Овочі-Ягоди-Сад

Компоненти щеплення у межах одного виду і навіть сорту можуть погано зростатися через...

Секрети регенерації

Секрети регенерації

Компоненти щеплення у межах одного виду і навіть сорту можуть погано зростатися через те, що до цього вони зростали у занадто різних екологічних умовах.

Природа створила низку механізмів регенерації, які забезпечують відновлення різноманітних живих клітин, а відповідно, і безсмертя творінь природи.

У багатьох випадках регенерація тісно пов’язана із механізмами безстатевого розмноження, що виробились у різних організмів протягом їх еволюції.

У винограду механізми регенерації заживлюють рани й відновлюють утрачені органи, а також роблять можливим вегетативне розмноження культури. Через це регенераційна здатність виноградної рослини у цілому і окремих її органів завжди викликала науковий і практичний інтерес.

Регенераційна здатність винограду

Регенерація різних органів винограду не однакова, корені добре утворюють бокові розгалуження, але не утворюють пагонів, черешки — листя, ніжки суцвіть утворюють корені, але не дають стеблових бруньок. Характерно, що видалені органи рослина створює як за рахунок частини органів, що лишилися, так і будує наново. Встановлення причин різної спроможності виноградної рослини до відновлення життєдіяльності і продуктивності та встановлення шляхів їх підвищення — основна мета досліджень цієї проблеми.

М. Коваль (2005) вважав, що висока регенераційна здатність винограду зумовлена:

  • стадійною готовністю виноградної лози за її вегетативного розмноження, унаслідок цього кожна брунька винограду потенційно плодоносна;
  • виноградній рослині властивий швидкий поступальний ріст, особливо у першій половині вегетації. Унаслідок цього за сприятливих умов пагони можуть досягати значної довжини, на них може формуватися велика кількість вічок;
  • уплив інгібіторів точки росту, що містяться у більш диференційованій або морфологічно вище розташованій бруньці чи пагоні. Видаливши цю бруньку, точку росту або верхівку пагону, або зігнувши пагін, уплив можна нейтралізувати;
  • здатністю бруньок винограду поточного року, за умов зняття гальмівного впливу інгібіторів, прискорено проходити цикл розвитку в онтогенезі (проявляти скороплідність), проростати і нести генеративні органи без проходження періоду спокою;
  • різною швидкістю формування бруньок й неоднаковою швидкістю розвитку цих бруньок у плодоносні та безплідні пагони. Темпи проходження цих етапів визначають спроможність бруньок до репродукції плодів;
  • тісний функціональний взаємозв’язок органів виноградної рослини у процесі живлення, обміну речовин і розвитку.

Регенерація нових органів залежить від складного комплексу чинників, зокрема й від властивостей, яких рослинний організм набув протягом свого життя.

Здатність до регенерації є основою вегетативного розмноження винограду, тобто відновлення втрачених органів або розвитку цілої рослини із окремих частин. Про це ми і поговоримо детальніше.

Живцювання

Найбільш швидкий і ефективний спосіб розмноження винограду, за якого кожна частина стебла, відокремлена від маточного куща, створює нову рослину.

Відновлення і подальший ріст органів у рослин виникає полярно. У базальній частині утворюються корені, а на верхній частині — пагони.

Розмноження чубуками — отримання нових рослин шляхом укорінення частин пагону (живців). У минулому це один із найпростіших і найпоширеніших спосіб отримання кореневласних саджанців. Але у зв’язку із поширенням філоксери став неактуальним. За розмноження живцями використовують як здерев’янілі, так і зелені чубуки.

За розмноження чубуками виникають нові корелятивні відношення між частинами рослини і сильніше проявляється полярність, завдяки чому переважна кількість поживних речовин спрямовується до місць поранення. Завдяки цьому виникає регенерація нових точок росту.

У той же час, змінюючи напрям руху поживних речовин, можна впливати на полярність. Нині це роблять, застосовуючи синтетичні фізіологічно активні речовини (ФАР).

Регенерація чубука починається за поранення його тканин за сприятливої температури, вологості, наявності поживних речовин та стимуляторів.

Перш ніж утворяться корені, на чубуці сформуються заживлювальні тканини. Із розрізаних клітин у основі чубука виступає клітинний сік, який заповнює міжклітинний простір прилеглих тканин. Контактуючи із повітрям, дихальні хромогени і жири клітинного соку швидко окислюються, формуючи на поверхні плівку, під якою незабаром утворюється пробка.

Деякі вчені вважають, що у пошкоджених, але живих клітинах утворюються раневі гормони, які й викликають ділення клітин (Габерладт, 1921).

Калус Калус (ранева тканина) у чубуків винограду може утворюватися з усіх тканин…>>>

>>> продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи». Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

Сергій Микитенко, канд. с.-г. наук
Олексій Олефір, канд. с.-г. наук, ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова»
Василь Чебан, канд. с.-г. наук, менеджер з продажів компанії «Сингента»

журнал “Садівництво по-українськи”, жовтень 2019 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ