Овочі-Ягоди-Сад

Комплекси машин для овочівництва

Комплекси машин для овочівництва

Для промислової переробки овочів у господарствах південного степу України використовується широкий комплекс машин та агрегатів.

Підготовка ґрунту для овочевих культур
Із впровадженням в технології виробництва овочевих культур комплексу спеціалізованих машин механізованими можуть бути технологічні процеси утворення гряд, укладання мульчувальної плівки, стрічки крапельного зрошення, сівби насіння, висаджування розсади, міжрядного обробітку посівів та насаджень, збирання коренеплодів і цибулин, завантаження викопаної продукції в транспортні засоби, суцільне збирання томатів (сортів і гідридів, які виведені для машинних технологій). Основним енергетичним засобом для агрегатування зі спеціальними машинами в овочівництві нині є просапні трактори тяглового класу 14—20 кн., ширина колії яких становить 1,4 або 1,8 м. Також зазначимо, що частина машин для збирання овочів є самохідними з потужністю двигуна 80—130 кВт.
Дворядний (з пасивними) та чотирирядний (з активними робочими органами) гребенеутворювачі GrimmeПричіпні, напівпричіпні і навісні машини для механізації технологічних процесів вирощування овочів мають ширину захвату від 1,4 до 5,6 м. Схеми сівби і посадки овочевих культур, як і технологічні комплекси машин, узгоджені з шириною захвату машин, культурами, що вирощуються, формами поверхні ґрунту.
Нині маємо парк технічних засобів для овочівництва, що поповнюється в основному за рахунок постачання закордонної техніки. Вітчизняні виробники практично її не виробляють, за винятком овочевої сівалки «Клен» та ряду деяких машин для вирощування картоплі.
Овочева сівалкаЗавдання обробітку ґрунту під овочеві культури такі самі, як і при вирощуванні інших сільськогосподарських культур, однак вимоги до якості обробітку і техніки виконання окремих прийомів в овочівництві мають свої особливості. Для використання сівалок точного висіву і розсадосадильних машин потрібна відповідна підготовка ґрунту. Поле і ґрунт повинні бути рівними, а ґрунт — мати подрібнену і рівномірну структуру.
Комплекс робіт із підготовки ґрунтів під овочеві культури часто потребує виконання таких операцій, як створення гряд і гребенів, що покращує умови проростання рослин і життєдіяльності кореневої системи (фото 1). Для цього використовуються спеціальні машини, які після основного обробітку ґрунту готують гребені або гряди під посів або садіння овочевих культур — це культиватори-грядоутворювачі і культиватори-гребенеутворювачі. При цьому операція формування гряди може проводитися одночасно з її укриванням мульчувальною плівкою та укладанням крапельної стрічки (фото 2). Ці машини можуть бути з активними і пасивними робочими органами, що формують за один прохід від однієї до трьох гряд і від двох до восьми гребенів (фото 3). Культиватори-грядоутворювачі з активними робочими органами створюють дрібногрудкувату структуру ґрунту, прикочують поверхню ґрунту та формують гряду. Вони комплектуються фрезерним барабаном, котками для утворення гряд. Машини за своєю конструкцією однотипні і відрізняються шириною захвату, кількістю нарізаних гряд і конструкцією прикочувального котка. Культиватори-грядоутворювачі з пасивними робочими органами складаються з рами, грядоутворювачів, маркерів. Машини мають різну ширину захвату — як правило, за один прохід нарізають не більше чотирьох гряд.

Весняне нарізання гребенів і гряд виконується протягом 4—5 днів на суглинкових за механічним складом ґрунтах, за 1—3 дні до садіння — на супіщаних. Осіннє нарізання здійснюють на ґрунтах із вмістом гумусу понад 3% після основного обробітку: за два-три тижні до настання стійких заморозків проводиться безполицевий обробіток на глибину 18—20 см і нарізуються гребені або гряди з одночасним внесенням мінеральних добрив. При нарізанні гребенів використовується ширина міжрядь, із якою потім виконують садіння. Висота гребенів 12—14см.
Ширина міжрядь залежить від культури, яка висаджуватиметься. Оскільки за технологією з використанням гребенів вирощується в основному картопля, то ширина міжрядь центральними гребенями становитиме 70, 75 і 90 см. Допускається нарізання гребенів зі змінною шириною міжрядь відповідно до рекомендацій технології вирощування. Висота гряд при осінньому нарізанні 18—20 см (± 2см), при весняному — 12—14 см (± 2см). На полях із осіннім нарізанням гряд перед садінням або сівбою виконують розпушування ґрунту в грядах і міжряддях на глибину 12—14 см (± 3см) із одночасним виправленням гряд. Напрямок гряд повинен бути прямолінійним. Для формування гряд і гребенів під садіння або посів залежно від технології вирощування використовуються машини Grimme, Simon, Struik та інші.

Висаджена розсадаСівба і садіння овочевих культур
Виконуються різними способами залежно від біологічної особливості рослин і засобів механізації. Найбільш розповсюдженими способами сівби і посадки є рядковий із різною шириною міжрядь і стрічковий (особливо для дрібнонасінних культур) із різною відстанню між стрічками.
Розсадосадильні машиниДля сівби овочевих культур в господарствах використовуються в основному пневматичні овочеві сівалки точного висіву (фото 4—6), які висівають моркву, томати, цибулю та інші культури. Вони виготовляються в різній комплектації з жорсткою або складною рамою для одно-, дво- або тристрічкового посіву з можливістю внесення гранульованих мінеральних добрив. Сівалки, які мають кількість висівних секцій не більше чотирьох, як правило, комплектуються одним вентилятором. Сівалки, у яких від п’яти до вісімнадцяти висівних секцій, обладнані двома вентиляторами. Привод висівного апарату має ланцюгову передачу, і заміною зірочок досягається велика кількість швидкостей обертання вала висівних апаратів, завдяки чому забезпечується великий діапазон регулювання норм висіву: від кількох десятків грамів до декількох кілограмів на гектар. Овочеві культури висіваються на рівній і грядковій поверхні. При посіві на профільованій поверхні висота гряд становить 15—25 см, а ширина — 140 см, відстань між їх осьовими лініями 140, 160 і 180 см.
Насіння для сівби відсортовують згідно з вимогами до якості посівного матеріалу. Несипке насіння має бути відшліфоване. Сівалки повинні виконувати точний і гніздовий посів насіння овочевих культур відповідно до заданих норм і схем.
Використання сівалок точного висіву дозволяє скоротити витрати насіння; отримати рівномірні сходи, що у підсумку збільшує врожайність культур; скоротити використання ручної праці на прорідження сходів.
КультиваторОвочеві сівалки точного висіву на ринку України пропонують Gaspardo, Sfoggia, Checchi&Magli, Agricola, Stanhay, Kverneland. Вітчизняні виробники також мають подібні агрегати (моделі Клен, МСНВП Клен, м. Луганськ), які добре зарекомендували себе серед українських овочівників. На відміну від закордонних брендів вони мають електронну систему висіву, що забезпечує посів широкого спектра овочевих та інших культур, вибір норми висіву 0,05—150 кг/га, не потребують переобладнання висівного апарату при зміні культури та затрат ручної праці при зміні норми висіву. Конструкція висівного апарату не вимагає наявності змінних шестерень, висівних дисків та ін.

Широко використовується при вирощуванні овочів розсадний спосіб садіння, особливо такої культури, як томати (фото 7). Розсадний спосіб має ряд переваг перед насіннєвим:
– економія насіннєвого матеріалу, що особливо важливо при вирощуванні гібридів, бо насіння гібридів дорожче; одержання більш раннього врожаю;
– висаджування розсади в оптимальні строки і зведення до мінімуму небезпеки ушкодження весняними заморозками;
– досягнення оптимальної густоти стояння рослин;
– створення можливості конвеєрного збирання врожаю.
При розсадному способі вирощування застосовується рядкова схема посадки на рівній або грядковій поверхні. Для механізації технологічного процесу висаджування розсади використовуються розсадосадильні машини. Розсадосадильні машини забезпечують висаджування розсади з кроком садіння 10—50 см, при цьому досягається 100%-ва кількісна доля рослин, висаджених із допустимим відхиленням від заданого інтервалу між рослинами.
Найбільш представленими на українському ринку, зокрема на півдні України, виробниками розсадосадильних машин є Ferrari, Sfoggia, Checchi&Magli, Hortech (фото 8—10). Додамо, що у господарствах південного регіону України співвідношення розсадного і безрозсадного способів становить приблизно 50 на 50 з обов’язковим використанням зрошення.

Культиватор на міжрядному обробітку томатівДогляд протягом вегетаційного періоду
Цей технологічний процес є важливою складовою технологій вирощування овочевих культур. Система догляду спрямовується на створення оптимальних умов розвитку культур, раціональне використання ними поживних речовин, вологи і сонячної енергії для формування максимальної урожайності. Догляд за посівами і насадженнями овочевих культур об’єднує такі технологічні операції:
– проріджування сходів і формування густоти;
– розпушування міжрядь;
– боротьба зі шкідниками та хворобами;
– підтримування водного режиму;
– підживлення.
Одним із важливих факторів одержання високої урожайності овочів є розміщення оптимальної кількості рослин на одиниці площі. У сучасних технологіях вирощування овочевих культур норма висіву розраховується, як правило, під кінцеву оптимальну густоту, тому за таких умов проріджування не виконується. Для обробки міжрядь овочевих культур здебільшого пристосовують вітчизняні культиватори-рослинопідживлювачі типу КРНВ-4,2(5,6) (фото 11). Спеціальних культиваторів для міжрядного обробітку овочевих культур вітчизняні машинобудівельники не виготовляють.
Крапельне зрошення томатівПровідні закордонні виробники сільськогосподарської техніки виробляють спеціальні культиватори для міжрядного обробітку овочевих культур із пасивними і активними робочими органами, пристосуваннями для захисту рядків насіння і насаджень та внесення добрив (фото 12). Найбільш розповсюджені в овочевому виробництві півдня України машини Gaspardo, Mascio, Struik (фото 13).

Кліматичні умови вегетаційного періоду на півдні України характеризуються двома піками посухи: весняною (кінець квітня — травень) і літньою (липень — серпень). Вони значною мірою впливають на ріст і розвиток рослин. Якщо весною більше спостерігається повітряна посуха, то влітку — повітряна і ґрунтова. Тому всі можливі заходи оптимального забезпечення рослин водою у достатній кількості спрямовані на зрошення, без якого отримати задовільний урожай овочевих культур неможливо.
Крапельне зрошення набуває дедалі більшого поширення у виробництві овочевих культур (фото 14, 15). На ринку України відповідне обладнання найбільш представлено фірмами Eurodrip, Netafim, Irritrol.

Самохідний томатозбиральний комбайнЗбирання овочевих культур є одним з найбільш трудозатратних технологічних процесів. Це пов’язано з потребою залучення сезонних робітників. Для вирішення цієї проблеми необхідна механізація технологічних процесів збирання овочевої продукції. Найбільш комплексно сьогодні в Україні вирішується питання механізованого збирання томатів, цибулі, моркви. Для реалізації технологічних процесів існує цілий комплекс машин, як правило, закордонного виробництва. Для механізації збирання томатів використовуються томатозбиральні комбайни, які виробляються як у варіанті самохідних машин, так і причіпних. Відзначимо, що для використання томатозбиральних комбайнів підбирають сорти таким чином, щоб одночасно дозрівали не менш як 70% плодів. Машини для зрізання листя цибуліСхема розміщення рослин при комбайновому збиранні томатів стрічкова чи рядкова. Плоди, зібрані комбайном, вивантажуються у причепи в агрегаті з трактором або кузови автомобілів, що синхронно рухаються поряд із комбайном. Томатозбиральна техніка серед господарств півдня України представлена брендами «Ромас» і Guaresi (фото 16—18).

Для збирання плодів цибулі передбачено комплекс машин, який складається з машин для зрізання листя, машин для викопування цибулі і укладання її у валок і машин для підбирання валків цибулі. Для механізованого збирання цибулі необхідно, щоб передпосівний і міжрядний обробіток, а також передзбиральна підготовка посівів виконувалися відповідно до технології вирощування для механізованого збирання. Вологість ґрунту в період збирання в шарі 0—10 см у межах 15—25%, твердість ґрунту 0,5—1,6МПа. Глибина розташування цибулі в ґрунті до 10 см. У період збирання цибуля після викопування укладається у валки для дозрівання та звичайного досихання. Машини повинні забезпечувати підбір з валків і завантаження цибулин у транспортний засіб. На ринку України представлені машини для роздільного збирання цибулі кількох фірм-виробників: Asa-Lift, Samon, Simon (фото 19—23).

Збирання моркви
В Україну протягом останнього часу постачаються комбайни (фото 24, 25), які здатні збирати від одного до чотирьох рядів моркви залежно від моделей та комплектації. Під час руху агрегата робочі органи підкопують моркву, яка за допомогою пасового транспортера подається до механізму обрізання гічки. Далі морква подається в контейнер або транспортний засіб (фото 26). Виробниками таких машин є Asa-Lift і Simon.

Машина для збирання морквиМеханізація технологічних процесів в овочівництві — це шлях підвищення продуктивності галузі, зменшення собівартості продукції і підвищення її конкурентоспроможності.

 

Андрій Мігальов, заступник директора з наукової роботи
та випробувальної діяльності
Володимир Сидоренко, керівник лабораторії
Іван Макаренко, провідний інженер
Південноукраїнська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

журнал “Плантатор” квітень, 2013 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Плантатор” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines. Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ