Агромаркет

Зернозбиральні жатки MacDon

Зернозбиральні жатки MacDon

Сучасні полотняні жатки серії MacDon забезпечують відмінні результати збирання зернових і бобових культур навіть за несприятливих погодних умов.

  

Історія компанії MacDon почалася 1949 року зі створення Kіllbery Іndustrіes Ltd. Тоді виробник сільськогосподарського обладнання виготовляв обприскувачі, зернові шнеки, сівалки, культиватори і розкидачі міндобрив. 1951 року із заводського конвеєра зійшли перші самохідні жатки. З того часу компанія відіграє важливу роль у розвитку технології валкування в усьому світі.

 

За роки своєї діяльності Kіllbery (пізніше MacDon) впроваджено чимало інновацій і дизайнерських рішень, які стали стандартами для жаток. Після придбання компанії 1971 року родиною Макдональд вона утвердилася на провідних позиціях – було підписано контракти з найбільшими сільськогосподарськими компаніями у світі, і MacDon стала одним із найбільших виробників жаток в Північній Америці. 1986 року MacDon представила бренд високопродуктивних збиральних машин MacDon у США через власну дилерську мережу. Компанія пройшла важливий рубіж, коли восени 1996 року виробила 100 000-ну збиральну машину.

 

Технічні особливості жаток

 

Полотняні жатки серії MacDon

 

Стрічкові транспортери MacDon серії D підходять для більшості нинішніх моделей зернозбиральних комбайнів. Вони на 40% ефективніші за колись провідну в галузі технологію Harvest Header® MacDon. Таке суттєве збільшення продуктивності не тільки дозволить одержувати максимальну віддачу від інвестицій у комбайн, а й допоможе успішно справлятися з негодою і набагато швидше завершувати збиральні роботи. Більше того, стрічкові транспортери серії D є дійсно універсальними збиральними машинами, адже дозволяють зрізати практично будь-які культури без зміни жатки. Вони ідеально підходять не тільки для збирання зернових і олійних культур, а й добре справляються з бобовими, горохом і соєю. Якщо господарству потрібна найкраща комбінація універсальності і продуктивності, то варто використовувати жатки зі стрічковим транспортером серії D MacDon.

 

Таблиця. Технічні характеристики жаток серії D MacDon

 

Робоча ширина захвату, м

7,6

9,1

10,6

12,2

13,7

Вага жатки

1757

2178

2435

2649

2777

Різальний апарат

тип / привід / швидкість / протирізальні елементи 

Одинарний або подвійний ніж/ гідравлічний / від 1300 до 1900 рухів на хвилину (залежно від моделі) / двічі загартовані, зносостійкі, стійкі до забруднення

Мотовило

тип / швидкість / пальці

Модель PR15 (5 або 6 планок), 2-секційне або цільне / гідравлічний / від 0 до 67 об./хв. / довжина 279 мм, зносостійкий пластик, відстань між пальцями 152 мм 

Транспортер

тип / привід / швидкість / вивантажувальне вікно

Ширина 1057 мм, прогумована з покриттям стрічка з V-подібними напрямними / гідравлічний / від 0 до 464 об./хв. / ширина від 1539 до 1948 мм

 

Залежно від умов роботи можна придбати жатку з одним або двома приводами ножа. Для найкращої продуктивності також встановлюють додаткові опції:

 

– гідравлічний нахил жатки

– гідравлічне висування мотовила

– регульовані опорні башмаки

– накладні пластини для різального бруса.

 

Стандартна специфікація включає:

 

– ексклюзивне мотовило PR15, що дозволяє найефективніше піднімати й подавати рослину масу навіть у найважчих умовах збирання;

– новий гідравлічний привід ножів забезпечує максимальну передачу потужності і дозволяє збільшити робочу швидкість у різноманітних умовах роботи;

– поліпшена конструкція стрічкового транспортера – встановлено потужніші двигуни, реверсивні стрічки з V-подібними напрямними і герметичними кульковими підшипниками для передачі збільшеної потужності і зниження часу технічного обслуговування;

– розміри: 20 футів (6,1 м), 25 футів (7,6 м), 30 футів (9,1м), 35 футів (10,6 м), 40 футів (12,2 м) і 45 футів (13,7 м).

 

Полотняна жатка MacDon D60 відрізняється надійністю, має широкі можливості й ідеальна для виробничої експлуатації у великих обсягах. Жатка потужніша за традиційні жатки, що значно підвищує продуктивність. Компанія пропонує на вибір мотовило-підбирач PR15 з 5 або 6 граблинами (з одинарним або подвійним прольотом, залежно від довжини), що ефективно піднімає і змітає матеріал з ножового бруса, поліпшуючи скошування в особливо складних умовах.

 

Нова жатка FD70

 

Остання розробка компанії MacDon у технології гнучкої полотняної жатки FlexDraper – модель FD70, що суттєво підвищує продуктивність зернозбирального комбайна під час збирання великих обсягів високоврожайних культур, а також культур з низьким розташуванням стручків, таких як соя, сочевиця і горох. Її унікальна 3-секційна гнучка рама дозволяє обробляти значно більший діапазон копіювання поверхні поля, ніж гнучка жатка зі шнеком того ж розміру. Більшість аграріїв відразу ж відзначають істотне підвищення продуктивності у порівнянні з традиційними гнучкими жатками. Передова полотняна технологія MacDon забезпечує переміщення полотна навіть за найбільш несприятливого стану культури. Полотно завширшки 1057 мм для поліпшеної подачі високих і важких культур має гумове покриття і V-подібні напрямні по обидва боки. Напрямні дозволяють розвертати полотно та подвоювати його термін служби на жатках моделей D60 і FD70. Перехід з «гнучкого» у «твердий» режим відбувається протягом кількох секунд.

 

Досвід використання жаток MacDon в українських умовах має фермер із с. Кищенці (Черкаська обл.). Він використовує сім жаток FD70 FlexDraper 12.2 м і одну – D60 12.2 м і цілком задоволений їх роботою.

 

 

Ілля Клочко

газета “АгроМаркет”, січень 2012 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ