Овочі-Ягоди-Сад

Сорт яблук Голден Делішес незмінно має попит на ринку завдяки своїм унікальним кольору та смаку

Золоті яблука

Золоті яблука

Сорт яблук Голден Делішес незмінно має попит на ринку завдяки своїм унікальним кольору та смаку, проте примхливий у деяких нюансах вирощування. Як досягти його експортної якості, ділиться господарство з Вінниччини.  

Компанія «Аграна Фрут Лука» вирощує Голден Делішес понад 20 років, у структурі садівничого господарства його 80 га. За роки набутого досвіду ми вивели певний алгоритм роботи із цим сортом. Отже, якщо ви вирощуєте Голден, то корчуйте його, а якщо не вирощуєте, то садіть, а потім корчуйте. Однак ми не шукаємо легких шляхів і намагаємось розібратись, що з ним не так і чому його все ж варто вирощувати. Адже успішний бізнес може бути тільки в тому випадку, якщо ми вирощуємо якісний продукт, інакше це виходить нерентабельно. 

ПЛЮСИ Й МІНУСИ 

Технологічні переваги: він простіший в обрізуванні й формуванні крони. Якщо порівнювати Голден із Джонаголдовою групою, то він має дещо помірний ріст. Закладає більшу кількість списиків і прутиків на дво- та трирічній деревині. Не сильно заростає потужними вертикальними пагонами по центральному провіднику та бічних гілках; також, що нині дуже актуально, він дозволяє пролонгувати збирання. Ураховуючи нинішні проблеми з людськими ресурсами й те, що Голден не дуже активно осипається, ми можемо трошки затягнути процес. З Галою так не вийде — коли потрібно її зібрати, треба це робити — тягнути не можна. Тут важливу роль відіграла саме підщепа. Наша родзинка — у клоні, про який ніхто ніколи не чув — ХайТек, але коли порівнювати його з усім відомим Рейндерсом, осипання значно менше. Проте є проблеми зі щільністю плодів, що ми теж спихаємо на підщепу. 

Чому з ним так складно?

У збуті: Голден може довше зберігатись і не втрачати щільність, порівнюючи з тою самою Галою. Також нині в попиті великокаліберне яблуко, і Голден — типовий представник такого яблука. Нарешті ще одна перевага сорту — його смак. Є споживач, який шукає цей особистий смак Голдену. І, звісно, різноманіття кольорів у структурі. 

І все ж Голден є одним зі складних сортів. По-перше, у нього висока собівартість, на яку впливає нестабільна врожайність. Порівнюючи з Галою, у Голдену нижчий коефіцієнт товарності. Зазвичай досягти по цьому сорту показника 85% товарності дуже важко. І якщо він нижчий, за низької врожайності є ризик отримати нерентабельний сезон. 

Отже, наша ціль — досягти показників у роботі вищих від точки беззбитковості. Цей показник — нестабільний, несталий. Він базується на аналізі минулого сезону та прогнозі майбутнього. Наш графік чітко показує, як коефіцієнт товарності впливає на реалізаційну ціну. Якщо аналізувати сезон 2022/23, то кожні 10% браку знижували середню реалізаційну ціну на 1 грн. Фактично сама ринкова ціна не дозволяє сильно розігнатись, а якщо знижувати реалізаційну ціну, то це буде свідчити про те, що рік — невдалий. Тому наша головна ціль — мати стабільну врожайність, щоб не було збиткових років і накопичення тих самих збитків, а також досягати якості, якості, якості. 

Визначення точки беззбитковості по прямих затратах

Основна з причин високої собівартості — низька врожайність. Голден дуже чутливий до весняних заморозків. Зміни клімату сприяють і таким погодним умовам, і ранішньому цвітінню. Останні п’ять років, не беручи до уваги цей сезон, ми завжди стикались із підмерзанням генеративних органів. Разом із тим, що ми отримуємо у цьому випадку нижчу врожайність, одночасно падає і товарність через зниження якості плодів. Щоб цього не трапилось, є багато рішень. Хтось розкладає парафінові свічки, хтось палить солому, у когось є спеціалізовані машини або препарати. Ми користуємось обприскуванням калієвою селітрою у стадії зеленого конуса та безпосередньо перед заморозками нормою 7–10 кг/га. Як це працює? Я не буду розповідати, як із калію роблять вибухівку, але щось подібне він робить у клітині. Калій — «енергійний метал», взаємодіючи з вологим повітрям, збільшує осмотичний тиск у клітині й таким чином знижує точку замерзання клітинного розчину. Тобто він буквально гріє рослину всередині, і можна досягти підвищення температури на 1,5 градуса, які нас рятують. Ці півтора градуса є основними у весняних заморозках, які досягають –4…–5 градусів. Тобто –3 градуси рослина, в принципі, витримує залежно від того, скільки триває мороз. 

БОРОТЬБА З ДЕФЕКТАМИ 

Також на стабільну врожайність і якість впливає неправильна техніка обрізування. Якісні яблука Голдену плодоносять на плодушках і плодухах. Саме на них формується великий плід, який дуже потрібний нам і нашим споживачам. На списиках і прутиках, навпаки — матимемо дрібне яблуко. А в нас люди звикли «зарізати» — тобто забагато викидати гілок. Тому зверніть увагу саме на техніку обрізування. 

Калібр 80+ досягається прорідженням й удобренням. Разом із цим, дбаючи про калібр, ми не можемо дуже ризикувати, щоб лишити умовно 50 яблук на дереві, щоб вони в нас були відповідного розміру. Адже є й інші чинники — наприклад, червневе осипання зав’язі, тому ми маємо бути трошки лояльнішими. Другий ризикований момент у гонитві за калібром — щільність плоду. Відомо, що чим більше яблуко, тим менша його щільність. А це, своєю чергою, глобальною мірою впливає на якість і зберігання. Та які ж ми бізнесмени, коли не ризикуємо? 

Алгоритм роботи із сортом Голден Делішес

Для правильної врожайності й хорошого чистого яблука Голдену дуже важлива збалансованість ґрунту, а відповідно, обов’язковий аналіз ґрунту, причому якісний. Співвідношення магнію, калію та кальцію має бути оптимальним. Якщо цей баланс порушується, ми не матимемо того результату, якого б хотіли. 

Одна з болісних проблем Голдену — сітка. На неї впливає багато чинників, навіть, «настрій» яблука, бо інколи ми не розуміємо, чому саме вона з’являється. З нашого досвіду для запобігання сітці дуже важлива техніка змішування добрив і засобів захисту рослин та їх унесення (температурні режими). Якщо правила існують, щоб їх порушувати, тут це не працює. Тобто робіть усе так, як рекомендують спеціалісти. Якщо ми заберемо всі чинники, на які можна вплинути, все одно лишаються абіотичні, на які ми вплинути не можемо. Якщо в нас нічого не вийшло, спишемо на природу — це одне з правил агрономів. 

Запобігання утворенню сітки за допомогою гіберелінів. Гібереліни сприяють підвищенню еластичності шкірки плоду. 

Першим критичним періодом, де висока ймовірність отримати сітку, є період активного поділу клітин. Протягом шести тижнів після цвітіння. У цей період ми страхуємо себе, застосовуючи так званий промалін (суміш Гібб+ та Глобарил), обприскуванням по 0,25 л/га. Двічі з інтервалом 10 днів. 

Другий критичний період — це розмір плоду 50–90% (ВВСН — 75-79). У цей період спостерігається різке коливання температур. Це призводить до розтріскування шкірки через збільшення інтенсивності росту. Ефективно поєднувати в баковій суміші гібереліни з каптаном. 

Дуже знижує якість плодів Голдена кров’яна попелиця. Вона дуже непередбачувана: ми можемо не спостерігати її весь сезон, а потім вона з’являється раптом перед збиранням, ледь нізвідки, і її так багато, що яблуко стає чорним і не відмивається. Раніше нам говорили, що мінімізація використання хлорпірифосу допоможе зменшити проблему. Ми не вірили, але один рік так сталося, що ми взагалі його не вносили. І сюрприз — ми цього року впоралися з попелицею завдяки тому, що замінили хлорпірифос на інші препарати. 

Також проти попелиці застосовуємо Сіванто Прайм до цвітіння (56-57 ВВСН), Мовенто — після цвітіння (6769 ВВСН), Теппекі — по вегетації, коли бачимо проблему, і Трансформ — по вегетації. Перевага останнього в тому, що він має короткий період очікування, і як раз у той самий момент, коли ми не бачимо попелицю перед збиранням, за 14 днів ми можемо внести Трансформ. 

Важливо не забувати про агротехнічні операції. Одна з них — видалення порослі, де кров’яна попелиця зазвичай починає мігрувати, тут ми відразу відрізаємо їй шлях. 

ЗБИРАННЯ ПЛОДІВ 

Це найважчий період у контролі за якістю плодів. Що взагалі впливає на людей і якість їхньої праці — практично нічого, за винятком грошей. Вони приходять у господарство, щоб заробити, і все. Комфорт, про який так багато говорять у всіх бізнес-школах, ми їм не можемо забезпечити, адже ви розумієте, що таке садок. Який там може бути комфорт?! На збиранні у саду холодно, мокро, брудно тощо. Тому ми практикуємо стратегію нарахування бонусів за якість. Дуже важливо не називати таке слово, як «штраф», адже працівники, враховуючи реалії сьогодення, дуже напружені. Тому важливо їх мотивувати — йти шляхом не контролю, а саме мотивації. 

Ми використовуємо чек-листи. Щоб пояснити людям, яке яблуко підходить, а яке — ні, потрібно розписати чітко, послідовно і дуже просто, як правильно зірвати яблуко. Не кожен знає: чи його тягнути, чи повертати. І все це добре працює, якщо інструкції добре написати, дати вивчити й періодично питати. 

Ми помітили, що удари та натиски під час збирання збільшуються із застосуванням тіроль-боксів — ящиків. Коли людина кладе яблуко безпосередньо в контейнер, ударів буде менше, ніж вона буде збирати спочатку у ящик, а потім висипати у контейнер, як їй заманеться. І, звісно, ми намагаємось не критикувати працівників, тому що після цього людина починає шукати плече, у яке пожалітися, і може жалітися весь день, нічого не робить, тільки ображається. 

СЮРПРИЗ ІЗ КАМЕРИ 

І звичайно ми не знаємо, чи живий, чи мертвий той Кіт Шредінгера у камерах зберігання. Ми заклали яблука у сховище і до кінця не знаємо, що звідти достанемо. Були випадки, коли на яблуках Голдену виявляли дуже багато підшкірної плямистості. Тож, як я казала вище, на якість і калібр яблука впливає баланс насичення основами в ґрунті (співвідношення кальцій/магній/калій). Причина виникнення «підшкірки» — кальцій, а також навантаження на дерево та спекотні дні. Дуже спекотне літо, яке було цього року, сприяє «підшкірці», і нас від неї врятувала тільки добра врожайність. 

Серед інших причин цього явища — пошкодження морозом, недостатня кількість листя, яке найкраще за інші органи споживає кальцій. pH ґрунту також має бути в нормі.

Серед рішень, які допоможуть запобігти підшкірній плямистості, — це система удобрення, яка базується на аналізі ґрунту, а не на винесенні поживних речовин. Винесення актуальне тільки тоді, коли в нас баланс у нормі. Доки ми не збалансуємо ґрунт, не можемо орієнтуватись тільки на винесення. 

Щоб листя і пагони не дуже забирали кальцій за інтенсивного росту, потрібно вносити Регаліс для регулювання росту. Це можна робити й раціональним обрізуванням — воно має прямий вплив на засвоювання кальцію. Точки росту та листя витягують кальцій із плодів, і чим більше їх навантаження на дерево, порівнюючи з плодами, тим вища ймовірність отримати підшкірку. Дуже ефективно проти плямистості працює вапнування та позакореневе удобрення — насичення кальцієм. 

Наразі ми почали експортувати наше яблуко сорту Голден Делішес, і це демонструє, що наша робота, яку ми зробили заради підвищення якості, вдалася. Вихід товарного яблука після сортування в господарстві досяг 97%. Це дуже хороший результат. Якщо аналізувати всю товарність цього року в Голдену — це 84%, тому що частину яблука ми відкинули під час збирання. 

Можна підсумувати, що ціль досягнуто. Тому досить важливо визначити, до яких конкретних показників ми йдемо та що для цього робимо. Адже будь-яке підвищення якості — це фінансові вкладення. Та майже у всіх випадках ці вкладення значно менші, ніж втрати від некондиції, якщо на початку роботи все прорахувати. Де на одну чашу ваг ми ставимо гроші, які нам потрібні для досягнення реальних показників товарності, а на іншу — збитки від вирощування на переробку інтенсивним методом. Я завжди буду топити за те, що на собівартість можуть впливати тільки три чинники: 

• урожайність; 

• якість; 

• ефективність роботи. 

Чим більше людей буде це розуміти, тим менше нас, агрономів, будуть прохати економити на захисті.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ