Техніка

Структурні пелети діаметром 16 мм для кормів і підстилки у тваринництві, а також для спалювання можна виготовляти безпосередньо в полі

Виготовляємо пелету на ходу

Виготовляємо пелету на ходу

Структурні пелети діаметром 16 мм для кормів і підстилки у тваринництві, а також для спалювання можна виготовляти безпосередньо в полі.  

Один із сучасних трендів у європейському агровиробництві є виготовлення структурних пелет із неподрібнених рослин. Особливістю цих пелет є те, що їх діаметр значно більший, ніж зазвичай, і становить 16 мм. Завдяки своїй структурі гранули добре вбирають вологу й водночас мають низький уміст пилу. Оскільки під час гранулювання під високим тиском генеруються температури від 60 до 120 °C, ці гранули практично не містять мікробів. Завдяки цим позитивним властивостям їх можна використовувати не лише як підстилку та корм у тваринництві, а й для виробництва енергії як біогазовий субстрат або як звичайне тверде паливо. Наприклад, 2,5 кг пелет із соломи можуть замінити 1 л рідкого палива. 

Як корм структуровані пелети мають перевагу, бо практично не містять бактерій і грибів. У свинарстві їх можна використовувати як матеріал для розважання тварин. Великий потенціал пелет і для покращення санітарних умов у тваринницьких комплексах: 1 кг пелет може поглинути до 4 л води. Завдяки такій високій поглинальній здатності пелети із соломи ідеально підходять для корівників із безприв’язним утриманням — значно зменшується потреба у матеріалі для підстилки. У птахівництві підстилка зі структурних пелет допомагає утримувати лапи курей і гнізда несучок чистими. Також знижується концентрація аміаку в приміщеннях птахокомплексу. 

Виготовлення структурних пелет здійснюється за допомогою спеціальної техніки. Для цих цілей компанія KRONE розробила машину Premos 5000, що здатна працювати безпосередньо в полі чи в стаціонарному режимі. Цей пелетний прес виготовляє структурні гранули, які можна використовувати для підстилання, корму або палива. Взагалі Premos 5000 — це перший прес-гранулятор, що здатен підбирати й пресувати в полі солому (пшениця, ячмінь, овес, жито та ріпак), сіно (бобові, як люцерна, так і злакові культури). Спресовані пелети можна вивозити з поля як звичайний насипний вантаж. 

Чиста робота підбірника

Підбирач має ширину захвату 2,35 м. Він не потребує окремого керування і чисто підбирає рослинну масу. Притискний валець, що притискає валок попереду, забезпечує рівномірну подачу навіть за невеликої швидкості руху. 

За допомогою напрямного ротора завширшки 800 мм рослинна маса потрапляє в приймальний канал із попередньо розміщеним лотком. Там уловлюються камені та інші непотрібні матеріали. Стрічковий транспортер переміщує рослинну масу до матричних вальців. 

Далі неподрібнена рослинна маса потрапляє між двома матричними вальцями. Вальці оснащено поперемінно рядами зубців і матриць з отворами обертовими один до одного і входять у зачеплення між собою матричними вальцями, оснащеними поперемінно рядами зубів і матриць. Зуби одного вальця ущільнюють рослинну масу у «своїх» отворах матриць іншого вальця і продавлюють матеріал крізь них. Виникає тиск,  який, залежно від культури, може сягати 2000 бар, а температура може підвищуватися до 120 °C. 

Подавальний ротор і транспортер

За допомогою дозувальної установки через трубку форсунки в ділянці матричних вальців може розпорошуватися вода або масло. Таким чином, волога матеріалу та зв’язувальні властивості можуть оптимізуватися для пелетування. Це створює основу для міцних і високоякісних пелет. 

Під час пелетування потік рослинної маси вдавлюється всередину вальця за допомогою сусідньої матриці в отвори діаметром 16 мм. Довжину гранул регулює скребок, встановлений всередині вальця. Змінюючи відстань від скребка до вальця можна встановлювати потрібну довжину гранули. 

Далі гранули спрямовуються на транспортер і потрапляють у барабанний сепаратор. Дрібна фракція, що просипається крізь решето, знову спрямовується на матричні вальці. Таким чином вдається виготовляти гранулу стабільного розміру та якості, щоб та відповідала умовам використання у тваринництві або енергетиці. 

Дозувальна установка

Через завантажувальний стрічковий транспортер пелети потрапляють у бункер місткістю 9 м³. Щоб уникнути втрат якості під час подальшого зберігання, розігріті пресуванням гранули охолоджують повітряним потоком вентилятора, яке подається крізь подвійне днище до бункера. Як тільки ваги, які встановлюють у стандартній комплектації, покажуть, що бункер заповнено, зібрані в ньому пелети можна перевантажувати транспортером у транспортні засоби. Загальна продуктивність машини може сягати 5 т/год. 

Для керування Premos 5000 ідеальним є термінал CCI 800 або 1200 з 8″ або 12″ сенсорним дисплеєм. На головному екрані, наприклад, можна зчитувати завантаження машини, міцність пелет, а також температуру й вологість. За допомогою кнопок здійснюється перехід у додаткове меню, через яке можна побачити інші стани машини та виконати налаштування. У базовій версії виробник пропонує термінал керування DS 500 з 5,7″ кольоровим дисплеєм. У цьому випадку агрегат може керуватися за допомогою дванадцяти функціональних клавіш або сенсорного екрана. 

Пелети в кормі

Під час роботи в стаціонарному режимі тюки підводять до системи розпакування за допомогою складаного подавального стола завдовжки близько 7,5 м. Два ланцюги захоплюють зачепами укладені на столі тюки й транспортують їх до системи розпакування. Наприкінці стола в’язальний шпагат видаляється з тюка автоматично. Трикутний ніж, що проходить під тюком, розрізає нитки шпагату, а над тюком один гак витягує шпагат до обертової обмотувальної головки, на яку він намотується за допомогою вловлювальних шипів, і скидає вниз. Тож машину Premos 5000 можна застосовувати цілий рік. Достатньо замінити підбирач рослинної маси на систему приймання тюків, що інтегрована в конструкцію машини. Цю систему оснащено фрезерними вальцями з чотирма ножами й напрямними щитками. Вальці обертаються за допомогою гідравлічного приводу і розпушують тюки. Ножі розрізають тюки, потім зубчасті пластини висмикують подрібнену солому з масиву. Додатково напрямні щитки за вальцями забезпечують оптимальне поперечне розподілення рослинної маси. Після завершення роботи стіл складається за допомогою гідравліки, і габарит машини не перевищує 3 м. Переїзд до наступного місця роботи відбувається без труднощів і здійснюється без додаткових витрат. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ