Тваринництво

Органічні консерванти кормів

Органічні консерванти кормів

Годівля корів загальнозмішаним раціоном є ефективним рішенням для господарств, які планують збільшити виробництво молока.

 

В усьому світі кількість молочних і м’ясних ферм зростає. Щоб зберегти свою конкурентоспроможність на світовому ринку, власник ферми повинен зосередитися на оптимізації ресурсів свого господарства, особливо приділити увагу заготівлі якісних кормів. Таким чином, кормоміксер для приготування багатокомпонентних кормів стає чи не найголовнішим атрибутом сучасного тваринництва. Наразі в нашій країні дедалі більше набирають популярності комбіновані пристрої для приготування кормів, які поєднують роботу з мінімальної обробки компонентів, подрібнення, змішування, дозованої роздачі кормів. Сучасні агрегати відрізняються компактністю, мобільністю й економічністю, чим викликають неабияку зацікавленість із боку українських фермерів. У США й Канаді такі міксери мають назву TMR-mixer (total mixed rations — загальнозмішані раціони, монокорм). Суміш TMR гарантує фермеру споживання тваринами потрібної кількості сухої речовини з ідеальним поєднанням поживних речовин за кожного вживання корму (фото).

 

Корови реагують на будь-які зміни

 

Корова в середньому споживає близько 70 кг корму на добу. Зазвичай раціон складається із сінажу, фуражних культур і соковитих кормів, також додаються різноманітні мікроелементи й вітаміни. Кормоміксер їх подрібнює та змішує, таким чином тварини не зможуть вибирати тільки смачні стеблинки, а отримуватимуть повний комплекс поживних речовин.

 

Однак загальновідомо, що споживання корму знижується за підвищення його температури. І корови відразу відчувають цю зміну. Контролювати температуру кормової суміші треба щоденно. Зростання температури вказує на початок росту грибів, зокрема дріжджів. У разі перегрівання корму мікотоксини можуть утворюватися й без видимої присутності цвілі. Це проявляється або в теплу пору року, або за тривалих проміжків між змішуванням. Згодовуючи корм поганої якості, що перегрівся, здоров’ю тварин може бути завдано серйозної шкоди. Однак на відміну від людей, у яких лише 10 тис. смакових рецепторів, у корів їх близько 25 тис. — щоб визначати, чи містить конкретна рослина небезпечні токсини. Тому, коли кількість мікроорганізмів у кормі зростає, можна побачити зниження споживання його тваринами. Зрештою це призводить до зменшення кількості молока. Як доводить практика, через неякісні корми погіршуються не лише надої та загальні показники молока, а й знижуються прирости й підвищується захворюваність корів.

 

Органічні консерванти в суміші TMR

 

Корми містять поживні речовини, які сприяють зростанню конкретних мікроорганізмів (грибів і бактерій). Якщо є потреба зберегти поживну цінність суміші TMR, то до корму потрібно додати органічні консерванти. А от від використання неорганічних кислот (сірчана, соляна, фосфорна) краще відмовитися, бо ці кислоти в організмі не окислюються, може виникнути ацидоз. Мурашина кислота запобігає зростанню клостридій і має високу бактеріальну ефективність за низького рН, що особливо підходить для TMR. Мурашина кислота в складі органічного консерванту денатурує рослинні протеолітичні ферменти, що підвищує якість білка та смакові якості корму.

 

Пропіонова кислота у складі органічного консерванту виконує фунгіцидну дію. Вона проникає у цвіль і дріжджові клітини та руйнує їх. Також вона зв’язується з мембранними ферментами, денатурує їх або викликає конкурентне гальмування. Форміат натрію та пропіонат натрію в складі органічного консерванту називаються солями органічних кислот. Форміат натрію (сіль мурашиної кислоти) застосовують для буферизації органічних консервантів, щоб зменшити їхню корозійну властивість, також має бактерицидний ефект. Пропіонат натрію (сіль пропіонової кислоти) також зменшує корозійні властивості органічних консервантів і має фунгіцидний ефект.

 

Додатковою перевагою використання органічних кислот у суміші TMR стає підвищена привабливість корму для корів. Органічні кислоти надають свіжий смак кормовій суміші, яка справді подобається коровам.

 

Органічний консервант у складі суміші TMR інгібує зростання цвілі й дріжджів, а також запобігає нагріванню корму. Введення рекомендованої дози (зазвичай 4 л на тонну корму) відразу ж розв’язує проблему з нагріванням кормової суміші (рисунок).

 
Рис. Стабілізація температурного режиму корму за допомогою органічних кислот

 

Склад кормової суміші TMR дуже важливий

 

Оптимальне рішення полягає в правильному виборі органічного консерванту для суміші TMR та залежить від складників загально змішаного раціону. Кращим рішенням для трави та силосу кукурудзи є органічний консервант, в якому переважає пропіонова кислота і/або пропіонат натрію, щоб запобігти зростанню цвілі і дріжджів. Добре відомо, що чиста пропіонова кислота має захисний ефект та особливо добре підходить для профілактики цвілі. В суміші TMR, що містить побічні продукти, такі як бурякова пульпа, на процес нагрівання впливають аеробні бактерії. Для цього типу суміші TMR буде підходити органічний консервант із комбінацією мурашиної та пропіонової кислот.

 

Здебільшого TMR-суміш зберігає стабільність за використання дозування 2 л на тонну корму за нормальної температури повітря та звичайного інтервалу змішування — один раз на день.

 

Отже, органічний консервант потрібно підбирати до конкретної кормової суміші. Лише тоді може бути встановлено оптимальний мікробний захист, який гарантуватиме збереження прохолоди корму під час годування. Такий захист не лише зменшить зростання небажаних бактерій, цвілій дріжджів, а й підвищить смакові якості кормової суміші. Завдяки цьому поліпшується виробництво молока.

 

 

Алевтина Завгородня, за матеріалами ДП «Торговий дім „Пальміра”»

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ