Елеватор

Власне виробництво обладнання дає змогу контролювати конструктив, якість і пропонувати кращі рішення за меншу вартість

Переваги «своїх» силосів

Переваги «своїх» силосів

 Власне виробництво обладнання дає змогу контролювати конструктив, якість і пропонувати кращі рішення за меншу вартість.  

Далеко не всі відомі виробники мають повний «комплект» елеваторного обладнання у власній продуктовій лінійці. Це пов’язано з багатьма причинами — ринковими, організаційними або взагалі позицією власника підприємства. Справді, іноді буває простіше скористатись послугами інших виробників. І хоча це не так вигідно для замовника і самого підрядника, проте відпадає потреба у будівництві власного додаткового виробничого підрозділу. З іншого боку, в умовах жорсткої конкуренції, коли питання вартості й строків виконання замовлень стає головним, без власного виробництва буває неможливо виграти тендер. 

Прикладом такого підходу є шведська компанія TORNUM. Маючи власне виробництв зернових сушарок і транспортного обладнання для елеваторів, силоси зазвичай замовляли в інших виробників. Навіть за умови їх постачання під власним брендом усе одно спостерігалась залежність від багатьох чинників — термінів, ціни та якості. Розуміючи, що подальший повноцінний розвиток за таких умов неможливий, було вирішено придбати робочі підприємство з виробництва силосів. Ним стала відома іспанська компанія Simeza. Продуктова лінійка цього бренду вже з’явилась у портфоліо TORNUM, що дозволить пропонувати повний спектр елеваторного обладнання власного виробництва. 

Розкриємо кілька деталей. Компанія Simeza розпочала діяльність 1975 року. Її виробничі потужності розміщено у центральній частині Іспанії. До модельного ряду входять силоси до 25 000 м³ з плоским днищем і силоси з конусним днищем до 12,20 м. Крім того, у розробленні нині моделі силосів із конусним днищем діаметром до 13,84 м і місткістю до 3000 т зберігання, які будуть представлені на ринку вже 2024 року. Також виробник пропонує експедиційні силоси для завантаження авто і залізничних вагонів з опорними металевими конструкціями тощо. Для кожного замовника можлива адаптація продукції й надається технічний супровід. 

Виробничі потужності здатні переробляти до 1500 т металу на місяць. Однак станом на початок 2024 року підприємство монтувало кілька нових ліній для виготовлення певних елементів силосів. Це розширить можливості з формування геометрії профілю й підвищить загальну продуктивність підприємства. 

Основним показником, що визначає довговічність продукції, є рівень цинкування, що становить 600 г/ м². Для порівняння: турецькі та китайські виробники забезпечують усього 350 або 450 г/м², а в Індії зазвичай — 270 г/ м². Широко рекламований деякими виробниками матеріал Magnelis захищає метал не так надійно, як гаряче цинкування в кількості 600 г/м². Особливо це стосується умов з агресивною атмосферою, морських узбереж тощо. TORNUM же пропонує додатковий захист за бажання замовника: наприклад, додаткове фарбування, що діє як додатковий шар захисту для силоса, розробленого для надзвичайно агресивних середовищ. 

Стінки силосів і дахи виготовляють із високоміцної сталі S450GD, що полегшує конструктив без втрати характеристик. Ще одна перевага силосів Simeza полягає у тому, що монтаж стінок виконують листами заввишки 104 см. У більшості виробників цей параметр становить усього 70–80 см. Тому для зведення силосів Simeza потрібно зробити менше монтажних циклів і, відповідно, витратити менше часу. Хвиля листа має кут розвороту 67°. За таких умов зерновий масив менше «спирається» на стінки силоса, утворюється менше вертикальне навантаження. Крім того, зменшується «зависання» зерна або смітної домішки на стінках силосів, покращуються санітарні умови експлуатації, міжсезонне обслуговування стає простішим. 

У лінійці представлено силоси з плоским і конусним днищем (на 45° і 60°). Також пропонуються комплектні вузли завантаження автомобілів зерном і зерновими відходами. Для силосів із конусним днищем є два варіанти виконання: з традиційними оцинкованими стійками по колу, а також із закритим конусом зі стійками, розташованими у три ряди (у концентричних колах). У другому варіанті навантаження на фундамент більш рівномірне, що зменшує його матеріаломісткість. До переваг цього типу силосів також слід залічити простоту монтажу і можливість використання підконусного простору для розташування додаткового технологічного обладнання, інструменту тощо. 

З додаткового оснащення компанія пропонує системи термометрії й аерації. Також у лінійці є силоси для переробної промисловості та зберігання кормів. 

Силоси пропонують як в американському стандарті, так і у EUROCODE. Від цього залежать вага й, відповідно, вартість конструкцій. На сьогодні в Україні ще не завершено роботу зі створення галузевого стандарту для елеваторного обладнання, тому й пропонуються різні варіанти залежно від побажань замовника. 

Важливим елементом кожного силоса є дах. У силосах Simeza кут нахилу даху становить 30°, що є найоптимальнішим рішенням з боку корисного використання внутрішнього простору під час заповнення різними культурами. За бажанням клієнт може замовити додаткове фарбування даху, щоб захистити його конструкцію від впливу несприятливих погодних умов і техногенних чинників. 

Компанія Simeza вже ввійшла до складу TORNUM Group і фактично працює як структурний підрозділ. Виробничі потужності лишаються в Іспанії — передислокацій не планується. Проте впроваджуватимуть систему контролю функціонування у складі групи й розроблятимуть нову стратегію розвитку. Також будуть обрані пріоритетні продукти, скорегують експортну політику. Усі нинішні клієнти й далі отримуватимуть підтримку з боку Simeza і за бажанням зможуть замовити продукцію для розширення або модернізації своїх підприємств. 

Що зміниться для клієнтів TORNUM? Якщо раніше виробництво силосів для шведського бренду TORNUM здійснювали підрядники, було важко впливати на ціноутворення. Спостерігалась повна залежність від того, що запропонує виробник. Нині ситуація змінюється на краще: під контролем TORNUM буде повний виробничий ланцюг — від проєктування конструкцій і закупівлі сировини до відвантаження. Це допоможе уникнути ситуацій, коли компанія могла пропонувати хороші ціни на сушарки й транспортне обладнання, а ціни на силоси не завжди відповідали очікуванням клієнтів. Новий підрозділ враховуватиме поточні вимоги TORNUM Group щодо продуктової лінійки, конструктивних особливостей і логістики, і це оптимізує витрати, а відтак — клієнти отримають оптимальні рішення для зберігання зерна. 

Підсумовуючи слід зазначити, що виробник силосів TORNUM (SIMEZA) за 45 років своєї присутності на ринку завоював довіру клієнтів. Помилки або дефекти у виробництві, конструкціях і монтажі були виправлені, щоб клієнт був повністю задоволений продуктом.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ