Техніка

Застосування систем телематики на заготівлі кормів істотно оптимізує витрати, підвищить продуктивність і якість робочих процесів  

Кожен тюк під контролем

Кожен тюк під контролем

Застосування систем телематики на заготівлі кормів істотно оптимізує витрати, підвищить продуктивність і якість робочих процесів  

Аграрний сектор України сьогодні переживає складні часи, спричинені військовою агресією. Причому більше шансів вижити насамперед у тих господарств, які не залежать тільки від експорту зерна. Ті агровиробники, які мають тваринництво, переробляють вирощений урожай на молоко і м’ясо, а отже, заробляють гроші. 

Тваринництво — це така галузь, що має базуватися на передових технологіях. Для цього потрібна сучасна генетика, техніка, обладнання та вміння ефективно це застосовувати. Зокрема, в усьому, що стосується заготівлі кормів для худоби. 

Окрім того, на перший план виходить оптимізація роботи прес-підбирачів. Адже ці машини потрібні не лише для збирання сіна та соломи для ферм, а й органічних решток сільгоспкультур, що використовують для генераторів зерносушарок. І від правильно організованого процесу збирання багато в чому залежить економічна ефективність агрокомпаній. 

Тому провідні світові виробники кормозаготівельної техніки сьогодні прагнуть не просто забезпечити фермерів якісними машинами, але й допомогти оптимізувати їх експлуатацію. 

Яскравим прикладом такого підходу є відома німецька компанія KRONE, яка не потребує особливих рекомендацій. Це еталонний виробник кормозаготівельних машин, які широко застосовують у багатьох країнах світу, зокрема і в Україні. Разом зі своєю технікою KRONE сьогодні пропонує відповідний телематичний супровід KRONE Digital. 

KRONE Smart Telematics

— Як це працює? Спрощено кажучи, власник машини чи його представник може віддалено контролювати роботу кормозаготівельних комбайнів та преспідбирачів KRONE в режимі реального часу. Фактично — з будь-якого куточка світу. Ви контролюєте продуктивність роботи, швидкість руху, розмір і вагу тюків, вологість зібраної маси — все, від чого залежить ефективність робочого процесу. Так, маючи точні дані кількості тюків, ви можете миттєво збільшити чи зменшити логістичні ресурси, спрямовані на їх вивезення з поля, — пояснює Олександр Вівдич, генеральний директор офіційного дилера KRONE, компанії «Фармі Ленд». 

Цьогоріч, попри всі негаразди, що відбуваються в Україні, команда «Фармі Ленд» реалізує тестове впровадження систем Smart telematics на машинах KRONE, що працюють на наших полях. 

— Зокрема, ми хочемо показати, що виробництво кормів може бути ще ефективнішим і вигіднішим для фермера, і насамперед для власників техніки KRONE. Це чудові машини, й завдяки можливості віддаленого доступу до даних агровиробник отримає змогу оперативно ухвалювати потрібні рішення. Тобто позитивно впливати на результат, — стверджує Олександр Вівдич. 

KRONE Smart Telematics

Накопичення та збереження даних під час заготівлі кормів дозволяють краще планувати роботу компанії на наступний сезон. 

— Ви можете порівнювати дані на різних ділянках полів, розуміти розбіжності в здійсненні робочих процесів і на цій підставі щось змінити та покращити, зокрема, в логістиці. Це універсальний та надзвичайно зручний інструмент для аграріїв. І головне — ефективне застосування Smart telematics із часом дає змогу істотно покращити фінансові показники заготівлі кормів та всього тваринницького сектору в господарстві, — пояснює генеральний директор «Фармі Ленд». 

Зазначимо, що комплекс KRONE Digital пропонує максимально широкий вибір систем керування сільгоспмашинами, починаючи від простого пульта керування до термінала ISOBUS. Фактично для кожного типу завдань можна підібрати відповідне керування. Для керування даними KRONE пропонує різні рішення, що відповідають потребам. Сюди належить контроль машини за допомогою KRONE Smart Telematics або керування даними незалежно від виробника за допомогою agrirouter. 

SmartConnect

За телематику безпосередньо відповідає система KRONE SmartConnect. Вона забезпечує технічну основу керування даними, зокрема передання інформації на KRONE Smart Telematics. Телеметричний блок KRONE SmartConnect є технічною основою всієї системи керування даними техніки KRONE. Завдяки багатомережній SIM-карті SmartConnect автоматично вибирає найкращу мережу в актуальному місці перебування. 

Завдяки автореєстрації (AutoLogging) механізатор не повинен керувати даними й може повністю концентруватись на своїй роботі. Тим часом дані з техніки реєструються і можуть використовуватися для документування. 

За допомогою встановленої багатомережної SIM-карти SmartConnect завжди вибирає стільникову мережу, яка надає найкращий сигнал. Якщо покриття мережі немає, дані зберігаються в блоці SmartConnect. Це покращує передання даних і запобігає можливій втраті даних. 

KRONE Smart Telematics

Налаштування телеметричного блока KRONE SmartConnect виконуються комфортно за допомогою будь-якого кінцевого пристрою, наприклад, за допомогою ПК, смартфона або планшета. Для цього кінцевий пристрій з’єднується за допомогою бездротової мережі Wi-Fi та блока KRONE SmartConnect. 

Оскільки KRONE Smart Telematics базується на веб-браузері, система працює на багатьох пристроях, наприклад: на ПК, смартфонах чи планшетах. Вона підтримується як Android, так і Apple IOS. Також KRONE Smart Telematics можна зручно використовувати як в офісі на великому екрані, так і в полі на смартфоні. До того ж в особистому обліковому записі можна створити розширений доступ для інших працівників.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ

Микола Куценко, власник ПРАТ «АФ ім. Сковороди»»

— У KRONE SmartConnect передбачено функції використання GPS-сигналу, Wi-Fi, мобільного зв’язку, реєстратора

даних, вебінтерфейсу тощо. Це телеметричний пристрій для відстеження та стану машини за допомогою GNSS та датчика руху. Живлення здійснюється автономно через батарею, яка, своєю чергою, заряджається від вбудованого

в корпус елемента сонячної батареї. Вбудоване керування енергоспоживанням гарантує, що пристрій є готовим до роботи під час різних операцій і станів зарядки акумулятора. До того ж пристрій під’єднується через мобільну мережу до KRONE Smart Telematics, де дані пристрою можуть бути оброблені та з’єднані з конкретними машинами. Своєю чергою, KRONE Smart Telematics є частиною онлайн-порталу mykrone.green.

ДОВІДКА

Функціонал KRONE Digital 

Інтуїтивні й оптимально адаптовані до техніки KRONE термінали керування. 

Розширення джойстиком AUX, A3 i камерою.

Комфортне скошування та укладання валків завдяки SectionControl. 

Причепний агрегат керує трактором завдяки TIM.

Огляд та аналіз даних телеметрії за допомогою KRONE Smart Telematics. 

Обмін даними різних виробників по всьому ланцюжку створення вартості завдяки agrirouter.

Аналіз даних за допомогою NEXT Machine Management. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ