Овочі-Ягоди-Сад

Вірусні хвороби солодкого перцю

Вірусні хвороби солодкого перцю

Серед хвороб перцю найбільш шкідливими й водночас найменш вивченими є вірусні захворювання. На сьогодні відомо понад 20 вірусів, які зустрічаються в природних умовах на рослинах роду Capsicum і спричиняють значну шкоду. В Україні на перцях найбільш поширені віруси тютюнової.

На всій території України, у південних регіонах Росії, у Вірменії, Середній Азії, Угорщині, Болгарії, Туреччині найбільшої шкоди перцям завдають хвороби в’янення, збудниками яких є гриби: фузаріоз і вертицильоз. Вирощування стійких або толерантних сортів і гібридів — це економічно найбільш виправданий варіант збереження врожаю.

Серед вірусів економічно важливими патогенами вважаються вірус тютюнової та огіркової мозаїки, Y та X віруси картоплі. Для вірозів перцю характерним є маскування симптомів хвороби за несприятливих для розвитку патогенів умов (у разі настання посухи й підвищення температури вище 25 °С). Встановлено, що мозаїка проявляється лише на тих органах, які розвиваються після проникнення інфекції в рослину. Це пов’язано з тим, що вірус затримує формування тільки нових хлоропластів і не впливає на раніш утворені.

Мозаїка

Збудник — Tobacco mosaic virus (TMV, або ВТМ), вірус тютюнової мозаїки (Tobamovirus: Virgaviridae).

Найбільш поширений і шкідливий патоген на солодкому перці, який здатен розвиватися за типом епіфітотії. Найбільшу актуальність хвороба має в теплицях, у відкритому ґрунті зустрічається значно менше. Шкідливість вірусу пояснюється високою життєздатністю. Мозаїка знижує транспірацію листкового апарату, що призводить до перегріву рослин і зниження врожаю. Втрати залежать від часу появи симптомів і становлять від 5 до 30%. Що раніше відбувається інфікування рослин, тим більшими стають втрати.

Симптоми на перших етапах ураження мають вигляд хлорозу, мозаїчності та зморшкуватості листків. Надалі хлороз поширюється по всій поверхні листків. Рослина починає відставати в розвитку. Другий штам цього вірусу спричиняє некроз тканин уздовж головних жилок листка. Пізніше на стеблах і черешках розвиваються темні смужки, некрози, плоди зменшуються в розмірі або лишаються недорозвиненими. Перці менше, ніж томати, страждають від тютюнової мозаїки. Відносно недавно на території нашої країни був поширений лише один штам. На сьогодні дослідження по цій проблемі не ведуться, тому фітосанітарна ситуація зі штамовим складом збудника на полях невідома. У світі відомо кілька штамів ВТМ на перці, маркуються вони індексами від 0 до 3 (TMV0-3).

Вірус здатен поширюватися з насінням перцю солодкого, тривалий час зберігається на сухих рослинних рештках і в ґрунті. Максимальний термін зберігання ВТМ у сухих листках — до 50 років. Вірусу притаманна висока трансмісійність, переноситься сисними комахами і кліщами, у теплицях передається контактно під час догляду за рослинами.

Заходи захисту. Вирощування стійких сортів і гібридів не тільки дозволяє отримати врожай, але й гальмує мінливість вірусу, яка призводить до зростання його вірулентності (спроможності уражувати рослину). Популярними серед фермерів є сорти Агаповський, Білозерка, Біг Папа, Біг Бой, Богатир, Мереф’янський, Снігур, Піонер, Помаранчеве диво, Колобок та гібриди Клаудіо F1, Соната F1, Блонді F1, Ігало F1. У разі діагностування в посівах хворих на вірус рослин їх слід знищити.

Для вирощування використовують безвірусне насіння. Для цього насінницькі компанії під час підготовки насіння до реалізації перевіряють його на наявність вірусів, за потреби дезінфікують прогріванням або обробляють тринатрійфосфатом, а після цього протруюють фунгіцидами. Для інактивації вірусу насіння можна обробити двопроцентним розчином гідроксиду натрію або десятипроцентним розчином фосфату натрію.

Фото 1. Тютюнова мозаїка.
Фото 2. Кучерявість огіркової мозаїки

Кучерявість листків перцю

Збудник — Cucumber mosaic virus (CMV), вірус звичайної огіркової мозаїки (Cucumovirus: Bromoviridae).

Збудник хвороби має багато штамів, що є причиною сильної варіабельності симптомів ураження рослин. Хвороба є небезпечною в літній період, особливо за умов одночасного ураження посівів вірусами тютюнової і огіркової мозаїки. Відомо, що збудник огіркової мозаїки може передаватися насінням, але рослини в основному уражуються неперсистентно попелицями, серед яких найбільш поширеними є зелена персикова (Myzodes persicae) і баштанна (Aphis gossypii). Контактно-механічна передача під час догляду за рослинами теж можлива, але не є характерною для цього вірусу.

Симптоми: дрібні листки, зміна їх кольору і карликовість усієї рослини. Розрізняють декілька форм прояву хвороби, які пов’язані зі зміною зовнішнього вигляду рослини. Зелена, або швидкоплинна форма характеризується тим, що рослина втрачає тургор і швидко засихає, зберігаючи зелений колір. Карликова форма виникає внаслідок сильного розгалуження, міжвузля скорочені, рослина відстає у рості, листки на частині пагонів можуть прив’ядати, квітки масово осипаються, утворені плоди дрібні, неправильної форми. За бурої форми прив’ядають окремі ділянки листків і пагонів у період бутонізації, уражені тканини буріють і висихають, хвороба поширюється по стеблу знизу вгору. Жовта форма проявляється в хлоротичності рослин, листки та пагони жовтіють і деформуються, ріст рослин уповільнюється, формування квіток і плодів припиняється.

Найбільш характерний симптом ураження огірковою мозаїкою — специфічна пухирчаста кучерявість листків і дрібні виродливі плоди на дорослих уражених рослинах.

Вірус CMV простий, з діаметром вібріона 29 нм. Геном складається із одноланцюгової (+) РНК. Ліпіди і вуглеводи відсутні. Вірусні частки утворюють у клітинах кристалічні включення. Температура термічної інактивації (ТТІ) невелика — від 56 до 65 °С. За кімнатної температури інфекційність рослинного соку зберігається протягом 6–8 діб. Зберігається патоген у латентній формі в деяких дворічних культурах, таких як петрушка, селера та інші.

Заходи захисту мають профілактичний характер. Бажано вирощувати толерантні або стійкі сорти і гібриди перцю, наприклад Дует, Венти, Політ, Вікторія, Прометей, Товстий барон, Богатир та інші. Знищення хворих рослин зменшує швидкість поширення вірусу в посівах. Контроль наявності й поширення попелиць слід проводити на товарних і насінницьких посівах. Для цього використовують біологічні агенти (ентомофаги) та інсектициди Актеллік, Фуфанон, Актара, Фітоверм, Акарін. При цьому слід пам’ятати, що ефективність піретроїдів недостатньо задовільна.

Володимир Черненко, канд. с.–г. наук
Олександр Черненко
Інститут овочівництва і баштанництва НААН

журнал “Плантатор”, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ