Техніка

Обираючи потужність і продуктивність

Обираючи потужність і продуктивність
 
 

Наприкінці минулого року аграрний підрозділ компанії «Епіцентр К» придбав 50 одиниць техніки Case IH, уклавши угоду з офіційним імпортером Case IH в Україні — компанією «Тайтен Машинері Україна». Цим розпочато процедуру масштабного оновлення активів, що має на меті збільшення ефективності виробництва.

   

Для більшості українців компанія «Епіцентр К» асоціюється насамперед із торгівлею. Це велика мережа гіпермаркетів «Епіцентр», яких налічується 46, а також 14 гіпермаркетів «Нова Лінія», які також належать компанії «Епіцентр К». Тут працюють 30 тис. осіб, а обіг коштів торговельного підрозділу за торік становив 42 млрд грн. Однак починаючи з 2015 року в компанії з’явився аграрний підрозділ, який за досить короткий час придбав низку підприємств у Тернопільський, Хмельницькій, Вінницькій, Київській і Черкаській областях. На сьогодні сукупний земельний банк компанії — 110 тис. гектарів, які офіційно орендовано в пайовиків.

 

Завдання номер один — утримати наявний земельний банк, щоб він не зменшувався, а за можливості й зростав. Друге завдання — оновлення парку техніки, і протягом цього року воно буде реалізовано. Третє — наростити потужності елеваторів. На сьогодні вони становлять 350 тис. тонн одночасного зберігання, і цього вкрай мало. Тому заплановано будівництво елеватора потужністю 120 тис. тонн у смт Вапнярка, а також у Вендичанах (на 100 тис. тонн). Крім того, заплановано збільшення потужностей вінницького та закупненського елеваторів, щоб забезпечити можливості для зберігання всієї вирощеної зернової продукції. Цього року на реалізацію поставлених завдань виділено понад 2 млрд гривень, із яких 1,4 млрд піде на будівництво та реконструкцію елеваторів, а 665 млн буде витрачено на закупівлю нової техніки.

 

Дещо згодом заплановано потужну інвестицію в закупівлю вагонів-зерновозів для трьох маршрутів, щоб отримати можливість оперативно вивозити продукцію до портових елеваторів. А в перспективі — побудова припортового елеватора.

 

«Ми не намагаємось отримати максимальні врожаї, але нас цікавлять максимальні заробітки», — каже Віталій Ставнійчук, керівник аграрного підрозділу. «Тому на сьогодні вирощуємо чотири основних культури: озиму пшеницю (23–25%), соняшник (23–25%), ріпак (3–5%) і царицю полів — кукурудзу (до 50%). Така сівозміна дає змогу ефективно працювати й отримувати бажані результати. Однак не менш важливими є інструменти, якими послуговуються для роботи. Тут важливий комплексний підхід, коли техніка працює разом із технологіями. Щоб бути успішними, треба бути в першу чергу ефективними, тому необхідно швидко вибудувати систему, яка даватиме найкращі результати за мінімальних витрат. Для компанії потрібен лише повний комплекс засобів, який складається з техніки, технологій і сервісу. Цього року компанія придбала самохідні обприскувачі SPS 4430 — це на сьогодні найсучасніші та найбільш технологічні машини. Вони відповідають потребам компанії у точному землеробстві, підході до обробітку культур, які вирощують, а також мають чудову продуктивність.

 

У тракторному парку з’явилися 340-сильні моделі Magnum 340, а також дві машини Quadtrac 600, які взяли для випробування в усіх кластерах компанії на різних ґрунтах і рельєфах. Особливо нас цікавили західні регіони з важкими ґрунтами та складним рельєфом. І так сталося, що буквально відразу випала можливість випробувати ці трактори в реально складних умовах. Пізньої осені після збирання кукурудзи потрібно було виконати обробіток ґрунту, але пішов сніг, і лише гусеничні трактори змогли працювати в таких несприятливих умовах.

 

Окрім самохідної техніки господарства найближчим часом отримають ґрунтообробні знаряддя — дискові борони True-TandemTM 335 VT. Борона True-TandemTM 335 VT є унікальним агрегатом: вона може виконувати мульчування, подрібнювати рослинні рештки (зокрема кукурудзи та соняшнику), закривати вологу ранньою весною й робити передпосівну культивацію. Тобто це універсальне знаряддя, яке відповідає всім вимогам технології. Загалом купується 50 одиниць техніки Case IH: 17 широкозахватних самохідних обприскувачів SPS 4430, 19 тракторів Magnum 340, 2 трактори Quadtrac 600, а також 12 борін для вертикального обробітку ґрунту True-TandemTM 335 VT».

 

Головний інженер аграрного підрозділу Олександр Березюк додав, що основним критерієм вибору техніки було співвідношення ціни та якості. Також звертали увагу на наявність представництв дилера в тих регіонах, де розташовані землі компанії. Це потрібно для оперативного забезпечення сервісних потреб і швидких ремонтів. На сьогодні немає жодного сенсу працювати з дилером, який розташований за сотні кілометрів від господарства.

 

«Масштабне технічне переоснащення в першу чергу дасть можливість виконувати всі технологічні операції в агротехнічні строки. Всі знають, що навесні день рік годує, тому все потрібно робити максимально швидко та з мінімальними витратами. Для цього будуть задіяні нові трактори, що забезпечать усі операції разом із висівом. Наступний етап — це догляд. Тут також є певні терміни, яких слід дотримуватись, і в цьому разі продуктивність і якість обприскування мають бути максимально високими. Нові обприскувачі розраховані на роботу на 5000 га, до того ж річний наробіток становитиме близько 25 тис. гектарів або 2000 мотогодин.

 

Також компанія планує оновити збиральну техніку. Зараз працює велика кількість комбайнів різних виробників, які протягом сезону збирають урожай на площах від 1500 до 2500 га. Ми бачимо цю ситуацію дещо по-іншому: комбайн має опрацьовувати 4000–4500 га, тому розглядаються високопродуктивні комбайни Case IH Axial Flow серії 9240. Це зменшить загальну кількість комбайнів вдвічі, а також скоротить час на збирання кожної культури. Крім того, якщо порахувати зменшення втрат у порівнянні з тими комбайнами, що працюють сьогодні, можна придбати до п’яти нових комбайнів на рік. Тому стратегія полягатиме у використанні невеликої кількості високопродуктивних комбайнів».

 

Юрій Єгоров, бізнес-менеджер Case IH в Україні та Молдові, так прокоментував початок співпраці з компанією «Епіцентр К»: «Для нас дуже важливо, що клієнти високо оцінюють не лише техніку, а й дилерську мережу та готовність наших спеціалістів допомагати. Фінальні переговори між Case IH, “Епіцентр” і “Тайтен Машинері Україна” пройшли під час виставки Agritechnica в Ганновері, і хоча були вони складними та бурхливими, але й цікавими одночасно. Річ у тім, що тут зійшлися три зовсім різні компанії. Case IH має 175-річну історію виробництва техніки, аграрний підрозділ “Епіцентр К” існує лише третій рік, а досвід “Тайтен Машинері Україна” вимірюється кількома десятиліттями. Кожна компанія з’явилась у різні часи і в різних умовах, але можливість порозумітись є важливим початком для довгої та плідної співпраці. Насправді під час вибору техніки специфікації були не єдиним чинником, що впливав на остаточне рішення. Впевнений, що той комфорт, який є у спів праці з нами, відіграє не останню роль у відносинах із клієнтом. Ми ніколи не відступаємо перед труднощами і завжди намагаємося знайти вихід, який буде максимально зручним і вигідним для клієнта.

 

Сьогодні ми з нетерпінням очікуємо початку сезону й виходу машин у поле. До цього моменту персонал пройде навчання, і коли техніку привезуть у господарства, можна буде відразу розпочинати роботу. Сучасний трактор, обприскувач або комбайн чимось схожі на космічні кораблі, тому для ефективної роботи з ними потрібно знати значно більше, ніж за радянських часів. Ураховуючи, що цей контракт передбачає навчання великої кількості людей, залучатимемо найкращих міжнародних експертів, щоб клієнт отримав від своїх інвестицій максимальний прибуток».

 

Віталій Ставнійчук додав, що навчають персонал й силами самої компанії. «На сьогодні оператор отримує в руки техніку вартістю у 500 тис. доларів, і лише завдяки його знанням і вмінням підприємство може отримати прибуток від роботи такого дорогого інструмента. Тому механізатор повинен знати не лише механіку, а й сучасні технології (агрономічні), автоматизацію, системи точного землеробства. Він повинен чітко розуміти, навіщо він виходить у поле, який має бути обробіток, на яку глибину тощо. Ця інформація має доноситися до механізаторів перед початком сезонних робіт, а також щодня перед початком зміни».

  

Говорить експерт

 

Юрій Алаторцев, генеральний директор «Тайтен Машинері Україна»

 

Я впевнений, що не в останню чергу люди співпрацюють із нами тому, що їм із нами комфортно. Прикладом може слугувати історія, що трапилася на відкритті одного нашого дилерського центру. Під час святкування один із клієнтів підійшов і почав дуже емоційно хвалити наш сервіс. Стало аж цікаво, що так вразило людину. В результаті з’ясувалося, що під час сівби в нього зламався трактор, який він купував у нас. Розв’язати проблему протягом кількох годин сервісна служба не могла, тому вирішили надати клієнту підмінний трактор. Клієнт вчасно відсіявся і був дуже вражений таким підходом. Хоча для компанії цей крок є нормальним — якщо клієнт стикається із технічними проблемами, та ще й в гарячу пору, нашим обов’язком є допомогти будь-якою ціною.

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ