Овочі-Ягоди-Сад

Підбираємо сорти смородини

Підбираємо сорти смородини

Чи зможе чорна смородина пристосуватися до конкретних умов вирощування, залежить від правильного вибору сорту.
СмородинаСмородина — друга за популярністю ягідна культура в Україні. Її ягоди мають постійний попит у всіх регіонах країни, хоча не всюди для цієї культури пристосовані ґрунтово-кліматичні умови. Питання пристосованості насаджень до критичних умов вирощування більшою мірою коригується сортом. Саме через підбір сортів можна отримувати досить високі врожаї навіть у тих регіонах, де немає традиції вирощувати смородину в промислових умовах.
Найкраще для цього використовувати сорти вітчизняної селекції — у створенні нових сортів смородини українські селекціонери є загальновизнаними світовими лідерами. Найбільше сортів виведено в Інституті садівництва НААН Володимиром Копанем та його учнями-послідовниками. Саме сорти Копаня поєднують з високою продуктивністю і швидким нарощуванням врожаю стійкість до основних хвороб і смородинового кліща, а за технологічністю збирання врожаю не мають собі конкурентів: ягоди одночасно дозрівають і мають сухий відрив від грона, що забезпечує можливість механізованого збирання.
Окрім Інституту садівництва, в Україні виведенням сортів займаються ще у Львові та Млієві, на дослідних станціях садівництва.

Підбір сортів
За рахунок підбору сортів із поступовим дозріванням ягід від раннього до пізнього строків можна для будь-якого регіону створити конвеєр, що дозволить значно знизити напруженість трудових ресурсів при ручному збиранні врожаю. За строками дозрівання ягід сорти можна розмістити у такій послідовності: Легенда, Мрія, Селеченська, Комфорт, Велика Литвинової, Перун, Ядерна, Черешнева, Ювілейна Копаня, Краса Львова. Залежно від ґрунтово-кліматичних умов, місця вирощування сорту та погодних умов року можливі незначні відхилення. Наведемо короткий опис деяких сортів, які можуть із успіхом вирощуватися на переважній більшості території України.
Велика Литвинової — російський сорт середнього строку достигання для універсального використання. Невибагливий до умов вирощування, з гарною та стабільною врожайністю, раннім цвітінням, сорт зарекомендував себе в умовах України. Кущі середньої сили росту, напіврозлогі, середньої щільності.
Ягоди великі (середня маса 1,1—1,3 г, максимальна — 2,3—3,2 г), чорні, округлі, кисло-солодкі, китиці середньої довжини.
Краса Львова — український сорт середньопізнього строку достигання, високоврожайний, зимостійкий, комплексно-стійкий до борошнистої роси, антракнозу, септоріозу, придатний для механізованого збирання, добре пристосований до умов центральних і західних областей України, придатний для ущільнених посадок з відстанню між кущами в ряді 0,5—0,7 м.
Кущі середньої сили росту, слаборозлогі, вкриті густим листям. Грона середні та короткі, розміщені щільно. Ягоди одного розміру, великі (від 1,5 г, до 4,5 г), достигають одночасно, округлої форми, чорні.
Легенда — самоплідний український сорт надраннього строку достигання. Скороплідний, високоврожайний, стійкий до борошнистої роси але вимогливий до наявності вологи.
Ягоди великі (середня маса 1,6 г, максимальна 3,5 г), округлої форми, одного розміру.
Кущі невеликих розмірів, придатні для розміщення в ряді через 0,5—0,7 м. В умовах недостатнього зволоження ґрунту сорт може різко знижувати прирости молодих пагонів, а отже, і врожайність на наступний рік.
Комфорт — високоврожайний український сорт середнього строку дозрівання. Комплексно-стійкий до основних грибних хвороб, швидко нарощує продуктивність, ягоди транспортабельні. Сорт можна вирощувати на будь-яких ґрунтах при мінімальному використанні пестицидів.
Кущі сильнорослі, слабо розлогі, з товстими однорічними пагонами.
Відрив ягід сухий, грона середні та довгі, добре виповнені, ягоди великі та одного розміру (маса 1,8—3,1 г), округлої форми, чорні, блискучі, гарного кисло-солодкого смаку, придатні до транспортування.
СмородинаМрія — новий, стійкий до борошнистої роси і інших грибків, високоврожайний і скороплідний український сорт раннього строку достигання.
Кущі сильнорослі та слабо розлогі. Ягоди дуже великі (маса 1,8—3,6 г), одного розміру. Грона середні та довгі, зручні для збирання вручну, врожай добре транспортується.
Сорт не слід плутати з сортом Мрія Київської селекції НУБіП України.
Перун — високоврожайний і універсальний у використанні, середньопізнього строку достигання, стійкий до посухи та приморозків, середньо стійкий до борошнистої роси, антракнозу, брунькового кліща, слабко ушкоджується попелицями. Кущі середньої сили росту, густі та напіврозлогі.
Грона середні та довгі (6—11 ягід), ягоди великі (1,3—4,0 г), округлі, блискучі, з міцною шкірочкою і сухим відривом, відмінного смаку.
Санюта — вітчизняний сорт середнього строку достигання. Завдяки густо розміщеним коротким гронам та легкому сухому відриву ягід один з кращих сортів для механізованого збирання врожаю.
Ягоди великі, одного розміру, блискучі, середньою масою 1,7—1,8 г, більші — 2,5—2,6 г, округло-еліптичні, чорні, блискучі.
Промислово культивується в Росії та Білорусі. Отримав високу оцінку за даними тестування в Польщі (Скернєвіце).
Софіївська — вітчизняний сорт середньопізнього строку достигання, один з кращих сортів для ринку свіжих ягід. Має високу самоплідність, стабільно врожайний та стійкий до комплексу грибкових інфекцій.
Ягоди великі, одного розміру, блискучі, середньою масою 1,7—2,1 г, більші — 3,2—3,6 г, округло-овальні, чорні, десертного смаку.
Оріана — призначений для ринку свіжих ягід вітчизняний скороплідний та стабільно врожайний сорт ранньосереднього строку достигання, комплексно стійкий до найбільш шкодочинних грибкових хвороб. Ягоди великі, одного розміру, середньою масою 2,0—2,2 г, найбільші 3,2—3,5 г, округлі, чорні, достигають дружно, при повному достиганні не осипаються.
Черешнева — імунний до грибкових хвороб та брунькового кліща вітчизняний сорт середньопізнього строку достигання для ринку свіжих ягід. У Європі розмножується швейцарським розсадником Rein Baumshullen під торговою маркою Neva™.
Ягоди одного розміру, блискучі, середньою масою 1,7—1,8 г, максимально 2,5—2,6 г, округло-еліптичні, чорні, блискучі.
Ювілейна Копаня — стабільно врожайний та екологічною пластичний сорт середньопізнього строку достигання що має комплексну стійкість до найбільш шкодочинних грибкових хвороб. За результатами тестування в Польщі (Скернєвіце) і Нідерландах (Рандвейк) — кращий сорт української селекції серед випробовуваних.
Ягоди великі, одного розміру, середньою масою 1,7—1,9 г, максимально 3,0—3,5 г, округлі, чорні; достигають дружно, при повному достиганні не осипаються.
Ядерна — новий російський сорт середнього строку достигання. Скороплідний, зимостійкий, відносно стійкий до американської борошнистої роси, іржі та брунькового кліща, середньостійкий до антракнозу, дуже швидко нарощує врожайність, але також швидко знижує приріст молодих пагонів, тому потребує ретельного догляду. Кущі слаборослі і розлогі, середньої щільності.
Грона довгі і середні — до 8 см і до 8 ягід. Серед пізніх сортів ягоди в цього сорту найбільші (маса 3,2—7,8 г), округлої або опукло-овальної форми, чорні, блискучі, із сухим відривом.
Один із найбільш великоплідних сортів смородини у світовій селекції, але дуже вибагливий до омолодження через швидке старіння куща, погано розмножується.

 

Дмитро Потанін, канд. с.-г. наук
Південний філіал НУБіП України «КАТУ», АР Крим

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ