Техніка

Тільки високий рівень технологічності гарантує стабільність у рослинництві

Секрет успіху — в деталях

Секрет успіху — в деталях
Сівба посівним комплексом максимально зберігає вологу, створюються ідеальні умови для проростання насіння

Тільки високий рівень технологічності гарантує стабільність у рослинництві. 

У фермерському господарстві «Агро-Сад» за 10 років пройшли практично повний шлях розвитку від мінімуму землі й найманої техніки до сучасного високотехнологічного агропідприємства. Тут вирощують озиму пшеницю і озимий ріпак, горох, гірчицю, кукурудзу та соняшник. Посіви гірчиці зменшуватимуть, доля інших культур залежатиме від погодних умов, наявності вологи, цін на зерно і ситуації з експортом. У господарстві практикують сівбу сидератів, особливо після збирання пшениці й ріпаку. Це дає змогу краще збагачувати ґрунт органікою і азотом, зменшувати витрати на мінеральні добрива та засоби захисту. 

У господарстві застосовують класичну технологію обробітку ґрунту. Більшість площ щороку орють. Дискові борони зазвичай застосовують після жнив як лущильники. Вони рівномірно розподіляють рослинні рештки й змішують їх із ґрунтом. Таким чином зменшується випаровування вологи, провокується проростання падалиці та бур’янів, пришвидшується деструкція самих решток. Під озиму пшеницю оранку не роблять, під ріпак та ярі культури обов’язково працюють плугом — глибину основної обробки щоразу встановлюють залежно від фактичних умов (вологості ґрунту та кількості й типу решток), а також культури, яку планують сіяти. Наприклад, під кукурудзу орють на 25–27 см, під ріпак достатньо 22 см. 

Від простого до складного 

Починали працювати взагалі, винаймаючи машини. Потім залучили старі ЮМЗ і МТЗ, комбайн «Нива». З часом, коли з’явились кошти, почали переходити на сучаснішу техніку, яка з роками ставала більш технологічною й дорогою. Одночасно змінювали підходи до господарювання, впроваджували сучасні технології, виробництво кардинально змінилось. Постійно аналізували машини різних виробників. Оцінювали співвідношення ціни та якості, технологічних аспектів. З певного моменту почали купувати тільки нову техніку, і це стосувалось як самохідних машин, так і причіпних і навісних знарядь. Доводилось застосувати кредитні інструменти, але було розуміння, що нова техніка забезпечить стабільну і ефективну роботу й позитивно вплине на загальний результат. 

Якщо деталізувати процес оцінювання техніки перед придбанням, то це були поїздки на семінари й Дні поля. Сусідні території здебільшого обробляли агрохолдинги або пострадянські агропідприємства зі старими машинами, отже, подивитись на чужий досвід фактично не було можливості. Також відвідали кілька заводів, де виготовляють сільгосптехніку. 

Першими новими тракторами були Case Puma. Вони відкрили перехід на новий рівень технологічності. Разом із високою надійністю і економічністю широкі функціональні можливості дали змогу працювати із системами точного землеробства і бути значно ефективнішими.  

Для суцільного висіву тривалий час застосовували сівалки СЗ. Ці машини мають свої переваги, але технологічність сівби визначає якість і кількість майбутнього врожаю. Тому вирішили придбати сучасний посівний комплекс, який міг би суттєво покращити процес і забезпечити зовсім іншу якість. Вибір зупинили на агрегаті PÖTTINGER TERRASEM, який придбали 2019 року. Тоді машину отримали відразу після сплати авансу, а решту віддали ближче до кінця року. 

Разом із посівним комплексом узяли дискову борону TERRADISC, а пізніше, у 2020 році, придбали ще одну, бо побачили якість роботи, паливну ефективність і зручність експлуатації. Як посівний комплекс, так і борони брали із шириною захвату 4 м, що добре годиться до 225-сильних тракторів. 

Торік збільшився земельний банк, і виникла потреба у продуктивнішому посівному комплексі. Компанія PÖTTINGER згодилась зробити обмін 4-метрової моделі на 6-метрову з доплатою. Враховуючи, що 4-метровий агрегат купували ще до підвищення цін, нині його оцінили досить високо, і доплачувати довелось не так і багато. Звісно, придбали й потужніший трактор. Цього разу вирішили не обмежуватись і взяли «із запасом» 380-сильну модель Magnum від CASE IH. Також під нього придбали й 6-метрову дискову борону PÖTTINGER TERRADISC. Такий комплект дає хороший запас продуктивності навіть з урахуванням земельного банку, що збільшується. Сівбу просапних культур виконують 8-рядними сівалками Kinze (механічна і вакуумна моделі). Їх придбали у 2015-му і 2018-му роках відповідно. 

Pöttinger Terradisc

Обробку рослин починали виконувати з класичним ОП-2000. Усе, що він міг, це приблизно витримувати норму і якось розпилювати робочий розчин. Через певний час модернізували — встановили форсунки й насос італійського виробництва, систему розкладання штанги. У 2016-му придбали два причіпних обприскувачі богуславського виробництва «Титан-3000» з 24-метровою штангою, які 2021 року оновили. У той же рік придбали й самохідний обприскувач CASE IH Patriot 30-метровою штангою. Вибір самохідного обприскувача був досить простим — до цього користувались аналогічною вживаною машиною. В результаті отримали машину з хорошою комплектацією, окремими форсунками для внесення КАС, датчиками рядків і камерами. Власник трохи шкодує, що через брак коштів довело ся старий обприскувач продати. На ньому самостійно зробили розкидач мінеральних добрив, щоб під час підживлення не робити додаткових технологічних колій. Для внесення ґрунтових гербіцидів переважно застосовують причіпні обприскувачі. Вони значно легші й на полях після оранки не утворюють глибоких колій. 

Для збирання у господарстві спочатку використовували «Єнісєї», пізніше перейшли на вживані Claas Mega. Нині тут працюють клавішні комбайни New Holland СХ 8.80, а на наступне літо планується придбання роторного комбайна CASE IH 7250. За словами керівника підприємства, ця машина в сусідніх господарствах показує хорошу якість і продуктивність роботи на всіх типах культур. Ріпак, пшениця, соняшник і кукурудза — усе обмолочують якісно та швидко. До вибору долучались і власні механізатори, які оцінили комбайн з боку експлуатації. 

Власний елеватор — на паузі 

Зберігають зерно як у власних складах, на і в сторонніх елеваторах. В останні роки часто практикували продаж зерна з поля, що дозволяло скорочувати витрати на логістику. Власної сушарки господарство не має, бо значної потреби в сушінні не виникає. Ранні культури зазвичай збирають із базовою вологістю, пізні також практично не потребували сушіння. Оскільки частка кукурудзи незначна, відповідно перспективний обсяг сушіння є невеликим. Перед початком війни з польським виробником елеваторного обладнання FEERUM було укладено договір, і практично все було готове до початку будівництва. До того ж була можливість отримати кредитування на 5 років від польського банку. Проте обставини різко змінились, і тепер проєкт власного елеватора — на паузі. 

Що змінилось 

Перехід від простих машин до сучасних високотехнологічних агрегатів дав змогу вийти на новий рівень продуктивності та якості виконання польових робіт. Зменшилась залежність від погодних умов і стану ґрунту, технологічні операції виконують вчасно. Усе це покращує кінцевий результат — урожайність. Підприємство не робить надмірних зусиль, не ризикує, практично завжди має запас часу для реагування на виклики. Як робота, так і результат стали більш прогнозованими, що для будь-якого бізнесу має неабияку цінність. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Богдан Телеватюк, власник ФГ «Агро-Сад» 

Коли вирішили замінити сівалки СЗ на сучасний посівний комплекс, поїхали на День поля в Погребищі, де одночасно демонстрували роботу сівалок чотирьох європейських брендів. Під час показу подивились якість підготовки ґрунту дисковими секціями, а через три тижні повернулись на це поле подивитись сходи. Результат, який показав посівний комплекс PÖTTINGER, сподобався більше, тому вирішили придбати саме його. Якщо говорити про деталі, то вирішальним стало дотримання глибини сівби. На всю довжину гону сходи були самими дружними. До того ж умови для сівби було обрано не найлегші — працювали після соняшнику без попередньої підготовки. Перші сезони показали надзвичайну якість сівби, і результати в кінці сезону також стали кращими. Агрегат працює на швидкості від 10–12 км/год, а щодо продуктивності, то на малих полях особливо не розженешся. 

Дискові агрегати обрали через малу відстань між дисками. Це дає змогу обробляти ґрунт максимально рівномірно, без так званого «шиферу». Раніше працювали білоцерківськими дисковими агрегатами й «Фрегатами», але перші вимагали вологи, а другі нормально працювали тільки за умови значного заглиблення. Агрегат TERRADISC не має цих недоліків і може працювати однаково якісно у широкому спектрі умов. Ґрунти в господарстві важкі, тому дисковий агрегат має бути розрахованим на роботу в найнесприятливіших умовах. На сьогодні дискові агрегати напрацювали по 5000 га, і вже підходить час замінити другий комплект дисків. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ