Агромаркет

Сертифікація фермерських господарств допоможе виробнику вийти на міжнародні ринки

Необхідний крок

Необхідний крок

Сертифікація фермерських господарств — це той механізм, що допоможе виробнику вийти на міжнародні ринки.

На сьогодні всі без винятку підприємства шукають можливість додаткового заробітку, що в результаті дозволить зміцнити позиції на ринку в умовах жорсткої ринкової конкуренції. Відбувається посилення заходів виробничої безпеки з боку українського законодавства, починаючи з обов’язкових вимог щодо наявності систем, які базуються на принципах HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) і закінчуючи вимогами щодо лабораторних аналізів, які ввібрав у себе стандарт GlobalG.A.P. 

Сьогодні компанія МНС ГРУП є одним-єдиним представником на пострадянському просторі компанії TUV Rheinland, світового лідера із сертифікації підприємства. Компанія TUV Rhenland є міжнародним концерном, що має понад 500 представництв по всьому світу і з головним офісом у Кельні. Загальна кількість працівників сягає понад 20 тис. по всьому світу, а історія самої компанії починається з 1872 року. 

Експерти й аудитори компанії TUV Rheinland керуються трьома принципами: незалежність, неупередженість і професіоналізм. У наш час усе це є синонімом слова «інновації». В умовах технологій, що швидко розвиваються, компанія й надалі зберігатиме ім’я та репутацію, яким можна довіряти і в майбутньому. 

Після того як Україна змінила свій вектор співпраці на Європу і закрила експортну складову зі східними сусідами, до нас щодня надходять сотні дзвінків і запитів щодо проведення різного типу сертифікацій. Одне з питань, яке найчастіше ставлять, є сертифікація сільгосппродукції — такої, як ягоди, фрукти, овочі й продукції тваринництва. Аналізуючи діяльність і запити підприємства, ми дійшли висновку, що підприємства потребують сертифікації GlobalG.A.P. 

Чому GlobalG.A.P. 

Згідно з даними організації GlobalG.A.P., ця сертифікація — не є новою для українських фермерів, а цей стандарт почав свою історію в нашій країні ще з 2007 року. На сьогодні кожне перспективне господарство з амбітними планами, що прагне експортувати продукцію за кордон, має менеджера зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), який добре володіє хоча б однією іноземною мовою й активно шукає варіанти виходу на європейські торговельні мережі, екоринки або ж переробні підприємства. Як показує практика, усі без винятку іноземні підприємства відмовляються купувати продукцію без сертифіката міжнародного зразка, до того ж сертифікат має видати відома компанія, якій довіряють в усіх країнах. 

Стандарт GlobalG.A.P. — це глобальний стандарт належної сільськогосподарської практики, що базується на принципах HACCP і гарантує безпеку та якість вирощеної продукції. Основною особливістю цього стандарту є те, що це єдиний стандарт для первинного виробництва, який визнають в усьому світі з можливістю застосування його окремих модулів до різних груп товарів: від виробництва рослинної продукції до вирощування тварин. 

На сьогодні всі провідні європейські торгові мережі, екоринки й багато європейських дистриб’юторів вимагають від своїх постачальників наявність системи GlobalG.A.P., або ж іншої схеми сертифікації, визнаної GFSI. Другим важливим фактом є вимога, згідно з якою сертифікат потрібен від відомого і визнаного органу із сертифікації — це дає підстави для впевненості, що сертифікат є справжнім і для можливості звернутися до місцевого представництва й переконатися в тому, що цей клієнт відповідає наданій про себе інформації. 

Сьогодні у всьому світі в сільськогосподарській промисловості пропагується термін «від лану до столу» — тобто повна простежуваність і безпека продукту на всіх його технологічних циклах. Однак стандарт GlobalG.A.P. використовує принципи соціальної відповідальності значно ширше, а саме: представництво працівників, порядок урахування скарг, самодекларування щодо дотримання прав людини, доступ до національного законодавства/правил щодо праці, відповідність контрактів національному законодавству, справедлива та вчасна зарплата, дитяча праця не припустима, всі діти на фермі можуть навчатися в школі, регламентовані години роботи, самоорганізація й укладання колективних угод, відсутність дискримінації. 

Слабка ланка 

У відповідь на те, що потрібно застосовувати міжнародну практику для виходу на світові ринки та впроваджувати це на підприємствах, фермери вважають, що це їх не стосується і вони цього ніколи не досягнуть. Проте з практики наших аудиторів ми бачимо, що чимало наших господарства набагато сучасніші, а їхня продукція безпечніша, як порівняти з фермерськими господарствами у Європі.

Тоді виникає запитання: чому наші фермери можуть використовувати сучасне європейське обладнання, але не використовують сучасні й передові управлінські механізми з керування свого господарства? Адже європейські стандарти — це не теоретичні знання й механізми, а це принципи, прописані безпосередньо фермерами-практиками, які мають такі самі господарства, як і в наших українських фермерів. 

В умовах динамічно мінливих реалій на ринку стандарти теж не стоять на місці, а постійно змінюються й удосконалюються. Так, наприклад стандарт GlobalG.A.P. переглядався й змінювався вже понад 20 разів із дати його заснування у 1999 році. І всі ці зміни були запропоновані безпосередньо фахівцями-практиками, які керуються цими правилами щодня у своїй роботі. 

Про сертифікацію 

На сьогодні Сертифікація з GlobalG.A.P. охоплює: 

• харчову безпеку та простежуваність; 

• екологію (включно з біорізноманіттям); 

• здоров’я працівників, їх безпеку та забезпечення; 

• забезпечення тварин. 

До Сертифікації з GlobalG.A.P. входять: 

• комплексний менеджмент урожаю культур; 

• комплексна боротьба зі шкідниками; 

• система керування якістю; 

• система аналізу небезпек і критичних точок керування (НАССР). 

Стандарт вимагає також: 

• підвищувати ефективність виробництва; 

• застосовувати найкращі практики землеробства в інтересах майбутніх поколінь. 

Отже, виходячи з усього сказаного вище, можна дійти висновку, що міжнародні стандарти загалом, і GlobalG.A.P. зокрема, це не лише механізм виходу на європейські ринки, а й механізм удосконалення свого бізнесу і, як наслідок — можливість оптимізувати процеси й заробляти на порядок більше. За проведення аудиту виробник сільськогосподарської продукції отримує не лише сертифікат, що підтверджує відповідність міжнародному стандарту, а й додаткові поради та рекомендації від провідних фахівців-практиків, які провели сотні й тисячі аудитів і бачили різні види підприємств у своїй практиці. 

Матеріал надала компанія МНС ГРУП

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ