експлуатації ними обладнання. Перевага такої взаємодії — у якісному сервісі й позитивному клієнтському досвіді. Крім того, зворотний зв’язок дає змогу постійно вдосконалювати зерносушильне обладнання. Скажімо, в поліпшеній конструкції моделей нового покоління, зокрема, передбачено функції для м’якішого сушіння й легкого очищення. Ці сушарки розраховані на роботу з кожною зерновою культурою. За наявності термоізоляції й рекуперації досягається висока енергоощадність (до 30% теплової енергії). І якщо обладнання інших брендів у різні пори року (зокрема, взимку) може потребувати для роботи більше палива, з Tornum сільгоспвиробники можуть ефективно сушити зерно за будь-яких погодних умов. Крім того, зерносушарки нового покоління серії Tornum Rex пристосовані для роботи з різними джерелами тепла (відходами зерноочищення на елеваторах, деревною тріскою, гранулами). Тож є неабиякі можливості для суттєвішого заміщення газу.

В умовах сьогодення ринок зацікавлений у кожному інноваційному процесі автоматизації, що здешевлює роботу всього зерносушильного комплексу. Як показує досвід інноваційних розробок Tornum, застосування Інтернету Речей дозволяє не лише оптимізувати, а й створювати зернозберігальні технології завтрашнього дня. Як-от, наприклад, якісна автоматизована система керування процесами з інтелектуальною складовою: алгоритм самостійно прораховуватиме, у яких режимах і за яких даних (отриманих без участі людини) сушильне обладнання працюватиме найоптимальніше.

Легко заощаджувати й заробляти

Усі новітні сушарки цього бренду оснащено системою керування й контролю вмісту вологи Tornum IDC. Через зручний інтерфейс цієї системи весь процес сушіння відстежується з персонального комп’ютера, планшета чи смартфона, що має доступ до інтернету. У будь-який момент можна з’ясувати показники вологості, відстежити динаміку, а також отримати повну інформацію щодо конкретного дня роботи обладнання. Візуалізувавши всі робочі показники, за потреби налаштування можна змінювати дистанційно. А робота оператора максимально проста: треба тільки вказати культуру та її бажану кінцеву вологість — процес сушіння розпочнеться автоматизовано.

Оскільки система унеможливлює пересушування зернового потоку, це дозволяє заощаджувати значні кошти — не перевищується понад необхідний обсяг витрата теплоносія, й надлишково не «губиться» вага зерна. По суті, система контролю вмісту вологи є додатковим джерелом доходу для власника сушарки. Зважування врожаю і визначення реальної вологості (наприклад, для кукурудзи) — ще те «вузьке місце» на багатьох елеваторних господарствах, особливо, якщо вони не облаштовані відповідними контролерами й стаціонарними вологомірами. Інша річ, коли власник зерна має об’єктивні дані й чітко може розрахувати витрати на його доробку до кондиційних показників. Так от, уникаючи втрат ваги й заощаджуючи на газі, як підрахували в компанії, система IDC допоможе заощадити на сушінні 9 тис. тонн кукурудзи до 18 тис. євро. І ці разючі результати — практичний результат інновацій Tornum. Звісно, остаточним об’єктивним критерієм ефективності інвестиції буде досягнутий у довгостроковій перспективі фінансовий результат. А поки що все це — перспектива осяжного майбутнього, попит і пропозиція обережно приглядаються один до одного, формуючи нові ринкові тренди.

Вдалі інженерні рішення вже нині забезпечують зерносушильному обладнанню широкий діапазон продуктивності. Досягаючи однорідної кінцевої вологості й суттєво оптимізуючи на паливі, обладнання ще й мінімізує викиди зернового пилу в атмосферу — як того вимагають засади сталого розвитку агровиробництва. В усіх моделях Tornum незалежно від їх розміру — високоякісні сучасні матеріали. І розраховані вони як на малого фермера (із 50–100 га в обробітку), так і на зерносховища великих підприємств чи елеваторів (із продуктивністю 300 т/год). Факти свідчать, що в агробізнесу є надійний партнер, з яким легко заощаджувати й заробляти.

www.tornum.com

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ