Агрономія

Пропоніт® Дуо та Пантера® – успішний старт ріпаку озимого забезпечено!

В окремих регіонах нашої країни, де розпочали сівбу ріпаку озимого ще в кінці липня, наразі уже мають сходи. У решті регіонів сівба ріпаку озимого продовжується. Одним із найважливіших етапів захисту його посівів є контроль бур’янів. Незважаючи на те, що за сприятливих умов вирощування ріпак є однією з найбільш конкурентоспроможних культур до бур’янів, у разі неоптимальних термінів висівання, тривалої відсутності сходів культури, низької густоти стеблостою, відсутності опадів посіви ріпаку озимого можуть сильно заростати бур’янами.

Наслідок забур’яненості посівів:

  1. зниження врожаю на понад 15%, а за відсутності опадів і за несприятливих ґрунтових умов можуть сягати 60%;
  2. зниження зимостійкості ріпаку, адже бур’яни конкурують із культурою за поживні речовини й ґрунтову вологу і не дають можливості рослинам культури накопичити достатню кількість цукрів для успішної перезимівлі.

Перший і найважливіший етап захисту ріпаку озимого від бур’янів — забезпечити успішний старт культури. Для цього необхідно застосувати ґрунтовий гербіцид, що забезпечить захисний екран та усуне бур’янів-конкурентів на початкових етапах розвитку культури. Компанія «ЮПЛ» має рішення — гербіцид Пропоніт® Дуо (норма застосування — 2–3 л/га). Завдяки двом діючим речовинам (пропізохлор, 720 г/л та кломазон, 30 г/л) Пропоніт® Дуо забезпечує захист рослин ріпаку від широкого спектра однорічних злакових і дводольних бур’янів. Наявність кломазону поліпшує контроль лободи білої, пасльону чорного, роману польового, осоту городнього, тонконогу звичайного.

Пропоніт® Дуо не потребує загортання в ґрунт у регіонах достатнього зволоження, однак за відсутності опадів тривалий час до сівби загортання підвищує ефективність препарату. Завдяки ретельно підібраній концентрації кломазону Пропоніт® Дуо не викликає побіління країв першої пари листків і є високоселективним для культури. Пропоніт® Дуо слід застосовувати до висіву, під час висіву або після сівби культури, але до появи її сходів. Після застосування гербіциду слід виключити всі механічні обробітки ґрунту.

Норма витрати гербіциду Пропоніт® Дуо залежить від видового складу бур’янів, умісту гумусу та механічного складу ґрунту. На легких ґрунтах із низьким умістом гумусу слід застосовувати мінімальні норми витрати гербіциду Для забезпечення захисного екрана ґрунт має бути належно підготовленим — дрібногрудкуватим (розмір грудок не повинен перевищувати 2 см у діаметрі), адже великі грудки й велика кількість рослинних решток збільшують площу поглинання препарату й зменшують його ефективність.

Для контролю падалиці пшениці озимої незамінним помічником є грамініцид Пантера®.

Пантера® має унікальну особливість — вона є активною всередині рослини й за умови негоди, забезпечуючи загибель злакових бур’янів, коли ті вийдуть зі стану стресу. Слід відмітити, що у разі застосування Пантери® восени на ріпаку озимому симптоми дії з’являються пізніше й повне відмирання бур’янів за несприятливих погодних умов уповільнюється, однак це не впливає на кінцевий результат — процес загибелі бур’янів є незворотним (вище фото застосування Пантери®, 1,25 л/га для контролю падалиці пшениці озимої — восени та навесні відразу після перезимівлі).

Пантера® високоселективна до культури: хізалофоп-П-тефурил, на відміну від простих спиртів (етили, бутили, метили), не спричиняє опіків у культури. Рекомендована норма витрати гербіциду Пантера® для ефективного контролю падалиці пшениці озимої — 1,25– 1,5 л/ га (залежно від фази рослин падалиці).

Ірина Малиш, продукт менеджер, компанія UPL

Тел./ф.: + 380 44 490 95 90
www. upl-ltd.com/ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ