Тваринництво

Природний захист

Доведено, що натуральні протимікробні агенти сприяють формуванню здорового кишківника птиці й захисту від інфекційних агентів.

Терміну «здоров’я кишківника» сьогодні приділяють усе більше уваги у ветеринарії, особливо в галузі птахівництва. Він охоплює численні позитивні характеристики шлунково-кишкового тракту (ШКТ), такі як: ефективне травлення і засвоєння корму, відсутність захворювань ШКТ, нормальна та стабільна мікрофлора кишківника, ефективний локальний імунітет і стан птиці загалом. Будь-яке порушення або дисбаланс зазначених вище чинників може негативно позначатися на здоров’ї птиці. Тому дуже важливо підтримувати баланс усіх можливих асоційованих чинників, пов’язаних зі здоров’ям кишківника. Проте слід зазначити, що до сьогодні у птахівництві це досягалося кормовими антибіотиками й стимуляторами росту. 

Рис. 1. Зони чутливості окремих бактерій для концентрованого екстракту часнику, виражені в мм

Додавання кормових антибіотиків дозволяло отримувати кращі результати виробництва птиці. Як наслідок — поява повністю стійких до деяких антибіотиків мікроорганізмів. Тривале застосування одного й того самого хіміотерапевтичного препарату (антибіотику) призводить до створення резистентних патогенних організмів. 

Тому останнім часом спеціалісти, що турбуються про здоров’я людей, занепокоєні виявленням захворювань, що спричиняють резистентні штами бактерій в організмі людини. Однією з причин появи таких бактерій уважають застосування різних антибіотиків у тваринництві та птахівництві, зокрема й спільних із групами гуманних лікарських засобів, що й призвело до жорсткішого контролю використання антибіотиків у ветеринарній практиці й повної заборони додавання кормових антибіотиків у Європейському Союзі, починаючи з 2006 року. Сьогодні як альтернативний метод лікування для уникнення резистентності й отримання якісної та безпечної продукції пропонують застосовувати рослинні препарати. 

Вирощування птиці без антибіотиків і кокцидіостатиків уважається безпечнішим принаймні з двох причин: відсутність залишкової кількості антибіотиків у продуктах птахівництва, що може негативно вплинути на здоров’я споживача або стати причиною утилізації виробленої продукції; а друга — зниження резистентності бактеріальних збудників до антибіотиків, що одночасно застосовують у ветеринарній і гуманній медицині. 

Чим замінити антибіотики  

У рослинному світі є багато антибактеріальних речовин. Натуральні антимікробні засоби, включно з рослинними екстрактами та їхніми ефірними оліями, ферменти, пептиди, бактеріоцини, бактеріофаги й ферментовані інгредієнти мають потенціал для використання як альтернатива хімічним антимікробним засобам. Деякі спеції, трави й рослинні екстракти також мають сильні антиоксидантні, антимікробні та фунгіцидні властивості. 

Рис. 2. Ооцисти з посліду були зібрані на 6–9-й день пості нфекційного
періоду

Антимікробна/антиоксидантна активність деяких рослинних екстрактів та/або їх ефірних олій в основному зумовлена наявністю деяких біоактивних сполук, таких як фенольні кислоти, терпени, альдегіди та флавоноїди. 

Патогенам складніше формувати резистентність до активних речовин, що містяться в рослинах. Це пов’язано з багаторівневою дією речовин, бо вони впливають на різні механізми в патогенній клітині. 

Продукти рослинного походження є природними й менш токсичними, науково доведено, що вони є ідеальними кормовими добавками у вирощуванні птиці завдяки наявності компонентів нутрицевтиків. Проведено багато  досліджень для розуміння механізмів, за допомогою яких рослинні екстракти проявляють свої властивості. Так, установлено, що вони:

• розривають клітинні мембрани мікробів.

• впливають на вірулентні властивості мікробів збільшенням гідрофобності, можуть впливати на поверхневі характеристики мікробних клітин. 

• стимулюють і здійснюють проліферацію корисних бактерій (лактобактерій і біфідобактерій) в кишківнику.

• мають імуностимуляційну дію.

• захищають кишківник від мікробної атаки. 

• стимулюють проліферацію і ріст абсорбційних структур (ворсинок і крипт) у шлунково-кишковому тракті; 

• підсилюють продукування та/або активність травних ферментів. 

Екстракти орегано, часнику, кориці, сосни, тім’яну, розмарину й інших рослин можуть пригнічувати ріст і розвиток патогенів, таких як E. coli, Clostridia spp, Eimeria spp. і грибів, комплексно впливаючи на формування здорової птиці. 

За безантибіотикового вирощування профілактика інфекційних захворювань і біобезпека в господарстві відіграють провідну роль. Тільки в разі виникнення бактеріальних захворювань, що спричиняють страждання та падіж птиці й тільки за рекомендацією ветеринарного лікаря дозволяється задавати антибіотики.

 Продукти, які можна вважати альтернативою антибіотикам, у своєму складі містять фітонциди, тобто речовини з антибактеріальними властивостями, отримані з рослинного матеріалу. Розуміння якості й кількості цих речовин у рослинах і передові технології компанії Biopoint® дозволяють отримувати, конденсувати й стабілізувати ці активні компоненти в лікувальних цілях. Серед найпоширеніших природних антибіотиків (фітонцидів) є аліцин, карвакрол, циннамальдегід, тимол, ліналоол, евгенол і ментол. 

Механізми фітонцидної активності часто дуже близькі до механізму дії антибіотиків, але спектр дії значно ширший. У той час як антибіотики переважно мають протибактеріальну дію, фітонциди проявляють бактерицидні, віруцидні й фунгіцидні ефекти, що дозволяє значно ширше застосовувати їх в умовах господарства. До того ж більшість інфекційних хвороб найчастіше спричиняють асоціації бактерій, вірусів і грибів одночасно.  

Мікози птиці 

У промисловому виробництві птиці все частіше діагностують гострий мікоз. Відсутність належного превентивного режиму в керуванні стадом, періодичне ослаблення імунної системи та виникнення сприятливих чинників може призвести до розвитку клінічної картини захворювання, яку важко контролювати. 

Найчастішими мікозами в патології птиці є аспергільоз і кандидоз. Вони можуть розвиватися тільки за сприятливих чинників. До таких чинників належать, насамперед, тривалі неналежні умови утримання птиці, годівля кормами й утримання на підстилці, забруднених спорами грибів, гіповітамінози або супутні інфекції, що знижують загальний імунітет. 

Молода птиця найсприйнятливіша до інфекції, хоча хвороба може також виникати і в дорослих осіб. Спори грибів проникають в організм переважно через повітряні шляхи. Досягнувши перибронхіальних тканин і повітряних капілярів, вони проростають і проникають в систему кровообігу. Далі з кров’ю транспортуються по всьому тілу, продукують мікотоксини, що призводять до розвитку патологічних змін і прояву гострих станів у стаді. 

До недавнього часу заходами боротьби з мікозами були тільки хіміотерапевтичні засоби. Такі препарати застосовують за потреби й можуть накопичуватися в організмі, іноді спричиняючи побічні реакції. 

Після обробки Дефунгалом у присутності птиці у дозі 200 мл / 10 л
на 1000 м2

Природними фунгіцидними речовинами рослин є їх власні механізми для захисту клітин від патогенних грибів. Сучасна терапія базується на натуральних інгредієнтах, корисних для організму, які не нагромаджуються в ньому й не викликають побічних реакцій. Їх можна застосовувати як для профілактики, так і для лікування птиці. Виготовлені за технології ALL IN компанії Biopoint®, ці речовини використовують для боротьби з грибними інфекціями у птиці. В поєднанні з ефективною фунгіцидною дією йоду та екстрактів рослин продукт можна як розпилювати в приміщенні, де утримують птицю, так і випоювати для обмеження росту грибів і їх спор. 

Одним із таких препаратів є дефунгал. До його складу входять: 

1. Алантолактон (Helenine) — складна антимікотична речовина, що руйнує стінки клітин, вбиваючи таким чином патогенні клітини. Алантолактон регулює функцію харчової системи шляхом стимуляції секреції травних соків і зменшення тонусу гладких м’язів кишківника. 

2. Пінен, терпінеол — активні речовини, що пошкоджують і порушують функцію клітинних стінок грибів. Крім того, пінен є протизапальним агентом, який обмежує розвиток запальних процесів.

3. Цинеол — природна діюча речовина, яка руйнує стінки й мембрани грибних клітин. Цинеол руйнує потік іонів через клітинні стінки, одночасно пошкоджуючи зовнішній шар грибної клітини. 

Лікування кокцидіозу 

Кокцидіоз, або еймеріоз, є однією з найрозповсюдженіших хвороб птиці, спричинених одноклітинними найпростішими роду Eimeria. Більшість альтернативних методів лікування, що пропонують у лікуванні кокцидіозу, орієнтовані на атаку на стадії паразита, яка відрізняється від стадії ооцист. 

Рис. 3. Приріст ваги тіла бройлерів на 0 та 9-й день E. acervulina інфекції

Закордонні колеги провели низку досліджень для вивчення впливу рослинних препаратів (карвакролу, цинамальдегіду, олеорезину, олії чайного дерева та чебрецю) на патоген. Упродовж досліджень оцінювали активність перелічених вище компонентів проти ооцист еймерій. Лізис контролювали в суспензіях ооцист з E. tenella (45%), E. maxima (32%), E. acervulina (10%), E. necatrix (6%). В іншому експерименті на курчатах-бройлерах, яких постійно годували стандартним раціоном, доповненим карвакролом і циннамальдегідом, спостерігали значно нижчі ураження епітелію кишок і зниження експресії генів прозапальних цитокінів після зараження E. acervulina, у порівнянні з контролем. 

Дуже добре зарекомендувала себе програма застосування препаратів на основі карвакролу в поєднанні із циннамальдегідом й аліцином для профілактування еймеріозу курчат бройлерів у період із 24-го дня вирощування у зазі утримання птиці понад 42 дні. Ефективно задавати в період, коли припиняють давати кормові кокцидіостатики й треба захистити птицю від дії кокцидійної інфекції. 

Дія рослинних активних речовин є прикладом використання природних речовин як агентів для знищення найстійкішої структури паразита, ооцисти. Результати досліджень свідчать про те, що фітонутрієнти мають імунні властивості, що дає можливість розробляти ефективні альтернативні стратегії в боротьбі з кокцидіозом птиці. 

Нині ще не можна сказати, що ера антибіотиків закінчилася, але неможливо не помітити тенденцію до зменшення їх використання та заміни натуральними продуктами. Цей процес особливо очевидний у країнах ЄС, де і законодавство, і очікування споживачів йдуть в одному напрямі — безпека людей і тварин. 

Рослинні екстракти містять різні важливі активні речовини, що впливають на процеси всього організму як тварин, так і людей. Їх активність відома століттями, але вони отримали ширше визнання тільки тепер, в епоху загальновживаних препаратів. Використання рослинних препаратів у вирощувані птиці заслуговує на особливу увагу, ніж антибіотики й стимулятори росту. 

За матеріалами компанії «Вибір»   

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ