Овочі-Ягоди-Сад

Сьогодні інновації в науці та практиці садівництва виникають унаслідок співпраці німецьких, українських, американських і голландських фахівців

Підщепи світового масштабу

Підщепи світового масштабу

 Сьогодні інновації в науці та практиці садівництва виникають унаслідок співпраці німецьких, українських, американських і голландських фахівців.  

Щорічно в міжнародній торгівлі фруктами відбуваються зміни й виникають нові тенденції. З’являються нові гравці та поступово зростають невеликі експортери, такі як Україна. Ставлення й запити споживачів змінюються. Наука допомагає здійснити ці зміни, інколи ж навіть готує їх. Ця стаття розповість про деякі цікаві та значущі новації, що виникли у сфері вирощування плодових культур. 

Деякі з цих інновацій пов’язано з практичною й науковою діяльністю німецької компанії Lodder Unterlagen, що розташована на північному заході Німеччини. У компанії Lodder, заснованої 1958 року, працюють 45 осіб. Компанія щорічно виготовляє 5 млн підщеп на площі 70 га. Також є 20 га проміжних культур. 

Lodder Unterlagen експортує 60% своєї продукції на світовий ринок, 40% продають у німецькомовних країнах (Німеччина, Швейцарія, Австрія). Це підщепи для професійного та приватного садівництва. Останнім часом компанія також почала пропонувати нові послуги на запит — зимове щеплення та літнє окулювання (спляча брунька). Lodder Unterlagen також тісно співпрацює з дослідницькими інститутами по всьому світу й впливає на появу інновацій у садівництві. Саме їм присвячено цю статтю. 

ВИСХІДНІ ЗІРКИ 

За 65 років свого існування компанія Lodder Unterlagen випустила великі групи підщеп, призначених для насіння та кісточкових культур. 

Це професійні підщепи для яблуні — М9, В9, ММ106, М26. А також вирощування сильнорослих підщеп — ММ106, ММ111, М7, М25, А2 для приватного садівництва. Приватний садівник хоче, щоб на його ділянці росло не маленьке дерево, а велике, щоб було видно, пояснює Йоханн Зуккау, представник Lodder Unterlagen в Україні. 

«Високопродуктивна підщепа яблуні — це наш вічний стандартний сорт Malus М9 (клон Т337), з яким можливі різні схеми посадки, — каже він. — Інститут садівництва в Ерфурті (Тюрингія) на прохання італійських садівників вивчив можливості щільної посадки в ряду від 0,5 до 1,5 м, що, своєю чергою, створює труднощі в контролі за зростанням дерева й потребує дуже точно дотримуватись правил обрізування, проте така посадка дозволяє мати 3300 дерев на гектар і врожайність 40–80 т/га». 

Для посадки груш компанія Lodder Unterlagen виробляє підщепи сімейства айвових (Cydonia). Різновиди: Cydonia C, Cydonia Adams Adams, Cydonia A та Cydonia BA29. І ось перша новинка, яку ми анонсували на початку статті: на ринку з’явилася відносно нова селекція від голландських учених — Айва Eline. 

«Ця підщепа дуже популярна й має низку важливих властивостей. Вона більш морозостійка проти інших видів айви, а ще має дуже цікаву особливість: на айві Еліні груша Конференція не має тієї негарної шорсткості, яка відрізняє цей сорт груші», — каже пан Зуккау. 

Класичними підщепами для вишні є всім відомі Gisela 3,5 і 6. На додаток до них тепер приходять три нових підщепи Gisela — 12, 13, 17, що ростуть трохи сильніше за попередників і менш вимогливі за Gisela 5, коли справа стосується вологи й стану ґрунту. Їх також використовують у приватному садівництві разом зі старою підщепою Colt. 

«Щодо високоштамбових підщеп, то їх здебільшого використовують під вишню, яка в основному використовується в кондитерській і алкогольній промисловості, тому вони невибагливі в збиранні, — веде далі Зуккау. — Вишню збирають в основному методом струшування, що є можливим тільки за сильної кореневої системи. Хоча вже є машини, винайдені в Польщі, які «вичісують» крону дерев подібно до збирачів ягід». 

Групу Gisela вивели в Гізені й селекціонували в Аренсбурзі, що закодовано у назві підщепи, нагадує німецький експерт. Gisela, ймовірно — найпопулярніша підщепа, хоча є альтернативи з Дрездена та деякі інші сорти. 

Особливістю цієї групи є Gisela 3, що призначена для вирощування черешні в теплицях. Якщо виробник отримує не менше як 15 т/га черешні й продає її гуртом за ціною 4 євро/кг, що вже є хорошою рентабельністю, то він має велику перевагу за користування теплицями, тому що може вийти на ринок на два-три тижні раніше від решти світу. 

Gisela 12, 13 та 17 також мають свої переваги — у посушливих умовах і на бідних ґрунтах вони дають вищий урожай, ніж Гізела 5 та 6. Схеми посадки для них — 4 х 2 м (можливо 4,5 х 3 м та 5 х 3 м). На одному гектарі можна посадити 1250 дерев і зібрати 12–15 т великих плодів столової черешні, які мають перевищувати 28 мм. 

Ще одна група підщеп розплідника Lodder Unterlagen призначена для сливи й абрикосу. Це насамперед відомий і перевірений стандарт Saint-Julien А. Останнім часом для абрикосів і все частіше для сливи застосовують відносно нову та перспективну підщепу Prunus WaVit. Її виведено із сорту Wangenheim і виробляють за технології in vitro, завдяки чому підщепи дуже однорідні та водночас стійкі до Pseudomonas. Схеми посадки для них 4,5–5,5 х 2–3 м, на гектарі можна посадити 750 дерев і досягти врожайності 20–25 ц/га. 

«Можна сказати, що WaVit — нова висхідна зірка, — каже Йоханн Зуккау. — Компанія також пропонує підщепи для високих дерев, які використовують у приватному домоволодінні та декоративному садівництві. Saint-Julien А та Prunus persica також використовують для персика». 

СЕЛЕКЦІЯ МАЙБУТНЬОГО 

Ще до російського вторгнення компанія Lodder Unterlagen розпочала першу співпрацю з українськими вченими та розсадниками. Хоча її дещо зірвали подіями 2022 року, проте спільно з розплідником Sanotree (Україна) компанія Lodder Unterlagen і далі виробляла дерева не лише на підщепах і прищепах із Німеччини, а й на прищепі з Південного Тіролю (Італія), з Голландії та Франції. Це сорти й клони Гала (Шніга Шніко, Шніга Шніко Ред, Шнітцер, Гелаксі), Голден Делішес (Ріндерс та Смузі), Гренні Сміт, Пінова, Ред Чіф. 

Крім того, компанія Lodder уперше у своїй діяльності в Україні розпочала виробництво дерев за технологією дерева Кніпбаум, супроводжуючи технологічний процес. 

«Коли дерева після зимового щеплення підросли і щеплена частина досягла 10–15 см, зверху їй впорскують гормон, що впливає на принцип зростання дерева. Гілки стають горизонтальнішими, що підвищує родючість дерева. Рослина виходить із того, що «з біологічного погляду йому потрібно створювати “дрова”, а нам потрібні фрукти. За технології Кніпбаум 80–90 т/га яблук вже не є рекордом», — розповідає пан Зуккау. 

Другий партнер Lodder в Україні — компанія «Долина Агро» виробляє у своїй лабораторії підщепи Gisela та WaVit за технологією in vitro. Базовий матеріал надала німецька сторона. Зелені підщепи використовують для вирощування та подальшого літнього окулювання, а здерев’янілі підщепи — для дорощування та літніх пагонів і зимового щеплення. 

«Перевага цього продукту для українських садівників, — зазначає Зуккау, — у тому, що для його придбання немає потреби їхати за кордон і сплачувати мита й податки». 

Що особливо примітно, виробництво підщеп під керівництвом фірми Lodder Unterlagen дає дуже корисний матеріал за доступною ціною. Якщо підщепа з Німеччини коштує 2,5 євро, то така сама, але вирощена в Україні, з такою самою якістю та властивостями — до 1 євро. Компанія вже має у продажу такий продукт. 

Ще одна новинка в асортименті Lodder Unterlagen — група підщеп яблунь, селекціонованих на дослідницькій станції Корнелл Женева (штат Нью-Йорк, США). Цю підщепу вже впроваджують у Європі, бо має дуже серйозні переваги проти перевірених підщеп. Наприклад, Cornell Geneva робить дерево стійкішим до втоми ґрунту, бактеріального опіку, попелиці та фітофторозу, забезпечує кращу зимостійкість. Malus Geneva 11 і 41 за силою зростання — на рівні підщепи М9. Нині компанія Lodder перебуває в процесі отримання ліцензії на ці підщепи, й незабаром вони з’являться у виробництві, зокрема в Україні. 

Є ще одна новинка із сегмента яблунь — підщепа Malus Malia, скорочено D2212(s). Її виведено на дослідницькій станції в Аренсбурзі (Північна Німеччина). Її найважливіша й унікальна властивість полягає в тому, що бактерії фітоплазмозу, які переміщаються взимку зі стовбура в корені, не потрапляють назад у рослину з підщепи навесні. Внаслідок цього бактерії не переживають зиму. 

«Це досить сильноросла підщепа, яку поки що не використовують у професійному садівництві, але її селекція триває, — каже Зуккау. — Її здатність затримувати фітоплазмоз — дуже цікаве явище, яке треба додатково вивчити та впровадити в професійну сферу. Досі яблуні на цій підщепі використовують у маточниках Німеччини як підщепу для розмноження прищеп». 

ПІДЩЕПИ ГРУШІ 

Центр сільськогосподарських технологій Аугустенберга вивів сорти Prunus . michauxii Refia Virutherm 1(s) та 2(s). Вони стійкі до парші, грушевої гнилі, що передається грушевою медяницею, і, як і Malus Malia, не дозволяють бактеріям фітоплазмозу пережити зиму. Обидва сорти мають швидкість зростання від -10% до -20% проти сіянців. Ці підщепи ще не застосовують широко в промисловому садівництві, робота над їх удосконаленням триває. 

ЖИТТЯ БЕЗ ХВОРОБ 

Компанія «Лоддер» прагне розвивати сучасні технології та методи догляду за садом: наприклад, у тісній співпраці з однією з лабораторій США та базуючись на навчанні Юстуса фон Лібіха про роль збалансованого харчування рослин, щоб уникнути хвороб і шкідників. 

«Здорові рослини мають набагато менший ризик зазнати впливу хвороб і шкідників, — пояснює Зуккау. — Наприклад, щоб рослина була здоровою, співвідношення кальцію та магнію має бути п’ять до одного. Роль відіграє якість соку та тканин рослини, а також здатність рослини виробляти необхідні ферменти. pH рослинного соку має становити 6,4, а показник Брікса (вміст цукру) — 10/12/14–20 градусів Брікса». 

Хвороби та шкідники не можуть метаболізувати тканину такої високої якості. Щоб виростити стійку рослину, спочатку потрібно проаналізувати ґрунт, а потім збалансувати його окремими поживними речовинами, вивчити тканини та соки рослини й дати йому позакореневе підживлення. За такого підходу можна суттєво знизити хімічний захист рослин», — резюмує Зуккау. 

Однак це неможливо зробити за один рік — потребує регулярної тривалої роботи. Для цього потрібна участь і підтримка дуже висококваліфікованого консультанта, аналізи листкового апарату й соків рослин для підбору необхідних формул раціонального живлення. Все це спрямовано на профілактику хвороб, що призводить до меншого використання пестицидів. 

«Такі розроблення в Німеччині поки що робить тільки Lodder Unterlagen, — каже Зуккау. — І ми будемо застосовувати ці розроблення й на нашому виробництві в Україні. Запрошую всіх відвідати компанію та подивитися, як усе робиться». 

Директор української компанії «Долина Агро» Олег Базюк підтверджує відкритість свого німецького партнера. «На додаток до того, що вони вже роблять, Lodder також виконує сівбу та щеплення, може запропонувати варіанти щеплення, якщо це потрібно, і ми допомагаємо їм у цьому», — каже пан Базюк. 

Нарешті Йоган Зуккау також поділився новими розробленнями з науково-дослідного інституту культурних рослин у Дрездені, який був головним науковим центром фруктової індустрії блоку Варшавського договору в другій половині XX століття. Дрезденські вчені вивели стійкі до хвороб сорти яблуні — Реа Агата, Реа Кадіс й інші. На початку 2023 року з новинкою ознайомилася велика делегація асоціації «Укрсадпром», зокрема ті, хто хоче вирощувати ці сорти в Україні. Технологію на їх основі вже добре вивчено й відпрацьовано, для неї є підщепи та прищепи, а також фахівці як у Німеччині, так і в Україні, які можуть виробляти підщепно-прищепні комбінації.  

Статтю створено за матеріалами Міжнародного практичного форуму «Інтенсивний сад: зерняткові, кісточкові, горіх». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ