Тваринництво

Серед бактеріальних респіраторних інфекцій свиней M. hyo трапляється найчастіше

Посилюємо контроль проти M. hyo

Посилюємо контроль проти M. hyo

Серед бактеріальних респіраторних інфекцій свиней M. hyo трапляється найчастіше і є найбільшою економічною проблемою в усьому світі.

Більшість ферм у всьому світі, що вирощують свиней, позитивні щодо Mycoplasma hyopneumoniae (M. hyo) — збудника ензоотичної пневмонії й одного з основних збудників респіраторного комплексу хвороб свиней (PRDC). 

Ензоотична пневмонія — це захворювання, яке має хронічний перебіг. Без належного контролю наслідки інфекції набувають економічної значущості: знижується середньодобовий приріст ваги, подовжується строк відгодівлі тварин і досягнення забійних кондицій, знижується ефективність годівлі, підвищується сприйнятливість до інших респіраторних інфекцій, збільшуються витрати на ліки й показник смертності. 

Контроль М. hyo — виклик для господарства. 

На тяжкість хвороби впливає багато чинників. Крім загальних принципів контролю за всіма видами захворювань (керування, гігієна й біобезпека), потрібно приділити увагу таким трьом ключовим ділянкам: 

1. Специфіка введення ремонтних свинок в основне стадо. 

2. Імунітет свиноматок. 

3. Здоров’я стада (включно з можливими вторинними патогенами, такими як РРСС і грип). 

Інші важливі чинники, які слід ураховувати, це сама бактерія: M. hyo виявляє місцеву інфекцію в легенях і порушує механізм контролю й усунення патогенних мікроорганізмів із дихальних шляхів. 

Легені являють собою одну з відкритих ділянок тіла, так що імунна система не активується, доки патогенні мікроорганізми залишаються на поверхні. Більшість хвороботворних мікроорганізмів нейтралізується «механізмами очищення» миготливого епітелію, який запобігає проникненню збудників в дихальні шляхи легенів. Клітини епітелію виробляють слиз, у якому затримуються хвороботворні мікроорганізми й інші речовини, а війки транспортують цей забруднений слиз із легень. 

Однак збудник M. hyo уражує саме тут — він прикріплюється до цих війок і руйнує їх. Таким чином, очисна функція легенів порушується. 

Зміни в легенях, характерні для мікоплазмозу

Дія вакцини проти M. hyo обмежена 

Як тільки патоген уражає організм, імунна система швидко активується, і якщо вже є імунітет від вакцинації або попередньої інфекції, імунна система працює так швидко, що патогени зазвичай знешкоджуються, перш ніж завдають шкоди. Однак, збудник M. hyo призводить до місцевої інфекції й не вважається інвазивною на ранніх стадіях після зараження, що робить імунну реакцію для свиней складнішою. 

Усі основні сучасні вакцини проти M. hyo є інактивованими, які вводять внутрішньом’язово та стимулюють системний імунітет. Схоже, що імунна система не розуміє, що M. hyo вже уразив організм, до того моменту, доки збудник є в слизовій оболонці, але ще не прикріплений до війок і «атакує» організм. Таким чином, імунітет активується внаслідок вакцинації після того, як уже відбулося пошкодження легенів. 

Вакцини є найважливішими інструментами в боротьбі проти M. Hyo. Проте на сьогодні вони не можуть запобігти інфекції або колонізації й повністю усунути ураження легень або клінічні ознаки. 

Для подолання цих обмежень слід розглянути всі доступні засоби, що спрямовані на посилення імунітету й мінімізацію негативного впливу. Це означає, що потрібно уважно вивчити ланцюг M. hyo інфекції. 

Захист поросят шляхом вакцинації (посилення імунітету) є основним етапом і найпоширенішим інструментом в боротьбі проти M. hyo. Важливість акліматизації ремонтних свинок останнім часом була обрана як центральна тема й широко обговорюється нині. Але як бути зі стадом свиноматок? 

Основне стадо свиноматок — важливий елемент захисту проти M. hyo 

Добре відомо, що раннє зараження M. hyo в поросят здебільшого зумовлено передачею збудника від ремонтних свинок, особливо, коли акліматизація ремонтних свинок, що надходять від генетичних мультиплікаторів, була недостатньою. Поширення (виділення) збудника від свиноматок є дискусійною темою серед науковців. Деякі дослідники переконані, що свиноматки мають стійкий імунітет, тому не можуть бути заражені повторно або, принаймні, не виділятимуть M. hyo після контакту зі збудником. 

Інші дослідники продемонстрували, що виділення збудника таки відбувається серед старих свиноматок, але не зрозуміло, чи були ці свиноматки інфікованими від повторного зараження або являли собою субпопуляцію, що була заражена вперше. Проте раннє зараження поросят може негативно позначитися на пізнішій стадії тяжкості перебігу хвороби M. hyo в стаді. 

Чітка демаркаційна зона між ураженою і здоровою тканинами легень — ознака ураження M. Hyopneumonia

Вакцинація стабілізує стадо свиноматок 

Понад десять років тому деякі дослідження показали, що вакцинація поголів’я свиноматок стабілізує інфекцію M. hyo і захворюваність поросят. Нещодавно були опубліковані дані Гентського університету (Бельгія), де доктор Іоанніс Арсенакіс і його колеги продемонстрували, що вакцинація свиноматок, крім вакцинації поросят, може знизити передання M. hyo від свиноматок до поросят і зменшити ураження легень, спричинені M. hyo

Ці дослідники насамперед вивчали поширення M. hyo і реакції антитіл у ремонтних свинок і їх гнізд після того, як усі партії свиноматок були вакциновані до опоросу, за гніздом спостерігали до забою. 

Вигода для позитивних до M. hyo ферм 

Вакцинація поросят є найважливішим заходом боротьби із захворюванням і зниженням економічного й клінічного ефекту M. hyo. Позитивний ефект вакцинації свиноматок проти M. hyo спостерігається на фермах із середньою контамінацією збудником поросят на відлученні або незабаром після нього, проте дані все ще обмежені. 

Крім того, ще невідомо, чи є позитивний ефект результатом значного скорочення виділення збудника або ж більш значущим є передання високоефективного материнського захисту від свиноматок поросятам. Доктор Арсенакіс і його колеги продемонстрували, що поросята, отримані від вакцинованих свиноматок, мають менший ризик зараження на відлученні. Однак науковці не змогли продемонструвати, що вакцинація явно зменшує кількість інфікованих поросят. З іншого боку, в цьому дослідженні не було проведено вимірювання кількості M. hyo, яке могло бути значно зменшено у вакцинованих тварин. 

Проте ці дослідження показують, що вакцинація значно збільшила кількість поросят, які мали антитіла проти M. hyo під час опоросу, і кількість поросят, які мали антитіла на відлученні. Незважаючи на те, що циркуляційні антитіла безпосередньо не корелюють із захистом M. hyo, вони в цих дослідженнях вказують на те, що у вакцинованих свиноматок була імунна реакція на M. hyo й передача імунітету від матері поросятам. 

Тому вакцинація свиноматок може бути цінним інструментом боротьби з M. hyo в неблагополучних господарствах до M. hyo в племінному стаді, про що свідчить високий рівень контамінації збудником поросят на відлученні або незабаром після нього, а також висока швидкість зміни статусу антитіл свиноматок.  

Габріель Шагеманн (Gabriele Schagemann)
Едуардо Фано (Eduardo Fano)
Перша публікація в Pig Progress, Nov. 5th 2018

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ