Овочі-Ягоди-Сад

Щоб грона були привабливі

Щоб грона були привабливі

Додаткові заходи з нормування пагонів і грон на кущах столового винограду є клопіткими, але винагороджують фермера прибутком.

 

У одній з попередніх публікацій («Садівництво по-українськи», № 2-2016) йшлося про переваги вирощування столового винограду, та про те, що у Північному Причорномор’ї його доцільно вкривати на зиму. Продовжуючи тему, розглянемо у деталях кілька спеціальних прийомів — застосувавши їх на столових сортах, фермер зможе збільшити врожайність кущів, а головне — поліпшить якість та товарність грон.

 

Створення виноградника

 

Попри відмінності у агротехніці створення ділянки столового винограду майже не відрізняється від закладання насаджень технічних сортів. У обох випадках виноград не можна садити у погано провітрюваних і затінених місцях, на схилах північної експозиції. Заболочені ділянки з близьким заляганням ґрунтових вод (3 м і вище), надмірним вмістом шкідливих солей і активного вапна також не придатні — на них кущі пригнічуватимуться, згодом у них виникне хлороз.

 

Більшості сортів столового винограду властивий потужніший, ніж у технічних сортів, ріст пагонів. Через це, закладаючи ділянку, його рослинам слід надати дещо більшу площу живлення, а формування кущів має передбачати накопичення значного об’єму багаторічної деревини.

 

За шпалерно-рядового розташування кущів відстань між рослинами столового винограду у ряді має бути не меншою від 1,5 м, а для деяких сильнорослих сортів її збільшують до 2–2,5 м. Ширину міжрядь визначає спосіб й умови обробітку ґрунту, а також те, яку техніку має господарство. На півдні України ширина міжрядь зазвичай коливається в межах 2,5–3 м.

 

Формують кущі столових сортів відповідно до прийнятої культури (укривна чи ні) та системи ведення кущів (шпалерна, на кілках, пергола тощо).

 

Навантаження кущів

 

Йдеться про навантаження кущів урожаєм. Його регулюють і під час обрізування, лишаючи на кущах певну кількість вічок, і під час вегетації, обламуючи зайві пагони та видаляючи грона. продовження

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ