Техніка

Застосування багатофункціональних ґрунтообробних знарядь збільшує продуктивність

Продуктивність на максимумі

Продуктивність на максимумі

Застосування багатофункціональних ґрунтообробних знарядь збільшує продуктивність без втрати якості 

Прикладом ґрунтообробного агрегата, який здатен за один прохід виконати подрібнення, перемішування або розпушування, вирівнювання та повторне ущільнення, є KUHN PERFORMER. Це комбінований дисколаповий глибокорозпушувач, що агрегатується з тракторами середньої та високої потужності (від 180 до 700 к. с.). Агрегат стане у пригоді тим аграріям, які прагнуть мінімізувати витрати часу на обробіток ґрунту. До того ж вони зможуть суттєво заощаджувати кошти, завдяки роботі однієї машини й одного оператора. Ураховуючи, що за один прохід виконується багато операцій, скорочуються витрати пального, менше ущільнюється ґрунт від коліс трактора. Глибокорозпушувач PERFORMER збільшує врожайність, поліпшуючи структуру ґрунтів, і дозволяє одночасно сіяти за допомогою сівалки SH. 

Одним із запропонованих компанією KUHN агрегатів є 4-метрова модель PERFORMER 4000 SELECT, конструкція якого спрощена й водночас адаптована для важких умов експлуатації, ураховуючи важкі чорноземи в посушливі періоди. 

Чотири дії за один прохід 

Кожне поле потребує різного обробітку відповідно до стану ґрунту, а також до культури-попередника та наступної культури. Агрегат PERFORMER 4000 SELECT ідеально підходить до найрізноманітніших умов завдяки своїм конструктивним особливостям. 

Наприклад, коли роботу треба виконати в надзвичайно стислі строки, цей агрегат виконує одночасно всі потрібні операції. За потреби в руйнуванні ущільнення та водночас мінімального руйнування поверхневого шару встановлено на стійках долота завширшки 50 мм. З тим дискова секція не бере участі в роботі. Якщо є потреба залишити рослинні рештки у верхніх шарах ґрунту, обробіток виконують тільки на невеликій глибині за допомогою дисків і крильчастих лап. Щоб залишити грудки на зиму для руйнування їх морозами в зимовий період, можна не застосовувати коток. У цьому разі глибину обробітку контролюють колеса. 

Система одного проходу 

Система «Один прохід» складається з кількох знарядь обробітку ґрунту на глибину від 15 до 35 см. 

Два ряди незалежних дисків діаметром 510 мм ефективно подрібнюють рештки й коріння. 

Чотири ряди вигнутих таким чином 14 лап під час глибокого розпушування, перемішування та загортання рослинних решток завдають мінімального опору. Залежно від агротехнологій власник може модифікувати цей агрегат безпосередньо в господарстві, демонтувавши 2 або 4 лапи. Це втручання ніяк не вплине на якість глибокого розпушування ґрунту та підривання плужної підошви, але суттєво зменшить витрати пального. Завдяки просвіту під рамою 85 см агрегат не забивається навіть за великого обсягу рослинних решток. Для системи обробітку «Один прохід» застосовують широкі долота 80 мм. Якщо ж треба попрацювати на більшій глибині, встановлюють долота 50 мм. Агрегат PERFORMER 4000 SELECT оснащено в базовій комплектації механічною системою захисту (пружинний Non-Stop — запобіжник), а також котком HD-Liner 700 V-подібного профілю. 

Для використання PERFORMER 4000 SELECT як передпосівного агрегата або стерньового культиватора є можливість укомплектувати стійки крилоподібними лемешами (додаткове обладнання) — глибина обробітку становить від 5 до 15 см з рівним горизонтом посівного ложа. 

Залежно від ґрунтово-кліматичних умов, експлуатації та агротехнологій агрегат потребує від 60 до 100 к. с. на 1 м робочої ширини, або від 240 до 400 к. с. потужності трактора. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ