Техніка

За допомогою ефективних знарядь можна покращити стан ґрунту й умови вирощування культур

Головна мета — продуктивність

Головна мета — продуктивність

За допомогою ефективних знарядь можна зменшити виробничі витрати, покращити стан ґрунту й умови вирощування сільгоспкультур 

Усі аграрії усвідомлюють: чим менше часу витрачати на виконання технологічних операцій, тим більше шансів встигнути все зробити в оптимальні строки. А це загалом впливає на врожайність і прибуток підприємства. Однак для досягнення більшої продуктивності часто доводиться витрачати чималі додаткові ресурси, яких буває обмаль. Тому виважений підхід до зміни технологій і вибору обладнання є запорукою успіху і у цій справі. Прикладом такого підходу може бути досвід СФГ «Клепачі», які перейшли на вертикальний обробіток і застосовують широкозахватний агрегат Salford RTS I-2160 (18,3 м), а також 16-рядну просапну сівалку Kinze 3600. 

Брак вологи змусив змінюватися 

В останні роки перед підприємством постало завдання — зберегти вологу. Нерегулярні опади й теплі зими зробили вирощування сільгоспкультур дуже ризикованою справою з непрогнозованим результатом. Відповідно, почали розглядати варіанти обробітку ґрунту, які дали б можливість руйнувати наявні ущільнення й не створювати нові, нагромаджувати вологу і лишати більшість рослинних решток на поверхні, щоб зменшити випаровування. Вирішили спробувати вертикальний обробіток — для цього попросили компанію АІКО привезти на тестування агрегат Salford RTS I-2124 шириною захвату 7,3 м. Після обробітку кількох полів було важко зрозуміти, чи якісно було оброблено ґрунт. Візуально більшість решток лежала на поверхні, стан поверхні ґрунту практично не змінився. Порівнюючи з традиційними обробітками, коли після роботи агрегата бачиш зміни на поверхні поля, вертикальний обробіток суттєво відрізнявся, і навіть викликав певну недовіру. 

18-метрова модель за добу встигає обробити до 500 га

Після цього на цих полях посіяли озиму пшеницю. Коли побачили дружні сходи, а згодом хороший запас вологи, стало зрозумілим, що ефект від вертикального обробітку є відчутний. Тому вирішили придбати такий агрегат і перейти повністю на вертикальний обробіток. Для забезпечення високої продуктивності взяли 18-метрову модель, що працює із 600-сильним гусеничним трактором Caterpillar. 

Установивши поперечні планки під великим кутом коток не забиватиметься

Підприємство вирощує чотири культури — озиму пшеницю, пивоварний ячмінь (ярий), сою і кукурудзу. Після останньої лишається велика кількість рослинних решток, тож було ухвалено рішення застосовувати агрегат Salford RTS для їх перемішування з ґрунтом. Цю операцію виконують практично відразу за комбайнами: зібрали 30 га і запускають агрегат Salford RTS I-2160. Рештки кукурудзи загортають приблизно на 60% (за середньої врожайності 10 т/га і відповідної кількості решток). Навесні вносять мінеральні добрива й роблять ще один прохід агрегатом Salford RTS I-2160, після чого сіють ярий ячмінь. Після збирання ячменю також запускають агрегат Salford RTS I-2160 — ним готують поля до сівби озимої пшениці. 

За весь період експлуатації під час роботи після будь-яких культур ще жодного разу агрегат не забивався. На це не впливали ані вологи умови, ані велика кількість рослинних решток. 

За словами головного агронома Богдана Дядюка, саме їх господарство розпочало експлуатацію 18-метрової моделі Salford RTS I-2160. Експлуатують агрегат на швидкості 18 км/год, витрати пального становлять 4–4,5 л/га. За добу встигають обробити до 500 га. 

Під час роботи диски заглиблюються на 14–19 см. Кут атаки — 0 градусів завдяки тому, що стійка самостійно центрується у напрямку руху агрегата. 

Пришвидшити сівбу 

Коли збільшилися обсяги вирощування кукурудзи, підприємство розпочало пошук відповідної сівалки, яка б сіяла з великою продуктивністю. Вибір зупинили на американській сівалці Kinze 3600, яку також придбали в компанії АІКО. Це повністю механічний агрегат із приводом від опорного колеса. Можливо, для сучасного стану прогресу таке рішення вважається дещо застарілим, однак п’ять років тому, коли купували машину, електроприводи тільки починали просуватися в українське агровиробництво і були досить рідким явищем. Крім того, як показав досвід підприємства, механічний привід не є чимось неприйнятним. Тут усе чітко налаштовується, заміна зірочок не є складною, механізатори за таблицею швидко встановлюють передатне число, щоб дотримуватися встановленої норми висіву. 

16-рядна сівалка KINZE за добу встигає засіяти щонайменше 100 га

Як зазначив головний агроном Богдан Дядюк, незважаючи на відсутність активної системи регулювання притискного зусилля, сівалка чітко дотримує глибини висіву — про це свідчать не лише численні перевірки впродовж сівби, а й дружні сходи. Спочатку сівалка працювала на швидкості 10 км/год, але, щоб досягти кращої рівномірності і точності, вирішили дещо сповільнитись, і тепер працюють на швидкості 7–8 км/год. За добу без особливого поспіху встигають засіяти щонайменше 100 га. Цього цілком достатньо для загального обсягу кукурудзи у 1100 га. Але сівалки Kinze дають можливість провести модифікацію в будь-який час, тому ми можемо встановити електроприводи та гідроприжим, коли будемо мати на те бажання та натхнення.

Норми висіву і внесення налаштовуються зміною зірочок

Кукурудзу сіють на глибину 4 см, хоча зазвичай спеціалісти радять сіяти глибше — на 5,5 см. У цьому разі завдяки вертикальному обробітку і наявності рослинних решток на поверхні поля вдається зберегти більше вологи у верхньому шарі ґрунту. Тож і сіяти можна не так глибоко — насіння проросте і йому вистачить вологи для першого етапу розвитку кореневої системи. 

Під час сівби на слабких полях одночасно із сівбою вносять мінеральні добрива у нормі 100–120 кг/га (нітроамофоску) і 100–150 кг/га (селітру). 

Пробували сіяти сою, але наразилися на те, що насіння, оброблене рідким протруйником і рідкою формою бульбочкових бактерій, надто вологе для сівби цією сівалкою. З часом планують застосовувати торф’яні бульбочкові бактерії, щоб не перезволожувати насіння, і тоді планують сіяти сою з міжряддям 35 см (подвійним проходом зі зміщенням) або придбають систему інтерплант. 

Ураховуючи, що сівалка відпрацювала близько 6000 га, зносилася вона мінімально. За цей час замінили 5–6 підшипників на приводних колесах і натяжну зірочку. За словами головного агронома сівалка ще відпрацює 2–3 сезони до заміни сошникових дисків. 

Отже, підсумовуючи наш візит до СФГ «Клепачі», можна сказати, що ми побачили нестандартні рішення, які призвели до позитивних результатів. Агрегат вертикального обробітку Salford RTS дав змогу одночасно усунути купу проблем: переущільнення ґрунту, дефіцит вологи, великі витрати на ґрунтообробні операції. Просапна сівалка Kinze 3600, незважаючи на простоту, забезпечує стабільну якість сівби й достатній рівень продуктивності. У результаті всі технологічні процеси стали більш прогнозованими, а прибутки — стабільнішими. 

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ 

Богдан Дядюк

Богдан Дядюк, головний агроном СФГ «Клепачі» 

— Хочу сказати, що ми багато років боролися з ущільненням ґрунту, але успіху досягли тільки з переходом до вертикального обробітку з агрегатом Salford RTS. Раніше, коли перевіряли поля пенетрометром, ущільнені шари находили на глибині 25–35 см, а після глибокорозпушувача — на глибині до 60 см. Тепер пенетрометр вільно заглиблюється на метр. 

Ми не прив’язуємося тільки до вертикального обробітку. Якщо виникає потреба якесь поле обробити дисковими знаряддями, ми це робимо. Навіть плуга можемо запустити, але такі випадки є винятком. Наприклад, таке трапляється, коли починаємо обробляти землі, що до цього багато років не обробляли. 

Агрегат практично не ламається — зношуються тільки диски, яких вистачає на 30 тис. гектарів. Їх замінюємо і працюємо далі. Коли працюють по оранці, диски зношуються швидше, іноді не витримує якийсь підшипник, бо умови не відповідають розрахунковим. Змащування передбачено раз на 1000 га. Налаштування просте, з ним легко справляється механізатор. 

Ігор Підлісний

Ігор Підлісний, регіональний менеджер компанії АІКО 

— Агрегат вертикального обробітку Salford RTS відрізняється від багатьох аналогів кількома важливими елементами. Поперше — кожен хвилястий диск установлено на індивідуальній пружинній стійці, що забезпечує ефект відбійного молотка для розбивання ущільнення ґрунту, й захищає стійки від забивання ґрунтом та рослинними рештками. По-друге, це наявність трирядної штригельної борони, яка має п’ять кутів атаки граблин, і за допомогою якої рослинні рештки рівномірно розподіляються по поверхні поля. Для системи вертикального обробітку це дуже важливий аспект, тому що якісний захист поверхні ґрунту від сонячних променів є запорукою збереження вологи в поверхневому шарі. Третій елемент — пластинчастий коток зі спіральним розташуванням поперечних пластин. Коток має 356 мм в діаметрі й забезпечує подрібнення грудок ґрунту, кондиціювання верхнього шару ґрунту, перемішування рослинних решток із ґрунтом і фінішне вирівнювання поля.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ