Овочі-Ягоди-Сад

Полуниці у Великій Британії

Полуниці у Великій Британії

Собівартість виробництва полуниць у Великій Британії зростає, незважаючи на зменшення площі вирощування. Передусім це пов’язано зі значними витратами на оплату праці. Англійські компанії почали активно інвестувати у вирощування ягід за кордоном, зокрема й компанія Haygrove.

 

Ситуація на ринку

 

За оцінками інформаційно-консалтингової групи Kantar, ягідний ринок Великої Британії акумулює понад 1 млрд фунтів, причому за останній рік він продемонстрував зростання на 17,7%. Значну частку, на рівні 50%, мають полуниці.

 

У 2017 році британці зібрали на 6% більше полуниць, ніж у 2016-му. Причина тому — винятково сприятливі погодні умови: холодна й суха зима і тепла весна. У минулому році у Великій Британії було спожито понад 126 тис. тонн полуниць на суму 580 млн фунтів. При цьому в останні десять років спостерігається стабільне, хоч і не дуже значне, зростання попиту. Крім власного виробництва, ягоди до Великої Британії також імпортують з Іспанії, Франції та навіть з-за океану.

 

Ще років десять тому основним способом вирощування полуниць у Великій Британії був традиційний, у відкритому ґрунті. Виробники масово постачали на ринок ягоди з червня по липень, лише протягом двох місяців, адже вирощували переважно сорти одноразового плодоношення. Оскільки більшість ягід мали доволі низьку якість, продавати їх через супермаркети було неможливо. Їх збували з поля в тій самій тарі, в яку вони були зібрані, або продавали за системою «збери собі сам», коли споживачі самі збирають для себе врожай. До речі, такий варіант купівлі ягід і зараз доволі популярний у цій країні. Значна частина плодів із відкритого ґрунту йшла на переробку, оскільки лише 50% із них відповідали стандартам І класу.

 

Клімат на Британських островах не сприяє виробництву м’яких фруктів. Висока вологість та опади провокують псування і розвиток гнилей. Зміни в технології виробництва, в основному за рахунок підбору сортів нейтрального дня, облаштування плівкових тунелів (англ. polytunnels) і фертигації дало змогу подовжити термін доступності полуниць на ринку. Крім того, їхня якість істотно поліпшилася. Завдяки тунелям і дашкам зменшився ризик ураження ягід сірою гниллю. Британські виробники плодів стали повністю незалежними від примх погоди під час збирання врожаю. Інтерес до полуниць з боку супермаркетів збільшився: тепер супермаркети охоплюють 85% ринку фруктів у цій країні. При цьому понад 80% полуниць, що продаються через мережі, вирощуються під накриттям.

 
Сорти Fenella, Sonata, Malling Centenary, Flair

 

Ключовий гравець

 

Одним із найбільших виробників ягідної продукції в UK є компанія Haygrove, також відома у світі як виробник обладнання для вирощування ягід у тунелях та скляних теплицях. У Великій Британії компанія має п’ять господарств загальною площею 184 га. До 95% рослин Haygrove вирощує в субстраті. Основна маса продукції — суниці садові, на одній лише фермі в Сідлшемі їх виробляють 300 тис. тонн на рік. Друга за обсягами вирощування — малина, з року в рік зростають площі під ожиною. Прикметно, що компанія Haygrove є членом британського кооперативу Berry Gardens, хоча сама по собі вважається великим виробником.

 

Ягоди з ферм Haygrove продаються через супермаркети, тож вимоги до їх якості дуже високі. Протягом години зібрані полуниці охолоджують до температури 10 °С, за наступні дві години — до 4 °С. У господарстві Haygrove у Ледберрі встановлена сучасна сортувальна лінія, де ягоди проходять кількаступеневий контроль працівників. У стані спокою зразки кожної партії зберігаються в холодильнику протягом п’яти діб, щоб у разі виявлення проблеми оперативно повідомити про це в господарство, де вони були зібрані. Плоди збирають у стадії повної знімальної зрілості, коли вони набудуть достатньої цукристості.

 

У господарствах Haygrove вирощують сорти полуниць Флер (Flair), Моллінг Сентінері (Malling Centenary), Соната (Sonata). Для вирощування за органічною технологією використовують сорти Серена (Serena), Скарлет (Scarlet), Сентінері (Centenary) й Фенелла (Fenella).

 

Завдяки співпраці кооперативу Berry Gardens з американською селекційною компанією Driscoll’s англійці мають змогу вирощувати ягоди, високо оцінені покупцями за чудовий смак. У господарстві Haygrove в Римні у скляній теплиці з обігрівом вирощують сорт Driscoll’s Lusa, плоди якого збирають безперервно з початку березня до середини червня. Для цього рослини починають висаджувати в теплиці від середини грудня. Сорт Driscoll’s Lusa формує великі, яскраві, ароматні ягоди з винятковим смаком, що мають достатню щільність і добру лежкість. Порівняно з сортом Malling Centenary, із сорту Driscoll’s Lusa вдається зібрати більше плодів класу екстра. З одного квадратного метра отримують 6–7 кг плодів.

 

Також вирощують сорт Driscoll’s Королева Єлизавета, який покупці цінують за солодкий смак. Це типовий сорт червневого (весняно-літнього) плодоношення. Щоправда, врожайність його дещо нижча порівняно з сортом Driscoll’s Lusa.

 

Брак робочої сили

 

Новини з ягідних ферм Великої Британії, які надходять протягом останнього року, свідчать про катастрофічний брак робочої сили на ягідних плантаціях. Щоб зібрати врожай м’яких фруктів, англійці щороку наймають 29 тис. сезонних працівників, в основному з Болгарії, Румунії та Польщі. При цьому, за статистикою Національної спілки фермерів Великої Британії, минулого року господарствам бракувало щонайменше 1500 сезонних працівників з інших країн.

 

Брак робочої сили спровокував Brexit: відбулося падіння фунта, тож робітники зі Східної Європи відмовлялися працювати на збиранні ягід за попередніми розцінками. У результаті собівартість ягідної продукції істотно зросла. Через це британські виробники почали озвучувати плани щодо перенесення виробництва полуниць, малини й ожини в країни континентальної Європи або деінде.

 

Однак падіння фунта — жарти порівняно з тим, що право громадян Євросоюзу на вільний в’їзд до Британії може бути припинено.

 

На початку цього року з’явилася інформація, що деякі фермери у зв’язку з дефіцитом робочих рук планують перенести ягідне виробництво в Китай. Зокрема, про це повідомила компанія Haygrove. Поки що йшлося про переміщення бізнесу з вирощування малини та лохини, які вже почали висаджувати у китайській провінції Юннань, але полуниць це теж може стосуватися в майбутньому. Вирощене продаватимуть у Китаї та інших країнах Азії.

 

Ангус Дейвісон, компанія Haygrovе

За словами засновника Haygrove Ангуса Дейвісона, у Великій Британії компанія має 230 штатних працівників і залучає 1150 сезонних, але тепер їхня кількість зменши-лася до 950 через нестабільність, пов’язану з Brexit. Щоб зменшити ризики, компанія ухвалила рішення інвестувати в Китай. Якщо вільний в’їзд до Британії громадянам ЄС таки заборонять або ускладнять його, то фермери, залежні від працівників-мігрантів, матимуть величезні збитки й величезні проблеми.

 

Каталін Констандіс, менеджер Haygrove, стверджує, що англійці не хочуть збирати ягоди, оскільки вважають цю роботу фізично надто важкою. У його команді збирачів за останні два роки не працювало жодного англійця. Кілька випускників хотіли влаштуватися на роботу, але не протрималися й одного дня.

 

Виробники сподіваються, що влада дозволить залучати на роботу в Велику Британію росіян і українців, які могли б працювати на фермах протягом 6 місяців. Така система діяла у 2013 році, однак вірогідність її повторного впровадження поки невелика. Хоча у 2013 році додому повернулося 98,4% гастарбайтерів, уряд вирішив не продовжувати цю програму.

 

Марія Михно

журнал “Плантатор”, травень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ