Техніка

LEMKEN Rubin 10: ефективність для важких умов

LEMKEN Rubin 10: ефективність для важких умов

У невеликому господарстві коротка дискова борона LEMKEN Rubin 10 у посушливих умовах інтенсивно й однорідно перемішує пожнивні рештки й ґрунт на глибину до 18 см  

Складні кліматичні умови диктують аграріям потребу у використанні сучасних і продуктивних ґрунтообробних агрегатів, що дозволяють зберігати вологу та якісно розробляти пожнивні рештки. Одним із таким ефективних і продуктивних агрегатів є коротка дискова борона LEMKEN Rubin 10, що задовольняє потреби найвибагливіших клієнтів. 

ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ 

Давід Ожум’є

Одним із практичних користувачів цього агрегата є Давід Ожум’є, засновник агрокомпанії ТОВ «Екотера» (Хмельницька обл.). За його словами, дискову борону LEMKEN Rubin 10/700 KUA (напівнавісна, ширина захвату 7 м) господарство придбало минулої осені. Це придбання було зумовлено потребою у розв’язанні проблеми обробітку ґрунту в умовах браку вологи чи, точніше, посухи. Тому шукали агрегат, що за суворих посушливих умов міг би вести зяблевий обробіток, готувати ґрунт до сівби озимої пшениці й інших культур. Для роботи з новою дисковою бороною визначили трактор, що має потужність двигуна 400 к. с. Причому трактор має комбіновану систему рушіїв, мінімізуючи вплив на ґрунт — спереду встановлено колеса, а ззаду — гусеничні траки. Практичний досвід роботи з LEMKEN Rubin 10 показав можливість працювати на високих швидкостях: у польових умовах вона становить у середньому 12 км/год, що дозволяє за світлову частину доби обробляти приблизно 100 га. За місцевих умов працювали не з перевантаженням, обробляли ґрунт на 70–80 га, вимоги працювати цілодобово тут немає. 

— Призначення агрегата в господарстві — розробка пожнивних решток значної кількості сільськогосподарських культур, зяблева мілка підготовка ґрунту восени для весняної сівби, — наголосив Давід Ожум’є. – Тому відразу ж після придбання для дискової борони LEMKEN Rubin 10 умови випробування були складними — однак агрегат відмінно спрацював, якісно та продуктивно розпушуючи ґрунт, не просовуючи ґрунт за собою, пожнивні рештки відмінно подрібнювалися й загорталися. Важкі котки борони заробляють і прикочують ґрунт максимально якісно, тому після проходу агрегата поле було у відмінному стані. Так, після кукурудзи агрегат розробляв пожнивні рештки на глибину до 18 см, що було нелегким завданням, а після соняшнику — приблизно на 7–8 см. Пожнивні рештки мали велику масу й значний розмір, ґрунт був досить сухим, забиваючи робочі органи інших агрегатів. Однак LEMKEN Rubin 10 упорався з роботою найкраще, — розповідає засновник господарства. 

LEMKEN RUBIN 10 обробляє ґрунт після жнив

Дискова борона використовує диски типу «ромашка», що призначені для якісного розробляння ґрунту й пожнивних решток. Якість роботи дисків — відмінна: на полях господарства вони ретельно подрібнюють пожнивні рештки й розпушують ґрунт. 

— Серед важливих технічних переваг дискової борони LEMKEN Rubin 10 у господарстві хочу визначити якісне розподілення ґрунту. Агрегат не «горне» ґрунт, не розкидає його на один бік, а рівномірно розподіляє по обидва боки, що дозволяє отримувати високу якість роботи з одночасною вирівняністю поверхні поля. Тоді як борони-конкуренти часто нагортають ґрунт на один бік, — стверджує засновник «Екотери»!  

Навесні нинішнього року LEMKEN Rubin 10 у господарстві використовували як передпосівний агрегат. Було оброблено поле, що призначалося для сівби сої, якість підготовки ґрунту цілком задовольнила й, відповідно, це дозволило відразу ж пустити посівний комплекс, насіння було покладено в ґрунт в оптимальних умовах. З наявною вологою, підготовленим посівним ложем і розпушеним ґрунтом. Глибина розробки ґрунту становила трохи більше — приблизно 8–9 см, однак це дозволило якісно й швидко підготувати ґрунт. Тобто добре обробляє ґрунт, розмішує пожнивні рештки й вирівнює поверхню ґрунту. 

Технічні налаштування LEMKEN Rubin 10 просте й зрозуміле. Котки з гідравлічним регулюванням, що в задній частині агрегата, налаштовуються за спеціальною шкалою від 0 до 10. Механізатор трактора легко виставляє, наприклад, шкалу на показник 9, а потім налаштовує передню навіску для відповідної роботи — все. Після цього агрегат працює на задану глибину. Змащення й обслуговування дискової борони також не складне — тільки кілька точок змащення, що оперативно готують до роботи. 

Якісна розробка ґрунту дисками агрегата LEMKEN RUBIN 10

— Витрати пального на гектар також влаштовують і є оптимальними. Поля агрокомпанії нерівні, мають схили, перепади, тому наш 400-сильний трактор із 7-метровою LEMKEN Rubin 10 витрачає в середньому для роботи на одному гектарі обробітку ґрунту 7–8 кг дизельного пального, — підсумував економічні переваги агрегата Давід Ожум’є. 

Надалі в господарстві планують застосовувати LEMKEN Rubin 10 як лущильник для обробітку ґрунту після збирання зернових культур. 

ТЕХНІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ LEMKEN RUBIN 10 

Кожен інженер господарства або фермер зазначать, що ця дискова борона має симетричне розташування дисків до напрямку руху агрегата. Таке технічне рішення дозволяє виконувати прямолінійний хід борони, уникаючи «виляння» й оптимально використовувати всю ширину агрегата, що покращує продуктивність, особливо при роботі з GPS-навігацією. 

Агрегат має диски діаметром 645 мм на вибір зі сталі Dural або DuraMaxx (довший термін експлуатації), що встановлені із поздовжнім інтервалом 12,5 см. Вони без забивання із суцільним перекриттям на глибині від 7 см обробляють ґрунт. Борона має вивірений кут нахилу до поверхні ґрунту та напрямку руху, що сприяє оптимальному заглибленню й додатковому перемішуванню. Кожен диск закріпленій на окремій кованій стійці спеціальної форми, яка мінімізує забивання пожнивними рештками, глибами ґрунту, камінням. Кожна стійка має інноваційну пружинну систему захисту, яка надійно утримує диск в роботі та захищає раму агрегату від вібрації.  

Переваги LEMKEN Rubin 10 

1. Розташування дисків борони симетрично для роботи без відхилення у сторони з максимальною продуктивністю та економією пального. 

2. Вирізні напівсферичні диски підвищеної твердості DuraMaxx діаметром 645 мм гарантують тривалу експлуатацію. 

3. Відбійна та вирівнювальна штригельна борона з налаштуванням для оптимального перемішування й вирівнювання ґрунту та пожнивних решток. 

4. Опорно-транспортне колесо для навісних агрегатів дозволяє використання таких агрегатів із важкими котками й робить рух автомобільними дорогами і на полях безпечним. 

5. Передні опорні колеса для напівнавісних агрегатів із рамою, що складуються, гарантують під час роботи в змінних ґрунтових умовах забезпечення встановленої глибини, унеможливлюють «розгойдування» борони та полегшують роботу на схилах. 

6. Гідравлічне безступінчасте регулювання глибини для зручного налаштування та швидкої адаптації до змінних умов  

ДОВІДКА

ТОВ «Екотера» (Хмельницька обл.) 

Агрокомпанія має в обробітку 1530 га. Ґрунти — чорноземи неглибокі та типові чорноземи. Мають у сівозміні озимі пшеницю та ріпак, ярий ячмінь, сою, соняшник, кукурудзу і гречку. Технологія обробітку ґрунту — mini-till. Раніше застосовували комплексний агрегат, що виконував мінімальний обробіток ґрунту, зубову борону, а далі — сіяли. 

Дмитро Нечай 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ