Овочі-Ягоди-Сад

Причини черешневих невдач

Причини черешневих невдач

Черешні1При правильному підборі сортів та підщеп черешневий сад даватиме господарю стабільний прибуток.
На українському ринку представлено широкий спектр вітчизняних сортів черешні, але майже всі вони — середнього терміну дозрівання, який припадає на середину-кінець червня. Хороших товарних сортів раннього, пізнього і дуже пізнього термінів дозрівання, коли ціна на плоди черешні найвища, українське садівництво, на жаль, не має. Також всі сорти вітчизняної селекції розтріскуються від дощів.
Через те, що сорти достигають одночасно, господарствам складно організовувати збирання — робітників не вистачає, і це призводить до запізнень зі збором, до псування та перезрівання врожаю.
Однією з поширених помилок є закладання черешневих садів сортами без урахування запилення. Є приклади, коли у як запилювачі для черешні висаджували сорти вишні, яка черешню не запилює.
Також через брак технологічних вітчизняних сортів стало «модним» закладати черешневі сади сортами закордонними. Імпортні сорти в українських ґрунтово-кліматичних умовах поводяться непередбачувано, і чимало таких «сучасних» садків довелося викорчовувати.
Які властивості сортів черешні, що їх використовують для товарного вирощування за кордоном?
У світі першість за сортами черешні належить Канаді. У Канаді в Саммерленді (Британська Колумбія) і Вайнленді (провінція Онтаріо) вчені К. Лапінз, Д. Джефферсон, Д. Лейн створили цілу серію знаменитих на весь світ сортів черешні, багато з яких втратили статус ліцензійних: Лапінз (патент від 1938 р.), Самміт (1973 р.), Світ Харт (1991 р.), Сільвія (1988 р.), Венделей (1969 р.), Скіна (1996 р.), Хадсон (1964 р.), Гудзон (1960 р.). Плодовий конвеєр збору та реалізації черешні в США і Канаді триває з травня по жовтень протягом 6 місяців.
Черешні2Ускладнюють вирощування черешні в Україні і великі розміри дерев — підщепи, що їх традиційно застосовують для цієї породи наші садівники, — сильнорослі. До недоліків сильнорослих підщеп слід віднести і недовговічність отримуваних дерев. Так, застосування такої сильнорослої підщепи, як магалебська вишня, призводить до значних «випадінь» дерев — в Україні відомі величезні сади черешні, де втрати дерев на цій підщепі становлять 60—70%.
Не набагато легше і з використанням для черешні слаборослих підщеп. Рекламуючи саджанці на підщепі Гізелла-5, українські продавці садивного матеріалу зазвичай показують фотографії квітучих дерев, а не дерев із плодами. Причина зрозуміла. Як дослідні зразки я мав 19 дерев на підщепі Гізелла-5 ще у 1990-х р. Позитивним було те, що на другий рік ці дерева вже дали врожай, а на третій рік врожай досяг товарних обсягів, дерева мали хорошу якість, а сорто-підщепна комбінація — гарну зимостійкість. А далі йшли суцільні складнощі: дерева черешні на Гізеллі-5 мали низьку енергію росту, як наслідок — у насадженнях не вдавалося швидко заміняти бічні старіючі гілки на нову деревину. На четвертий рік треба було обрізати бічні гілки, нові ж росли повільно, і зрештою у наступні роки спостерігався недобір товарного врожаю. Через швидке старіння гілок знижується тривалість життя черешневих дерев на Гізеллі-5, потерпають такі насадження і від нестачі вологи, процеси старіння при цьому тільки посилюються.
Черешні3Ще одна особливість Гізелли-5 — більш раннє порівняно з іншими підщепами (раніше на 4—6 днів) зацвітання дерев. Як наслідок, такі насадження частіше потрапляють під ранньовесняні заморозки. Є в українських садівників і нарікання на здрібнення плодів черешні за умови використання підщепи Гізелла-5.
За спостереженнями автора, підщепа Гізелла-5 в українських умовах дуже погано поєднується зі знаменитим і дуже важливим у черешневому бізнесі Західної Європи сортом Кордіа (сорт є одним із головних у асортименті тамтешніх садівників).
За даними європейських досліджень, найнижчу питому врожайність (кг/м³ крони) було зафіксовано саме для черешні на підщепі Гізелла-5 — 0,3 кг/м³; а врожайність у черешневих дерев на підщепі Вейрут-53 — 0,6 кг/м³.
При однакових схемах посадки у дерев на підщепі російської селекції ВСЛ-2 врожайність, починаючи з 5-го року вегетації, перевищує врожайність дерев на Гізеллі-5, і вже на 6—8-й рік різниця у врожайності становить 40—50% на користь дерев на підщепі  ВСЛ-2.

Поради щодо технології
Використовувати краще саджанці на підщепі ВСЛ-2. Саджанці черешні у рік посадки зрізують на крону, бруньки на штамбі на висоті 80 см відразу засліплюють. На наступний рік центральний провідник і бічні гілки, що утворилися в рік посадки, укорочують на 1/3. Наслідком стає те, що на третій рік вегетації в місцях укорочення утворюються букетні суцвіття, одночасно квіткові бруньки з’являються практично по всій довжині штамбу. Цього ж року можуть утворюватися поодинокі плоди, вдається зібрати до 0,5 кг врожаю з дерева. З четвертого року вегетації на підщепі ВСЛ-2 починається товарне плодоношення, яке значно зростає з 5—7-го року. Дерева черешні потрібно утримувати у формі веретена.
З 5-го року необхідно проводити омолоджувальне обрізування. Обрізування має йти на заміщення і виконуватися за двома типами: «на ікло», коли стара гілка сильно вкорочується на слабку бічну гілку, і на «пеньок», який роблять довшим у нижній частині крони і коротшим при «підйомі» гілок вище по штамбу. Продуктивний період товарного плодоношення такого саду становить 18—25 років.
Для черешневого саду обов’язковим є застосування зрошення: на 1 га насаджень 1 раз в 10 днів необхідно витрачати 50 т води, застосування фертигації також є дуже бажаним.

Черешні4Сортопідбір
Велику увагу слід приділяти підбору сортів. Сорти черешні ділять по групах запилення С, Д, Е, К та на самоплідні (Саміт, Лапінз, Стелла, Мечент, Ван, Сем, Соверейжн, Скіна, Сентенніал, повністю стерильні з нежиттєздатним пилком — Кордіа (синонім Аттика), сорти універсальні запилювачі (Ван, Сем, Стелла, Соната, Самба, Мечент), які так само є представниками різних груп запилення. Добре забезпечують перехресне запилення між собою сорти груп Е і К. Запилювачі групи С (Ван, Мечент) не запилюють сорти з групи Е, зате добре запилюють сорти з групи Д. Запилювачі групи Д (Сем, Стелла) добре запилюють сорти з групи С.
Для дієвого перехресного запилення, прибутковості, отримання максимальних врожаїв та створення безперервного, тривалістю 4—6 місяців плодового конвеєра необхідно:
• розмістити на одиниці площі запилювачі та основні товарні сорти, що належать до взаємозапилюваних груп;
• підібрати запилювачі та основні сорти з однаковими строками цвітіння (± 2 дні);
• запилювачі та основні товарні сорти підбирати з представників самоплідних груп;
• забезпечити дієве запилення самих запилювачів, застосувавши для запилювачів групи С запилювачі групи Д, а для запилювачів групи Е запилювачі групи К;
• витримати послідовність розміщення універсальних запилювачів до товарних основних сортів як 1¹, + 1², +10, — де
1¹ — універсальний запилювач з групи С,
1² — універсальний запилювач з групи Д,
10 — основні товарні сорти;
• забезпечити розподіл на одиниці площі запилювачів і основних товарних сортів із однаковими високими показниками якості плодів, для цього:
а) інтенсивні насадження закладати на слаборослих підщепах, які б не знижували товарності плодів;
б) використовувати підщепи, що забезпечують питому врожайність із 1 м ³ крони не менш як 0,5 кг/м³;
в) забезпечити 100%-ву універсальність використання врожаю (свіжий ринок, переробка);
г) використовувати сорти з сухим відривом плодів;
д) використовувати сорти стійкі до розтріскування плодів від дощу;
е) посадити сорти тільки з темно-червоним забарвленням плодів із величиною ягід 30—40 мм;
ж) використовувати сорти, врожай яких би зберігав товарні якості навіть у разі запізнювання зі збирання на 5—15 діб;
з) підбирати сорти з високою транспортабельністю, щоб зібрані ягоди без втрати товарності витримували не менше трьох діб.
Всі ці заходи можуть звестися до нуля, якщо господар не забезпечить саду наявність комах під час цвітіння. Найкраще черешні запилюються джмелями (осміями) — коефіцієнт дієвого запилення 85% і бджолами — коефіцієнт запилення 55%. На 1 га черешневого саду потрібно 6—8 гнізд джмелів-осмій або 5 вуликів бджіл.

Черешні5Приклад підбору сортів
Універсальні запилювачі Ван і Мечент належать до групи запилення С. У нашому садку вони будуть запилювати основні товарні сорти Саміт, Лапінз, Скіна, Світ Харт, Соверейжн, Сентенніал, які належать до групи запилення Д. Мечент цвіте на два дні раніше від Ван і Лапінз і одночасно з сортами Скіна, Сем і Світ Харт. Сорт Ван цвіте одночасно з Соверейжн і Сентенніал. Всі вищевказані сорти є самоплідними та частково самоплідними і належать до середньоквітнучої групи з плодами темно-червоного забарвлення, що не розтріскуються під час дощу, мають діаметр від 28 до 42 мм, відрив у плодів сухий, а транспортабельність висока.
Бджола, що запилює квітки у нашому садку, кишені пиляків на лапках заповнює з квіток п’яти дерев, рухаючись поступально в один бік. Оскільки бджоли прилітають з різних боків, запилювачі необхідно розташовувати через кожні 10 дерев основного сорту, чергуючи розташування взаємозапильних універсалів: сорт Мечент із групи С плюс наступне дерево сорту Стелла з групи Д, потім 10 дерев основного сорту (порядок розміщення основних сортів агроном визначає на свій розсуд), потім дерево сорту Ван із групи С, наступне дерево — сорту Сем із групи Д і знову 10 дерев основного сорту.
Сорти, що ми підібрали для саду, забезпечать конвеєр реалізації продукції у середньопізні терміни впродовж 4 місяців.
Сорт Мечент дозріває у середині червня; сорти Саміт, Сем, Ван, Стелла — на зламі червня — липня; сорти Лапінз, Скіна — у середині липня; сорт Світ Харт у кінці липня — на початку серпня; сорт Соверейжн — у серпні-вересні (терміни дозрівання розтягнуті); сорт Сентенніал дасть врожай наприкінці вересня — на початку жовтня. Рентабельність такого саду становитиме близько 2000%. Однак рентабельність можна ще збільшити, якщо розмістити у саду сорти раннього терміну дозрівання з груп Е і К, ціна на врожай яких вища, ніж на плоди пізніх сортів.
У такому разі плодовий конвеєр триватиме шість місяців — з травня по другу декаду жовтня. Сезон реалізації врожаю можна подовжити, використовуючи сорти, врожай яких придатний для тривалого зберігання.

Олександр Маценко
Асоціація розвитку інтенсивного садівництва Черкащини

 

журнал “Плантатор” квітень, 2013 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Плантатор” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines. Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ