Тваринництво

Кормозмішувачі ірландської компанії KEENAN можуть виконувати декілька функцій зменшуючи потребу в ...

Розумна годівля

Розумна годівля

Кормозмішувачі відомої ірландської компанії KEENAN можуть виконувати кілька функцій, зменшуючи потребу в інвестиціях для невеликих і середніх господарств.

Проблема, якої можна уникнути 

Дуже часто, попри ретельне складання раціонів і якісні корми, досягти очікуваних надоїв усе одно не вдається. Однією з найпоширеніших причин цього може бути неточність у завантаженні кормозмішувача, бо цей процес не завжди контролюється належним чином. На папері раціон відповідає всім фізіологічним потребам тварин, а фактично корови споживають раціон, що інколи має дуже мало спільного з розрахунковим. Виходить, що найвпливовішим працівником на фермі є механізатор, який завантажує кормозмішувач. Елементарний контроль часто виявляє відхилення в межах 50–70–100% завданої норми додавання окремих інгредієнтів! Особливо часто помилки виникають у завантаженні грубих кормів. За таких умов будь-які корми та кормові добавки, що спрямовані на покращення ефективності годівлі, не дають очікуваного ефекту. 

Інколи, коли зміна раціону не призводить до поліпшення продуктивності, спеціалісти вносять зміни в розрахункові раціони, хоча з цим поспішати не варто. Часто проблему можна розв’язати тільки посиленням контролю за процесом приготування кормосуміші. 

Доведено практикою, що з тими самими кормами можна отримувати набагато кращі результати. Компанія «Фрайт» усебічно вивчила це питання та знайшла рішення у застосуванні кормозмішувачів KEENAN MechFiber із системою моніторингу годівлі на базі комунікаційної платформи InTouch. Підхід Ірландської компанії KEENAN виявився найпривабливішим і найдосконалішим. Він полягає в безперервній інтеграції машин і цифрових технологій задля розкриття генетичного потенціалу тварини через поліпшення ефективності годівлі. Техніка KEENAN є прикладом запровадження технології інтернету речей і дозволяє не тільки дотримуватися точності завантаження та контролювати раціони кожного дня, кожну зміну, за кожним інгредієнтом та за кожною групою тварин. Власник або керівник може відстежувати й основні економічні показники: кормову конверсію та вартість кормів, що потрібні на виробництво 1 л молока, перерахунок фактичного надою на скориговане за енергією молоко, добовий дохід від реалізації молока з розрахунку на кожну дійну корову, до того ж це можна робити віддалено, з будь-якої точки світу, де є доступ до мережі Інтернет. Також система дає можливість відстежувати якість змішування корму та спрощує комунікацію між фермером, працівниками й консультантами з годівлі: за потреби фермер може швидко проконсультуватись із фахівцями, внести зміни до раціону й відправити їх на InTouch Controller, а працівники, побачивши на моніторі, завантажать потрібну кількість. Слід також зазначити можливість порівняння власних основних індикаторів ефективності на певний момент, із такими за інший проміжок часу або, навіть із середніми по регіону (по країні). 

Кормозмішувачі KEENAN можуть бути одновісними та двовісними, причепними та самохідними. На фото одна з найбільших одновісних моделей KEENAN MF360

Компанія «Фрайт» пропонує послугу оренди кормозмішувача KEENAN тим клієнтам, які застосовують протеїновий концентрат SDF на спеціальних умовах — вартість оренди, інформаційного супроводу й технічного обслуговування кормозмішувача входить у вартість продукту на період досліду (два місяці). Це робиться для того, щоб показати реальну ефективність концентрату, бо навіть найякісніший і найефективніший продукт за неточного дозування та без контролю за змішуванням основних інгредієнтів кормосуміші ніколи не покаже очікуваний результат. 

Горизонтальне змішування 

У горизонтальних кормозмішувачах KEENAN утілені провідні інженерні рішення, що дозволяють ефективно використовувати ресурси господарства. Вже понад 40 років така техніка є серед лідерів на ринку обладнання для приготування кормових сумішей і успішно продається в понад 40 країнах світу. Машини KEENAN спроєктовано для плавного процесу перемішування, що дозволяє отримувати гомогенну пухку кормову суміш. Виробник назвав таку технологію MechFiber, і незалежні випробування постійно підтверджують — вона зберігає структуру волокна. Це стимулює жуйний процес у тварини, дозволяє засвоїти більше енергії та максимізує ефективність конверсії корму. Наприклад, тести показують, що за годівлі сумішшю, приготовленою за технологією MechFiber, на 33% зменшується час, коли pH у рубці знижується нижче як 6. Модельний ряд кормозмішувачів складається з машин різної продуктивності (від 5 до 28 м.) і здатен задовольнити потреби як малих ферм, так і потужних підприємств. 

Не тільки кормосуміш 

Що сказав би фермер про кормозмішувач, який здатен замінити комбікормовий цех? Це було б не лише доречним і корисним, а й вигідним. Окреме устаткування для приготування комбікорму коштує немалих грошей, і не кожен готовий витрачати їх на це. Купувати готовий комбікорм — це додаткові витрати на корми, а тут кожен намагається заощадити, бо у тваринництві корми є основною статтею витрат. Компанія KEENAN у своїх кормозмішувачах передбачила можливість приготування комбікорму. Завдяки особливостям конструкції досягається висока однорідність змішування, порівняна з такою, що досягається під час приготування комбікорму за допомогою комбікормового цеху. Завдяки вдалій конструкції досягається універсальність використання міксерів. Так, багато фермерів в Ірландії, Великій Британії й інших країнах застосовують ці машини для миття картоплі, моркви тощо. Для цього потрібно зняти ножі та наповнити кормозмішувач водою. 

Технологічне подрібнення 

Особливістю кормозмішувачів KEENAN є те, що в камері змішування встановлено тільки горизонтальний вал із 6 лопатями. На дні камери встановлено стаціонарні ножі. Будь-які шнеки — відсутні, що запобігає їх стиранню. Шнек усього один, і він — окремо, за заслінкою в камері вивантаження. Лопаті подають корм на леза, які ріжуть його на оптимальну довжину, до того ж волокно не руйнується. Запатентована технологія контролю дає змогу дотримуватися встановлених параметрів і готувати корм завданої якості. Надлишкове чи недостатнє подрібнення за умов налаштування на початковому етапі під конкретні корми та дотриманні рекомендацій унеможливлено. 

Попереднє подрібнення соломи не потрібне. Конструкція міксера забезпечує ефективне подрібнення до розміру часточок 4–5 см у складі кормосуміші, навіть якщо завантажуються цілі круглі тюки. 

Менше пального 

Зазвичай фермери не звертають увагу на енергоспоживання кормозмішувачів і навіть не намагаються порівняти цю характеристику в різних моделей. Однак слід розуміти, що кожна машина має вартість володіння, і якщо вона споживає енергію щодня протягом багатьох років, навіть кілька відсотків різниці за тривалий період можуть перетворитися на значну суму. Тому конструктори KEENAN зробили свої кормозмішувачі економічними: на приготування кормосуміші знадобиться на 8–10% менше пального, як порівняти з будь-якими іншими кормозмішувачами, а якщо брати до уваги, що на більшості ферм додатково попередньо подрібнюють солому, то економія пального для використання кормозмішувача KEENAN буде ще вищою. 

Сучасні технології дозволяють автоматично передавати дані з датчиків міксера в будь-яку точку планети за лічені секунди. Це дозволяє оперативно ухвалювати управлінські рішення незалежно від відстані

Відповідність потребам 

Однакових ферм не існує — кожна відрізняється по-своєму, отже, й техніка має відповідати фактичним потребам. Для цього компанія KEENAN пропонує велику кількість опцій для своїх кормозмішувачів. Наприклад, можливе обладнання кормозмішувача різними системами розвантаження — на один бік чи на обидва боки, розпушувачем тюків, світловою та звуковою сигналізацією, автостопом, магнітним лотком, сталевою або пластиковою футерівкою тощо. За потреби можна обрати фіксований або розкладний розвантажувальний конвеєр із різною довжиною. 

Повний і неповний 

Досить часто буває потрібно зробити окрему порцію корму для невеликої групи тварин. І тут постає проблема — кормозмішувачі купують із розрахунку, що вони готуватимуть корми для великої кількості тварин одночасно. Ніхто не купує окремо кормозмішувачі малої продуктивності через недоцільність. Недовантажувати кормозмішувачі з вертикальними валами не рекомендують через суттєве погіршення якості змішування. Машини KEENAN можна завантажувати всього на 10% максимального об’єму (але не менше), і вони забезпечать таку саму якість приготування кормосуміші, як за повного завантаження. 

Складники прибутку 

Власники молочних ферм завжди прагнуть підвищити ефективність виробництва. Насамперед це досягається удосконаленням якості корму та поліпшенням його конверсії. Саме для цього компанія «Фрайт» пропонує протеїновий концентрат SDF для ВРХ, кіз і овець, що призначений як додатковий корм з метою балансування раціонів за сирим протеїном та енергією. Кілограм концентрату SDF має у своєму складі достатньо поживних речовин, щоб із 3 кг силосу (за сухою речовиною) забезпечити виробництво 6 л молока. 

Також в концентраті містяться поживні речовини й ферменти, що сприяють рубцевому травленню, забезпечуючи найпростіших і бактерій елементами для синтезу власного протеїну, який, своєю чергою, є найціннішим джерелом незамінних амінокислот для синтезу молочного протеїну. За застосування SDF спостерігається значне поліпшення ефективності годівлі, а саме: поліпшується коефіцієнт конверсії корму, знижується собівартість літра молока, скоригованого за вмістом енергії. 

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, червень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ