Овочі-Ягоди-Сад

Раціональна овочева фабрика

Раціональна овочева фабрика

Тепличний комбінат «Дніпро» (ТОВ «Реалті Істейт») — сучасний, інноваційний тепличний комплекс. На комбінаті застосовані передові технології збереження ресурсів, автоматизації, санітарії та екологічності виробництва, підібрані найбільш ефективні гібриди.

Безперервне виробництво

Теплиці будувалися передусім орієнтуючись на постачання овочевої продукції передовій мережі супермаркетів України «АТБ-маркет». Водночас інвестори брали до уваги кліматичні умови Дніпропетровської області, які в цілому сприятливі для тепличного виробництва.

ТК «Дніпро» — це найновіший тепличний комбінат України. Скляні теплиці заввишки 6,5 м спроєктовані з урахуванням інноваційних технологій збереження енергоресурсів. Комплекс під ключ будувала українська компанія «Партнер» під супроводом компанії з Нідерландів KGP. Першу чергу теплиць площею 6 га ввели в експлуатацію у 2017 році. Наступного року запрацювала друга черга площею 4,5 га.

Оскільки виробництво безперервне, то в осінньо-зимовий період овочі вирощують при штучному освітленні. Натрієві лампи виділяють багато тепла, що дозволяє економити на опаленні. Якщо старі теплиці антрацитівського типу на широті Києва споживають 70–75 м3 газу на рік у розрахунку на квадратний метр, голландські — 35–40 м3, то в тепличному комбінаті «Дніпро» — всього 30 м3/рік. Це досягається завдяки подвійному зашторюванню, автоматизації систем опалення та освітлення.

Овочі вирощують методом гідропоніки. Температура, вологість та освітленість регулюються клімат-комп’ютером. Як приклад, улітку, комп’ютер вмикає туман, а коли сонце ховається за хмари, відкриває штори, взагалі за 95% управління усіма системами відповідає система кліматичного контролю.

Також добре продумане на комбінаті використання дощової води. Її з дахів площею 10,5 га збирають у два басейни і після очищення від механічних часток використовують для зрошення. Додаткові обсяги води отримують із міського водогону.

Приділена увага санітарії: без обробки рук спеціальним розчином робітники не можуть потрапити в теплицю.

Вибір культур та гібридів

Зараз на 8,5 га вирощують огірки, на 1 га — томати, 0,5 га займає салатне відділення, стільки ж — розсадне та сервісна зона. Під час будівництва під томати планували виділяти більші площі, але виявилося, що огірки на комбінаті вирощувати вигідніше.

Протягом половини року, з жовтня по квітень, ТК «Дніпро» задовольняє попит на огірки й ексклюзивні томати всієї мережі «АТБ-маркет», але з квітня до вересня попит мережі на них зростає уп’ятеро. Тоді мережа додатково закуповує ці овочі в сторонніх виробників.

Павло Іщик

— Для вирощування у світлокультурі найголовніше — правильно обрати гібриди огірків і томатів, — зауважує директор із виробництва Павло Іщик. — Вимоги до них кардинально відрізняються від вимог до гібридів, які вирощують в умовах звичайного освітлення. Мова про відмінності в темпах росту, у вимогах до тепла тощо. Слід також враховувати смаки споживачів, тому при виборі гібриду дуже важливими є практика і досвід у реалізації різних видів тепличних овочів в торговій мережі «АТБ-маркет» на яку орієнтоване виробництво тепличного комплексу. Саме поради досвідчених спеціалістів торгової мережі часом відіграють вирішальну роль у процесі вибору. Один із найбільш популярних гібридів огірків Мева F1 компанії Rijk Zwaan. Цей гібрид добре показує себе не тільки в Україні, а й в польських та російських теплицях. Він пластичний, зручний для вирощування. Мева F1 дає за рік 120–130 кг плодів із квадратного метра, що є найвищим показником в Україні на цьому сортотипі. За один оборот він може дати 45–49 кг/м2 плодів.

Влітку з огірків вирощують гібрид компанії Rijk Zwaan Валігора F1. Він показав себе в експериментах найкраще. Гібрид добре підходить для літнього обороту, але його також можна вирощувати навесні та восени.

Вирощування огірків

Огірки висівають з 1 вересня, врожай починає надходити 10–15 жовтня. Плодоносять рослини протягом 15 тижнів. Потім їх видаляють, теплиці дезінфікують і через кілька днів висаджують на звільнені площі рослини нового обороту. Новий урожай починає надходити з кінця лютого. Підживлюють рослини добривами європейського виробництва. Їх готують та розподіляють за допомогою сучасної комп’ютеризованої системи.

На комбінаті практично не застосовують інсектициди. Зі шкідниками борються біометодом. Для цього в теплиці заселяють біоагентів — корисних комах, але кількість комах для надійності використовують удвічі більшу за рекомендовані норми. Крім того, використовують феромонні та світлові пастки, ретельно моніторять стан теплиці.

Улітку складніше контролювати шкідників, оскільки поля навколо теплиць заселені зерновими та овочевими культурами, на яких живуть шкідники: трипси, білокрилка, павутинний кліщ та інші комахи. Ці шкідники потрапляють у теплиці крізь кватирки. Шкідники пошкоджують огірки, у період літнього плодоношення повністю позбутися їх важко, допомагає те, що огірок — культура з коротким оборотом. Після завершення літнього циклу проводять ретельну ліквідаційну обробку. Рослинні рештки видаляють, їх виносять з теплиці й знищують, теплиці обробляють дезінфекційними препаратами.

Огірки збирають у пластикові ящики, що складаються. У цій же тарі їх транспортують і виставляють у торговий зал. Тара оборотна, миється та дезінфікується на спеціальній лінії, встановленій на комбінаті.

— Для продажу важливим є регулярне постачання й стабільно висока якість товару, — говорить Павло Іщик. — Покупець звикає до високої якості, у нього з’являється довіра до продукції та мережі. Таке можливе тільки за наявності стабільного виробництва. Наприклад, до будівництва тепличного комбінату обсяги продажу огірків торговельною мережею «АТБ-маркет» були майже удвічі нижчими в зимовий період.

Гібриди томатів 

Томати в теплицях комбінату «Дніпро» займають менше гектара. Тут вирощують два основні гібриди: експериментальний сортотипу рожева сливка та коктейльний Бріозо F1 від Rijk Zwaan. Останній узимку в умовах досвічування дає від 0,9 до 1,2 кг плодів із квадратного метра в тиждень, як у передових теплицях Голландії.

Вирощувати взимку найбільш популярний великий червоний томат не вигідно, навіть незважаючи на його високу врожайність. Такий коштує відносно недорого, але потребує багато тепла і світла. У цей час українським теплицям важко конкурувати з Туреччиною та Іспанією, де безкоштовного сонця набагато більше. Навіть з урахуванням транспортних витрат експортувати червоні томати взимку вигідніше. В українських теплицях у світлокультурі рентабельніше вирощувати продукцію із дорожчих сегментів: чері та коктейльні. Обсяги цього ринку невеликі, але якість дуже висока.

Салатна лінія

Виробництво салатів теж дає непоганий прибуток, хоча спочатку замість них планували вирощувати кріп та петрушку. Для цього закупили данську лінію для вирощування зелені на гідропоніці. Але кріп та петрушку складніше вирощувати взимку, тому вирішили замінити їх салатами, які можна продавати в стаканчиках. Використовують популярні гібриди Афіцион та Лалік від компанії Rijk Zwaan.

Технологія вирощування нагадує фабрику. На спеціальній лінії стаканчики заповнюються торфом, в який висівається насіння. Після того стаканчики на кілька діб переміщують у камеру пророщування, де підтримується вологість на рівні 95%. Після появи проростків стаканчики переносять у теплицю. Для стаканчиків передбачені спеціальні лотки, які мірою росту рослин рухаються з одного кінця теплиці в інший.

Влітку, коли достатньо тепла, на цій лінії вирощують також базилік і руколу.

Готова продукція на спеціальній лінії упаковується у фірмові коробки та відправляється в холодильники для готової продукції. Упаковка розроблена так, що легко відкривається в торговому залі, не пошкоджуючи листя, й красиво презентує продукцію. Салат може стояти в торговому залі до п’яти днів без охолодження, зберігаючи при цьому товарний вигляд.

Геннадій Гнип
журнал “Плантатор”, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ