Агрономія

Як технологія MZURI Pro-Til допомагає Bartsos Group керувати ризиками сільгоспвиробництва

Оздоровити поле

Оздоровити поле

Як технологія MZURI Pro-Til допомагає Bartsos Group керувати ризиками сільгоспвиробництва

Кліматичні зміни, за яких сьогодні вирощуємо хліб і до хліба, стають дедалі актуальнішим викликом для агробізнесу. Про свої перспективи замислюються і пересічні фермери, і постачальники матеріально-технічних ресурсів, і небайдужі споживачі. У тренді — ресурсоощадне господарювання. Про те, як до ефективного керування кліматичними ризиками долучилися агропідприємства Вінниччини, AgroTimes дізнавався в доктора біологічних наук Івана Кривенка — заступника директора Bartsos Group.  

Агрономічний ефект 

Застосовуючи технологію MZURI Pro-Til, цьогоріч агровиробники засіяли 3,2 тис. гектарів ріллі на півдні Вінниччини, де була критична ситуація з вологозабезпеченням, температурним режимом. Результати перевершили всі сподівання. Зокрема, змінилися параметри природної родючості ґрунту, Фахівці порівняли показники на ділянці без унесення добрив та без обробітку з аналогічними показниками після оранки і MZURI ProTil (після внесення 40 кг/га рідких комплексних добрив під час обробітку і 45 кг/га — під час сівби). 

Як з’ясувалося в процесі дослідження, на 10-й день після оранки вміст доступного азоту і фосфору різко зростав, адже високий уміст кисню в ґрунті прискорив мінералізацію, однак вже на 30-й день кількість доступного азоту суттєво знизилася. Власне, й уміст доступної вологи в орному шарі ґрунту через 90 днів після оранки зменшився з 28,7 до 15 мм, а це, як відомо, — критична межа. Натомість за смугового обробітку динаміка вмісту доступних сполук азоту та фосфору була стабільною протягом усієї вегетації, а вологоємність в орному шарі на 90-й день становила 26,5 мм. Тож на полях, де працювали агрегати MZURI, ріст, розвиток і формування всіх структурних елементів врожаю відбувалися без зупинки з найменшими стресовими затратами енергії рослин на всі перепади в живленні. Навіть у сухому грудкуватому ґрунті агрегат створив ідеальне середовище для максимального розкриття потенціалу кожної насінини. Тож наступного року у Bartsos Group вирішили розширити площі смугового ґрунтообробітку до 9,025 тис. гектарів. 

Сталий результат 

«Я радий, що в Україні подорожчали добрива. Нехай як це дивно звучить — зауважує Іван Кривенко. — Тепер кожен господар рахуватиме гроші й міркуватиме, як отримати найвищу біологічну ефективність. Щоб не вносити бездумно на все поле, а давати лише туди, де рослина їх найбільше потребує. І для ефективного живлення, особливо в посушливих регіонах, доцільно застосовувати технологію, що здатна накопичувати й зберігати вологу в ґрунті. Із власного досвіду знаю: умови для збереження і накопичення вологи оптимально складаються за смугового обробітку ґрунту». 

Концептуальний підхід MZURI, що полягає в поєднанні підходів класичної та нульової технології, дає змогу ефективно використовувати переваги як першої, так і другої системи ґрунтообробітку. Максимально і рівномірно розподіляючи рослинні рештки поверхнею поля, зберігаючи їх там як мульчу; виконуючи ґрунтообробіток невеликих смуг з одночасним внесенням добрив і висівом в оброблені смуги. Втім, працює все це у комплексі, й для досягнення результату необхідна ще й правильна сівозміна, завдяки якій можна контролювати потребу рослин у поживних речовинах, запобігати розвитку шкідників, бур’янів і хвороб. У Bartsos Group, зокрема, на 50% насичують сівозміну зерновими і зернобобовими. Решта 50% — це просапні технічні культури. Придбані адаптери (на дві сівалки) дали змогу навесні посіяти MZURI Pro-Til і сою, і соняшник. Рік, звісно, нетиповий щодо кількості ґрунтової вологи. Утім, як переконаний Іван Кривенко, основна перевага інноваційної технології не тільки і не стільки в кількості, як у сталості отриманого результату. 

Динаміка змін умісту доступних сполук NO3, P2O5 та вологоємність ґрунту в горизонті 0–35 см за прямого висіву MZURI Pro-Til, добрива: внесені восени — РДК КАС-32, під час сівби — NPK 10:20:20 ТОВ «РубанськийАгро», квітень-липень 2021 року

Динаміка змін умісту NO3 у ґрунті в горизонті 0–35 см, ТОВ «Рубанський Агро», квітень-липень 2021 року, порівняння технологій обробітку

Динаміка змін умісту P2O5 у ґрунті в горизонті 0–35 см, ТОВ «РубанськийАгро», квітень-липень 2021 року, порівняння технологій обробітку

Динаміка змін умісту вологи у ґрунті в горизонті 0–35 см, ТОВ «РубанськийАгро», квітень-липень 2021 року, порівняння технологій обробітку

Декарбонізація в дії 

Спіраль сприятливих змін у властивостях, структурі й родючості ґрунту, запущену завдяки застосуванню MZURI Pro-Til, фахівці компанії регулярно аналізуватимуть спільно з Вінницькою філією Інституту охорони ґрунтів, Інститутом кормів та Інститутом фізіології рослин. 

«Хочемо мати наукове підтвердження обраної стратегії господарювання», — зазначив Іван Кривенко. 

Цьогоріч оброблені за смуговою технологією поля Групи включено до пілотної програми декарбонізації, запровадженої однією з компаній-постачальників. Після проведення циклу тестів — уже чотири рази фахівці відбирали зразки ґрунту в господарствах — за результатами лабораторних досліджень буде напрацьовано оптимальні підходи (із системою удобрення, догляду й сівозміною на 4 роки), щоб скоротити кількість вуглецевих викидів в атмосферу. 

Чотири комплекси MZURI, що обробляють поля Групи, крок за кроком відроджуватимуть їх екосистему. Мікробіологічні процеси, що відбуваються у поверхневому шарі орного ґрунту завдяки його смуговому обробітку, накопичуватимуть уміст органічного вуглецю й, відповідно, гумусу, що поглинає воду, як гідрогель. У процесі абсорбування він утримує поживні речовини, підвищує їхню біологічну ефективність (відповідно, це суттєва економія добрив), а також зменшує забруднення води й повітря. Крім того, органіка — це живлення для мікроорганізмів і дощових червів (саме вони видаляють надмір вологи та утримують її, аерують ґрунт, сприяють утворенню його грудкоподібної структури, стимулюють активність ґрунтових мікроорганізмів. Відповідно, забезпечується здоров’я поля. 

Ідеальне середовище 

Завдяки застосуванню інструментів смугової технології ґрунтообробітку MZURI Pro-Til у період затяжних і зливових дощів мульча запобігає надмірному зволоженню і закисанню поля — вода через збережену капілярну сітку потраплятиме в глибші горизонти. А в спеку мінімізується негативний вплив прямого сонячного проміння на ґрунт, тим самим запобігаючи його нагріванню й навіть частково утруднюючи ріст бур’янів. 

Щоб досягнути найвищої результативності господарювання, у Bartsos Group не лише покладаються на чудодійний технологічний ефект, а й застосовують усю наявну інформацію про абіотичні чинники місцини, де працюють, від кількості опадів до тривалості вегетаційного періоду. Вивчивши характеристики пропонованого гібрида, розраховують і строки сівби, і період достигання, і тривалість міжфазних періодів так, щоб критичні фази розвитку не потрапляли в період пікових температур, низької відносної вологості повітря й запасів вологи в метровому шарі ґрунту. Це дає змогу забезпечити рослині постійний лінійний ріст і генеративний розвиток із теплом, вологою і поживними речовинами. У розпушеній за технологією MZURI Pro-Til смузі ґрунт не переущільнений і вільний від рослинних решток, що полегшує сівбу й забезпечує сходи. Потужна коренева система рослин (до метра углиб) формується завдяки волозі, що потрапляє в зону проростання насіння з нижнього горизонту. Доступності ґрунтових вод сприяє і капілярна сітка, збережена у неораних міжряддях. А живлення забезпечують добрива, закладені на всю глибину обробітку смуги у прикореневу зону рослини. Як мовиться, ідеальне середовище для максимального розкриття потенціалу кожної насінини.   

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ