Тваринництво

Підприємство «Потоки» випускає кормовий концентрат із соняшнику з високим умістом білка

Прорив у світовому тваринництві

Прорив у світовому тваринництві

Підприємство «Потоки» випускає кормовий концентрат із соняшнику з рекордно високим умістом білка й готується до експансії у Європу.

Сучасні виклики, що постали перед людством, вимагають від працівників агросектору переглянути принципи своєї діяльності в бік відповідального ставлення до довкілля й ощадливості. Адже гонитва за максимальними прибутками та недалекоглядна сільськогосподарська діяльність призвели до катастрофічних наслідків на всій планеті. Відповідальний бізнес розробляє інновації, впровадження яких здатне локально виправити ситуацію. До таких розробок належить кормовий концентрат соняшнику, який розробили на маслоекстракційному заводі «Потоки» у Дніпрі. У чому ж інноваційність цього продукту та як його застосування у тваринницві може змінити підхід до відгодівлі тварин і вплинути на поліпшення ситуації у світі? 

Вітчизняне ноу-хау 

В Україні для годівлі тварин використовують три види шроту, найпопулярніший з яких — соєвий. За технологією виробництва шрот — це залишок насіння після вичавлення олії, який містить 32–38% протеїнів. Популярність соєвого шроту в тому, що вміст протеїнів у ньому значно вищий, а проблема, що виготовлений він здебільшого з генномодифікованої сої. 

Завод «Потоки» розробив новий продукт для тваринництва — високопротеїновий соняшниковий концентрат, який може потіснити з ринку ГМО-соєвий шрот й інші концентрати, які містять менше поживних речовин. Щоб «витягти» із соняшнику концентрат з умістом протеїнів від 48 до 52%, була розроблена унікальна технологія, яка не застосовується ніде у світі. 

Cеменорушки

У складі соняшникового білкового концентрату більша концентрація білка, як порівняти із соєвим шротом, амінокислоти, зокрема, метіонін, що сприяє росту й розвитку тварин. Ще соєвий шрот відрізняється тим, що соняшниковий концентрат не містить ГМО. Важливою перевагою продукту є відсутність хімічних і біологічних речовин, які негативно впливають на засвоєння інших нутрієнтів. Новий продукт не містить антипоживних речовин, має максимальну кількість засвоюваного білка — 90,6%, високу обмінну енергію АМЕn — до 283,8 ккал/100 г. 

Сировину, що надходить на виробництво, ретельно перевіряють у власній лабораторії вхідного контролю. Сировину й готову продукцію зберігають на складах, що повністю відповідають стандартам, зазначеним у документах. На етапі транспортування також дотримуються всіх правил перевезення. Тому підприємство гарантує високу якість і безпеку свого концентрату. Новий генетично чистий продукт зможе забезпечити більш здорове й збалансоване харчування для тварин, що, відповідно, не завдавало б шкоди людині. Додавати концентрат можна в корми для свиней, корів, кролів, курей і риб. 

Підтверджено на практиці 

Соняшниковий білковий концентрат сприятиме розширенню арсеналу компонентів у складанні раціонів тварин на дорощуванні та відгодівлі. Щоб переконатись у практичності власної розробки, підприємство спільно з українськими фахівцями в галузі відгодівлі сільськогосподарських тварин провело низку досліджень на базі різногалузевих господарств. 

Результати досліджень на свинокомплексі показали, що застосування соняшникового концентрату для заміни соєвих продуктів у складі раціонів на рівні 7% для дорощування та відгодівлі свиней показали: скорочення періоду відгодівлі на 2,41 дня й скорочення витрат корму на 0,08 корм. од. на 1 кг приросту. Перевага дослідних груп за віком досягнення живої маси 100 кг підтверджується ще й більшими середньодобовими приростами тварин на дорощуванні, відгодівлі та загалом за період дорощування й відгодівлі. Середньодобовий приріст на дорощуванні становив 425 г, на відгодівлі — 885 г, за період дорощування й відгодівлі — 682 г. Також заміна основного білкового компонента раціону не призвела до погіршення м’ясних якостей тварин і не відбилася на забійних якостях молодняку, лінійних вимірах туш і топографії жировідкладення тварин. 

Ділянка водної гідратації олії

Також було проведено експеримент із вирощування бройлерів на кормах з умістом високопротеїнового соняшникового концентрату. Під час експерименту курчат 42 дні годували високопротеїновим концентратом, не задаючи антибіотики та стимулятори росту. Контрольна група отримувала корм на основі сої, а дослідницька — на основі соняшникового концентрату. В курей, яких підгодовували 100% високопротеїновим концентратом, зафіксували приріст від 7 до 8%, а витрати корму у ваговому еквіваленті знизилися на 16%. 

Наразі завод підписав контракт із нідерландським інститутом SchothorstFeed Research. Учені аналізуватимуть уміст нового високопротеїнового продукту та його якість — свої висновки вони нададуть наприкінці весни. 

На заводі потужністю 1600 т/добу закінчують монтаж обладнання, розробленого й виготовленого в Болгарії й Німеччині спеціально для виробництва інноваційного концентрату. Продукцію планують продавати під ТМ PROGLOT. Будівництво заводу означає не лише утворення нових робочих місць у регіоні, а й виробництво продукції з доданою вартістю. 

Інтеграція зі світом 

На заводі «Потоки» мають намір зробити прорив у світовому тваринництві й уже роблять конкретні кроки у цьому напрямі. На замовлення компанії розробляють ліцензовані рецептури для годівлі тварин у різних країнах світу: тайська компанія Bangkok Animal Research Center працює над рецептурами кормів для свиней і курей, а норвезька Nofima AS — для риб. 

Зацікавленість іноземних представників агробізнесу інноваційним концентратом вкотре підтверджує його популярність на ринку, зокрема Євросоюзу. Адже країни Європи активно борються з ГМО-продукцією, і одне із завдань — знайти заміну кормам із сої, що містять генномодифікований білок. У такому разі високопротеїнові концентрати українського заводу становитимуть рівноцінну заміну соєвому шроту й витіснять інших конкурентів. Уже у 2022 році більшість країн Старого світу планує повністю відмовитися від ГМО-продукції. 

Крім того, Євросоюз упровадив соєвий мораторій на постачання на свій ринок товарів, пов’язаних із вирубкою Амазонських лісів. Мораторій покликаний зупинити безвідповідальне ставлення людства до довкілля. Щохвилини в Бразилії знищується ліс розміром півтора футбольного поля, а нові плантації засаджують соєю, головними споживачами якої донедавна були країни ЄС. Як стверджують науковці, екосистема Амазонії близька до точки неповернення — і під питанням опиниться майбутнє всього людства. Адже вирубка Амазонських лісів, де розташовані «легені планети», пришвидшує зростання глобальної температури. Завдання відповідального бізнесу полягає в тому, аби не допустити цього, розробивши нові продукти та впровадивши їх у виробництво. Тому в глобальному контексті розроблений на заводі «Потоки» кормовий концентрат із соняшнику — не лише інноваційний продукт, а й внесок компанії в оздоровлення споживачів, розвиток економіки держави та збереження екології планети. 

Лариса Степанушко

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ