Тваринництво

Власне кормовиробництво — вигідна і перспективна інвестиція, бо допомагає контролювати виробничий процес і склад рецептур для птиці

Повний контроль

Повний контроль
Вигляд лінії дроблення, аспірації, внесення преміксу та змішування NEUERO потужністю 5 т/год

Власне кормовиробництво — вигідна і перспективна інвестиція, бо допомагає контролювати виробничий процес і склад рецептур для птиці, а отже, і результати її вирощування.  

Німецька компанія NEUERO Farm und Fordertechnik розташована на півночі Німеччини в місті Меллі. Це компанія, що виготовляє обладнання для комбікормових заводів і працює на цьому ринку вже понад 100 років. Компанія пройшла довгий еволюційний шлях і на практиці навчилась втілювати найдосконаліші технологічні рішення. 

Основним ринком, на якому працює компанія NEUERO, є ринок Німеччини. Відповідно, якість обладнання і складників, які вона виробляє, — на дуже високому рівні. Це надійне обладнання, нескладне в обслуговуванні й недороге. 

Наша компанія має дуже високі стандарти якості. Повною мірою вони задовольняють насамперед потреби німецьких фермерів, які люблять надійність, довговічність і простоту в експлуатації й обслуговуванні. 

Олег Чуб

Понад двадцять років компанія NEUERO успішно працює в молочному скотарстві. Ми автоматизуємо роботу молочних ферм і допомагаємо їм досягати кращих виробничих результатів. Нині ми активно заходимо з нашою продукцією — високотехнологічним обладнанням і устаткуванням німецького виробництва на ринок птахівництва. 

В Україні NEUERO успішно працює вже 11 років. Станом на початок 2024 року в Україні працюють 20 комбікормових цехів і заводів, а також 9 елеваторів цієї фірми. Нині також ми закінчуємо потужний проєкт із будівництва елеватора потужністю 50 тис. тонн зберігання зерна з транспортним обладнанням. 

ВЛАСНИЙ КОМБІКОРМОВИЙ ЗАВОД 

Наявність власного кормовиробництва говорить про те, що ви можете повністю контролювати процес отримання та якість кормової продукції, яку споживає птиця. А відповідно, краще контролювати кінцевий результат вирощування птиці. 

Комбікормовий завод можна будувати поступово — спочатку встановити найпростішу лінію, потім доукомплектовувати іншими виробничими лініями. Ба більше, нині навіть менше як за 100 тис. євро можна мати повністю автоматизований невеличкий завод. Одне-єдине — до нього треба буде частіше доставляти сировину для виготовлення комбікорму, проте головне — ви повністю контролюватиме виробництво комбікорму й склад рецептур. 

Робота на сучасних заводах нашої компанії налаштована таким чином, що навіть молодь із задоволенням там працює: усе чисто, інтуїтивно зрозуміло й автоматизовано. Негативний вплив людського чинника в процесі роботи унеможливлюється. Керування процесами повністю комп’ютеризовано. Технологічними процесами керувати на комбікормовому заводі також дуже легко. За дуже короткий час можна пройти навчання, отримати сертифікат і почати працювати. За потреби наші клієнти отримують онлайн-супровід від спеціаліста нашої компанії. Також завжди доступна сервісна служба зі складом запчастин, тому поточні питання вирішують швидко, як і належить бути. 

Щодо керування процесом виробництва, то слід зазначити: нині постійно з’являються нові технічні рішення, що допомагають удосконалювати процес виробництва. Наприклад, в останній час актуальним є застосування сонячної енергії для отримання альтернативної і недорогої електроенергії. За кілька років вартість кіловат-години від цієї системи знизилася на половину. 

ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК — ЧИСТОТА КОРМУ 

Коли ви самі контролюєте процес вирощування рослинної сировини, її транспортування і виготовлення комбікорму, то мінімізуєте ризик забруднення або мікробного обсіменіння корму. 

Також, коли ви самі виробляєте комбікорм, то можете бути впевненим, що там немає залишків антибіотичних речовин. Це є дуже важливим, особливо в тих господарствах, що експортують готову продукцію. Є величезний ризик потрапити на штрафи та в «чорні списки», якщо знайдуть залишки гормонів або антибіотиків у продукції, яку ви експортували, — ви навіть могли й не знати, що ці речовини були в складі куплених вами кормів. Тому для господарства критично важливо повністю контролювати виробництво комбікорму для своєї птиці й знати, що входить до складу тих кормів. А це можливо тільки за наявності власного кормовиробництва. 

Раніше, купуючи премікси для виготовлення кормів, можливим було неправильне дозування цього продукту, розсипання, відповідно — перевитрати. За нинішніх умов цього легко уникнути, якщо користуватися обладнанням точного дозування. 

Стратегічно для господарства дуже важливою є можливість повного контролю наявності тих чи інших речовин, що вводять до складу рецептур для птиці, а також можливість самим запобігати виникненню інфекційної патології й антибіотикорезистентності в птиці, згодовуючи їй чисті корми. Важливо, коли ви самі контролюєте гомогенність сировини, амінокислотний склад тощо. 

Коли птахофабрика має свій комбікормовий завод і кілька постійних постачальників кормової сировини, як зернової, так і білкової, вона може сама корегувати раціон птиці, контролюючи показники, спостерігаючи за реакцією стада, його здоров’ям і продуктивністю. 

Дуже важливо, обираючи постачальника й купуючи рослинну сировину, упевнитись, що у її вирощуванні здійснювалось керування мікотоксинами ще на полі. Бо інакше, купуючи різні партії, наприклад, пшениці, у різних зразках можна отримати різні результати — в одних будуть мікотоксини, в інших — ні. В ідеалі найкраще купувати рослинну сировину в одному холдингу чи компанії, де зерно вирощували в одній кліматичній зоні, і ви знаєте, що там забезпечували такий догляд за рослинами у вирощуванні, який перешкоджає розвитку й мінімізує наявність мікотоксинів. Аграрні господарства ще на етапі вирощування зернових повинні вживати всіх необхідних заходів для боротьби з грибами. 

Також, якщо ви закуповуєте, приміром, пшеницю, то, закладаючи її на зберігання, бажано не змішувати партії продукції, отриманої з різних площ чи різних господарств: вони найімовірніше можуть розрізнятися як у показниках поживності, так і в забрудненості мікотоксинами. На пункті приймання зерна на зберігання варто встановити систему очищення від пилу та мікотоксинів. Завдяки попередньому очищенню зерна перед виробництвом комбікорму прибирається більша частина мікотоксинів, що в результаті позитивно вплине на здоров’я та продуктивність птиці. 

Німецькі фермери кажуть, що найважливіше — запобігти ризикам. Приміром, зерно, яке приходить із поля, спочатку проходить у них очищення, що допомагає прибрати близько 80% мікотоксинів, що є на поверхні зерна. Потім, коли вже зерно деякий час полежало на зберіганні, на початку виготовлення комбікормів його ще раз очищають. Таким чином забирають так звані амбарні мікотоксини, що утворились під час зберігання зерна. 

Тож якщо ви в кілька етапів очищатимете зерно від мікотоксинів, ви суттєво заощадите кошти на сорбентах мікотоксинів. 

ВАЖЛИВЕ ОБЛАДНАННЯ 

Лінії мікродозування 

Завдяки наявності лінії з мікродозування можна використовувати у виготовленні комбікормів компоненти вагою від 100 г. Це дозволяє уникнути зайвих перевитрат і досягти точного дозування важливих компонентів, що додають у невеликій кількості до складу комбікормів. 

Дробарки RVO

Дробарки 

Наші дробарки NEUERO протягом року дроблять близько 1 млн тонн зерна. Вони дуже потужні й довговічні, ними користуються не лише аграрії, а й на спиртзаводах, преміксових і пивзаводах тощо. 

На комбікормовому заводі важливо перед дробаркою встановити обладнання для очищення зерна, яке допоможе виокремити великі сторонні предмети. На пункті приймання зерна на завод, ще у завальній ямі, в банки зберігання варто поставити потужний магніт, який вловлюватиме металеві частинки. Це допоможе запобігти потраплянню металевих частинок у лінії дроблення та їх псуванню. 

Плетені сита, що виробляє наша компанія, дозволяють отримати потрібної структури комбікорми шляхом змінних сит різного діаметра. Наші плетені сита складаються з трьох змінних частин. Вони мають значний ресурс до зношування, і тому за потреби на одну дробарку можна одночасно ставити сита різного діаметра. У 80% випадків першим протирається перше сито після потрапляння зерна в дробарку, тому бюджет на їх заміну не такий і великий. 

Змінні сита дробарки RVO

Також можливо крутити в різні боки ротор дробарки, що дає змогу на одній дробарці без зміни сит мати різну фракцію корму. Це зручно і здешевлює витрати на змінні частини. Щодо молоточків — вони з надміцної сталі й витримують до 4000 т кожен комплект, що також доступно у витратній частині. 

Німецькі виробники з компанії NEUERO шляхом постійного вдосконалення зробили такої якості дробарки, що за невисокої вартості мають надійну конструкцію, недорогі в обслуговуванні та потребують невисоких енергозатрат. За 10 років в Україні вже успішно працюють близько 200 молоткових дробарок NEUERO. Є пневмосерії дробарок, проте для великого виробництва потрібні дробарки серії RVO потужністю від 1 до 20 т/год та інша серія значно потужніших. Наші дробарки стали бестселером для індустріального виробництва в Україні. 

КЕРУВАННЯ ПТАХОФАБРИКОЮ: ПРОТОТИП ВІД ALLFLEX BY SCR 

На кількох птахофабриках в Україні ми завершуємо розроблення прототипу — системи керування найважливіших і найвідповідальніших виробничих процесів: відтворення, мікроклімат, годівля, контроль здоров’я стада тощо. Найважливіші виробничі показники тепер можна контролювати зі свого смартфона. 

ПІДСУМКИ 

Будь-яке сучасне в исокорентабельне та високотехнологічне виробництво може бути дуже вигідною інвестицією, коли ви можете контролювати найважливіші його процеси. Годівля — це одна з найдорожчих частин у собівартості виробництва м’яса птиці та яйця, тому, керуючи нею, ви маєте багато важливих переваг. 

Коли птахофабрика має в структурі виробництва власний комбікормовий завод і кілька постійних постачальників кормової сировини, як зернової, так і білкової, вона може сама корегувати раціон птиці, а також ретельно контролювати якість і склад корму, яким годує свої стада. Це допомагає господарствам максимально контролювати результати вирощування птиці, її здоров’я та продуктивність.  

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ