Агромаркет

Потенціал під питанням

Потенціал під питанням

Кожний четвертий сіє ячмінь старої репродукції, а частка елітного насіння в господарствах не перевищує 5%.

 

Цінність ярого ячменю для багатьох сільгоспвиробників стала очевидною торік, коли багато областей України серйозно постраждали від засухи. Однак у стресових погодних умовах підвищення врожайності цієї культури неможливе без розуміння бодай найголовніших чинників впливу на очікувані результати.

 

Вибір сорту 

 

Панельне дослідження «АПК-Інформ» показало, що торік аграрії застосували близько 80 сортів, загалом, за оцінками аналітиків, понад 140 тис. тонн посівного матеріалу (опитування проводили за національною репрезентативною вибіркою, у якій взяло участь понад 380 респондентів). Найбільший попит був на середньостиглі сорти (близько 80% загального обсягу), вибір групи стиглості залежав від регіону господарювання. 

 

Аналізуючи співвідношення власного й придбаного посівного матеріалу, з’ясувалося, що близько 56% — продукт внутрішньогосподарського виробництва. Логічне запитання: чи гарантує таке насіння високу врожайність? Господарства, як підтвердили учасники опитування, масово висівають репродуктивне насіння ячменю, а частка еліти не перевищує 5% загального обсягу посівного матеріалу. Понад 70% сільгоспвиробників оновлюють сорти раз на три роки. Кожен четвертий користується насінням старої репродукції (понад 4 роки). Таке тривале розмноження насіння є однією з основних причин зниження врожайності. Тим паче, що посівні й сортові властивості погіршуються через засмічення й накопичення хвороб. Відтак не менш важливе питання — застосування хімічних засобів для передпосівної обробки. 

 

Підготовка насіння 

 

Не маючи змоги керувати погодними ризиками, сільгоспвиробники намагаються запобігти потенційній шкоді від хвороб і шкідників, а також підвищити стійкість кореневої системи рослин ще задовго до періоду вегетації. Більшість аграріїв, що взяли участь у дослідженні, зізналися, що передпосівну обробку насіння здійснюють безпосередньо в господарстві. Зокрема, 78% загального тоннажу посівного матеріалу оброблено препаратами з фунгіцидною активністю. Додатково 9% було захищено від шкідників інсектицидними протруйниками. Багатокомпонентними препаратами (здатними запобігати як хворобам, так і шкідникам) було оброблено 11% посівного матеріалу. 

 

В агровиробництві широко застосовують фунгіцидні протруйники поряд з іншими через те, що саме зараження патогенами може стати на заваді отриманню повноцінного врожаю. Найбільшу загрозу респонденти вбачають із боку таких хвороб, як гнилі, різновиди сажки, пліснява насіння. Від них було оброблено понад 60% усього посівного матеріалу ячменю. Що ж до шкідників, то в господарствах, які застосовували протруйники з інсектицидною дією, зусилля здебільшого було спрямовано на запобігання появі жужелиць, блішок і злакових мух. 

 
 

 Удосконалення сівозміни 

 

Нехай там як, удосконалення структури посівних площ дозволяє не лише поліпшити стан ґрунту, а й розірвати цикли появи комах-шкідників і хвороб, а також сприяє ефективній боротьбі з бур’янами. Відносно слабка коренева система робить ячмінь чутливим до умов довкілля. Тому вкрай важливим для повноцінного розвитку культури є вибір найоптимальніших попередників (як-от зернобобові) та побудова грамотної сівозміни. Щоб уникнути ураження кореневими гнилями й іншими хворобами, не варто сіяти ячмінь після зернових коло сових. 

 

Як і будь-який живий організм, ячмінь потерпає від стресів (через патогени, погодні катаклізми і шкідників). Нерегулярне сортооновлення за тривалого вирощування не лише погіршує потенціал майбутнього врожаю, а й значною мірою підвищує чутливість культури до згаданих загроз. Тож засадами доброго врожаю мають стати оптимальний підбір сортів, своєчасний захист посівного матеріалу та вдосконалення сівозміни. 

 

 

Мірра Лубенець,
аналітик «АПК-Інформ»

газета “АгроМаркет”, лютий 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ