Агромаркет

Початок травмування насіння

Початок травмування насіння

Насіннєвий матеріал починає травмуватися під час збирання в полі і ще більше пошкоджується на елеваторах.

 

Нині сільськогосподарські машини розробляють одні фахівці, виготовляють – інші, а експлуатувати їх доводиться третім. Саме ці, останні, і є крайніми. Вони сплачують за помилки та прорахунки інших. І плата ця не мала – недобір врожаю і погана якість зберігання зерна через його травмування цілою ланкою машин, починаючи із зернозбирального комбайна і закінчуючи сівалками.

 

Озима пшениця

 

Відповідно до даних Центральної машиновипробувальної станції, під час лабораторно-польових випробувань зернозбиральних комбайнів травмування зерна озимої пшениці становить 30–42%. Кількість пошкоджених зерен в озимій пшениці лише під час обмолоту перебуває в межах 27–42%. Дроблення пшениці при збиранні доходить до 3% і більше. В окремі роки частка зерен з повністю вибитим зародком (при збиранні) із загальної кількості пошкоджень сягає 70%. Хоча пшениця належить до зернових культур, що обмолочуються важко, великі зерна всередині колоса обмолочуються порівняно легко, а дрібні, що мають міцніший зв’язок з ним, травмуються сильніше. При наступній обробці насінини завбільшки 2 мм і менше відходять на сортувальних машинах і не впливають на посівні якості насіннєвої партії.

 

Озиме жито

 

Під час обмолоту жито більше травмується, ніж пшениця. Якщо кількість мікро- й макротравм після комбайна в пшениці 27–42%, то в жита 37–63%, при цьому подрібнення в пшениці – 3,5%, в жита – 7,6%. Жито подрібнюється впоперек, а пшениця вздовж зернини. Крім того, при практично однаковій кількості часткових пошкоджень зародка зерен з повністю вибитим зародком значно більше (приблизно в 2 рази) буває в жита. Так, при обмолоті жита з вологістю 15% було 34% насіння з пошкодженим зародком (із загальної кількості травм), а при вологості 25% – 65%. При переході на більш щадний режим обмолоту зерен, травмованих було відповідно 23 і 34%. Така різниця в ушкодженні зародка пояснюється тим, що в зерна жита зародок сильно виступає із зернівки, а в пшениці перебуває майже поряд із зернівкою, тобто виступаючий зародок жита легше вибивається, ніж схований у пшениці. Крім того, покривні тканини зернівки жита тонші й ніжніші, ніж у пшениці.

 

Травмування підступне своєю неявністю. Ми не бачимо мікротравмування, а його в 10 разів більше, ніж видимих травм. Сушіння зерна правильно розглядати як складову технології збирання.

 

Кукурудза

 

Численними дослідженнями встановлено, що пошкодження зерна кукурудзи при збиранні на насіння кукурудзозбиральними машинами становить у середньому 10%, а в процесі післязбиральної обробки 40…80% і більше. Травмованість при збиранні кукурудзи сильно залежить від вологості зерна. Сушіння кукурудзи через її схильність до утворення тріщин вимагає особливих режимів. Так, за результатами аналізу, при ручному обмолоті качанів і повітряному сушінню виявлено 8…10% тріщинуватого зерна, причому тріщини порівняно неглибокі, а при тепловому сушінні і механічному обмолоті тріщини в ендоспермі виявлені у 65…83% насінин.

 

Рис

 

Особливістю травмування рису є наявність тріщин у зерні ще до початку збирання. Пояснюється це тим, що швидка нерівномірна зміна вмісту води у зернівці створює об’ємну напругу. Як правило, в середній частині зернівки утворюються великі поперечні тріщини. Це відбувається при повній стиглості зернівки, коли швидко втрачається волога. Тріщини всередині ендосперму в більшості випадків досягають алейронового шару. Тріщинуватість зерна на корені досягає 10%, а якщо врожай перестояв – до 20%. При збиранні відбувається руйнування зерна по великих тріщинах. Поряд з подрібненням зерна при збиранні відбуваються й інші види механічних пошкоджень.

 

При просушуванні рису у валках тріщинуватість насіння сильно зростає, особливо у верхній частині валка. За тривалого лежання скошеного рису у валках тріщинуватість досягає 60%. Схильність рису до розтріскування накладає особливі вимоги до сушіння сирцю. Дослідження засвідчили, що розтріскування рису-сирцю при сушінні сильно залежить від температури теплоносія і від специфіки його подачі. При переході до підвищеної температури теплоносія з 80º до 100ºС розтріскування зростало в 3–4 рази.

 

 

Леонід Фадєєв, канд. техн. наук, доцент

газета “АгроМаркет”, січень 2012 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ