Тваринництво

Концентрат клітковини допомагає підтримувати кишківник відлучених поросят здоровим

Правильний вибір

Правильний вибір

Додавання концентратів неперетравної клітковини допомагає підтримувати кишківник відлучених поросят здоровим.

Рослинну клітковину часто пов’язують тільки з розбавленням енергії та зниженням засвоюваності кормів. Однак ці негативні ознаки визначаються кількістю й характеристиками окремих компонентів корму. Натомість безперечним є факт важливості клітковини для здоров’я кишківника, його перистальтики та загального добробуту свиней. 

Клітковину можна поділити на два основних підкласи — в’язка та перетравна клітковина (розчинна) і нев’язка та неперетравна клітковина (нерозчинна). Комплекси целюлози й лігнін-целюлози завдяки їх неперетравності/нерозчинності мають добру здатність до зв’язування з водою, що додатково сприяє їх об’ємним властивостям. У фазу відлучення поросят цей тип клітковини може сприяти функціональному та здоровому кишківнику. Об’ємний ефект і стимуляція кишкових рецепторів клітковиною сприяє поліпшенню просування травних мас кишківником. 

Лігноцелюлоза та целюлоза для поросят 

Оскільки традиційні джерела клітковини в основному є побічними продуктами, отриманими від помелу зерна й олії, вони створюють чималі ризики ураження мікотоксинами. Натомість концентрат сирої клітковини (КСК) є джерелом стандартизованої високоякісної клітковини без будь-якого ризику мікотоксинів, що містить мінімум 65% сирої клітковини — вчетверо більше, ніж уміст клітковини в традиційних джерелах із побічних продуктів. Більше з тим, КСК виробляються за спеціальною технологією фібрилювання — High Pressure Centrifugal (HPC), яка виробляє найдрібнішу клітковину. Отримані довгі та тонкі частинки (середній діаметр 20–30 мкм і середня довжина волокна 250 мкм, рис. 1) є ключовими для фізіологічних і якісних ефектів фібрильованої клітковини. Натомість розмір частинок традиційних джерел клітковини коливається від кількох міліметрів до 2–3 см. 

Рис. 1. HPC-фібрильований концентрат нерозчинної сирої клітковини Arbocel (ліворуч), як порівняти з пшеничними висівками (праворуч) за 50-разового збільшення
Рис. 2. Вологоутримувальна здатність традиційних джерел клітковини, як порівняти з концентратом нерозчинної клітковини

НРС-фібрильована клітковина створює типовий капілярний ефект, який має важливе значення для високої здатності до зв’язування води (ЗЗВ). ЗЗВ необхідна для сприятливого впливу клітковини в кишківнику, тобто для забезпечення доброго наповнення кишківника й розподілення ферментів і мікроорганізмів, що транспортують рідини всередину шлунково-кишкового тракту. Порівнюючи з іншими волокнистими кормами, КСК мають найвищий показник ЗЗВ (рис. 2)

Як запобігти діареї 

Відлучення від свиноматки та молока і перехід до твердого корму, нового середовища й змішування з незнайомими поросятами призводить до психологічних і фізичних навантажень, які можуть негативно вплинути на функцію кишківника й імунну систему поросят. Наслідки — зменшення споживання корму, погіршення росту та здоров’я. Діарея у післявідлучний період (перші 14 днів) є найбільш красномовним симптомом цих проблем. 

Таблиця 1. Мікрофлора кишківника поросят (в 1 г хімусу)

Частота проявів діареї у відлучених поросят прямо залежить від джерела клітковини. Вплив очищеної целюлози (1,5%), соєвого лушпиння (3%) і бурякового жому (9%) в раціоні відлучених поросят свиней на діарею наведено в табл. 2. У поросят, яким згодовували раціони із соєвими висівками та буряковим жомом, що містять значну кількість розчинної клітковини, спостерігали збільшення проявів діареї проти контрольної групи. Група поросят, раціони годівлі якої містили целюлозу з найбільшим умістом неперетравної клітковини, мала найменшу кількість проявів діареї. 

Таблиця 2. Вплив клітковини на якість фекалій та прояви діареї

Як уникнути анорексії 

Ще одним наслідком відлучення поросят є анорексія, або низьке споживання корму, що призводить до запальних процесів, пошкодження епітеліальної тканини, зниження імунної відповіді та застій шлунково-кишкового тракту. В досліді, що виявляв вплив відлучення на запалення кишківника у відлучених поросят, було використано 45 поросят (LW . LR), відлучених у віці 28 днів. Поросята мали доступ до сухого престартеру на основі ячменю, соєвого та рибного борошна й молочних субпродуктів. Мінімальне споживання корму (11±3 г) спостерігалося протягом перших 24 год після відлучення, повільно збільшуючись до 384 г через вісім днів. Водночас на морфологію кишківника значно впливав процес відлучення. У проксимальному відділі тонкої кишки обсяг ворсинок зменшився на 29% (Р<0,05) протягом першої доби й тримався на нижчому рівні протягом 8 днів досліду. Ці морфологічні зміни супроводжувалися збільшенням експресії цитокінів у кишківнику, що свідчить про запальну реакцію. 

У групі де використовували КСК цих проблем вдалось запобігти. Довжина ворсинок залишалася сталою, а споживання корму було більшим. Цей прояв було впреш за все спричинено зменшенням в’язкості корму, набряканням травних мас та покращеною перистальтикою. 

Вплив на мікрофлору 

Найчастіше використовуваними джерелами нерозчинної клітковини в раціонах поросят є висівки злакових, трав’яне борошно та лігноцелюлоза. Є деякі дані, що додавання нерозчинної клітковини у період відлучення / раннього вирощування поросят є сприятливим, адже добра вологоутримувальна здатність і здатність до набрякання концентратів сирої клітковини позитивно впливає на перистальтику кишківника і таким чином на транзит травних мас. Такі джерела клітковини хоч і не здатні до ферментування, але позитивно впливають на мікрофлору кишківника, запобігаючи адгезії патогенної мікрофлори та регулюючи водний баланс. 

Було проведено дослід щодо впливу КСК із дозуванням 0%, 1, 1,5 та 2% у стандартних раціонах поросят на розвиток аеробних бактерій, кишкової палички, анаеробних бактерій з акцентом на клостридії, в різних відділах кишківнику. З табл. 1 видно: введення нерозчинної клітковини призводило до чіткого зменшення аеробних бактерій, що супроводжувалося зниженням кишкової палички. Крім того, Clostridia було знижено на 90% в середньому проти контрольної групи. Також кількість КУО лишалася сталою. У протилежному досліді, який проводив Університет м. Меркоди (Австралія), було встановлено, що додавання легкорозчинної клітковини призводило до збільшення негативної мікрофлори, в результаті чого зменшився приріст маси поросят.   

Сергій Дмитрук,
матеріал підготовлено за інформаційного сприяння компанії «Реттенмайєр Україна»

журнал The Ukrainian Farmer, липень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
7
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ