Агромаркет

Оптимальний формат

Оптимальний формат

Сівба є однією з найважливіших технологічних операцій в комплексі робіт із вирощування культур. Якісною вона вважається тоді, коли щільність стебел оптимальна, із рівномірно розподіленим між рослинами світлом, теплом, водою та поживними речовинами. Існують агротехнічні вимоги й до посівної техніки.

 

Повний спектр посівної техніки компанії LEMKEN (Німеччина) налічує декілька десятків моделей і модифікацій із різноманітними базовими параметрами — шириною захвату, об’ємом бункера, можливістю одночасного внесення мінеральних добрив тощо. Для ґрунтово-кліматичних та організаційно-господарських умов України оптимальною є нова посівна комбінація Компакт-Солітер 9. Її виготовлено з робочою шириною захвату 3, 4 та 6 м, що дає високу якість й ефективність сівби в різних виробничих і ґрунтово-кліматичних умовах.

 

Вирощуючи зернові культури й ріпак, аграрії дедалі більше потребують техніки, яка допомагає вносити мінеральні добрива. Тому крім наявної чотириметрової посівної комбінації компанія LEMKEN створила продуктивний агрегат із шириною захвату 6 м і можливістю внесення гранульованих мінеральних добрив у міжряддя.

 

Для підвищення ефективності сівби й адаптації до різноманітних умов використання посівні комплекси Компакт-Солітер можуть постачатися як із короткою дисковою бороною Геліодор, так і з ротаційною Циркон. Напівсферичні зубові диски компактної дискової борони Геліодор забезпечують інтенсивне перемішування ґрунту та його вирівнювання. Геліодор складається з двох рядів зубових напівсферичних дисків діаметром 465 мм і завтовшки 5 мм, які закріплені індивідуально. Для збільшення інтенсивності обробітку напівсферичні диски з міжряддям 125 мм розташовані у два ряди зі зміщенням. Глибина ходу дисків регулюється гідравлічно, а за допомогою шкали можна контролювати встановлену глибину обробітку.

 

Для високопродуктивної сівби навіть у найважчих виробничих умовах Компакт-Солітер із шириною захвату 6 м може оснащуватися ротаційною бороною Циркон 10, яка забезпечує поверхневий, швидкий та інтенсивний або глибокий інтенсивний обробіток. Такі параметри ротаційної борони, як глибина обробітку, частота обертів роторів, положення робочих органів і поступальна швидкість руху налаштовуються індивідуально. Відтак, ідеальне посівне ложе готується за один робочий прохід.

 

Компакт-Солітер обладнано дводисковими сошниками OptiDisc, які відмінно працюють як на стерні, так і на замульчованому полі. Такі сошники з напрямними роликами глибини, що мають гумову шину, навіть за нерівної поверхні ґрунту точно висівають насіння на однакову глибину. Напрямна подвійного диска залишається на постійній глибині на різних ґрунтах і за підвищених швидкостей. Притискний ролик забезпечує оптимальну глибину загортання насіння незалежно від вологості ґрунту, створюючи таким чином належний контакт насіння з ґрунтом, що є передумовою для дружних сходів і високих урожаїв.

 

На всіх сівалках згаданого модельного ряду сошники суттєво модернізовано. Тепер диски обладнано новими радіальними шарикопідшипниками, які мають шість рівнів захисту від потрапляння пилу та бруду, й не потребують періодичного технічного обслуговування. Диски також зазнали змін, підшипники тепер розміщено всередині конструкції сошника, у випуклості диска, нерухома кришка додатково сприяє герметизації підшипника. Диски тепер розміщуються на одній лінії та максимально близько один до одного, що сприяє точнішому укладанню насіння. На кожен сошник створюється тиск до 70 кг.

 

Оригінальною є автоматична система регулювання тиску на сошники, яка застосовується на посівних комбінаціях Компакт-Солітер. Ця система забезпечує постійну глибину загортання насіння незалежно від зміни ґрунтових умов (типу ґрунту, його вологості, механічного складу тощо) та швидкості руху посівного агрегата. Особливістю паралелограмної підвіски сошників на Компакт-Солітері є те, що на відміну від конкурентів паралелограм на машинах LEMKEN не є абсолютно жорстким у плані кінематики. Завдяки цьому точно дотримується встановлена глибина сівби.

 

У варіанті комбінації посівного модуля з дисковою бороною Геліодор ґрунт під сівбу готують диски борони. За ними для внесення мінеральних добрив розміщено дискові сошники діаметром 400 мм. Вони точно розподіляють добрива на встановлену глибину внесення. Максимальний тиск сошників на ґрунт може становити 150 кг.

 

Після цього встановлено колісний прикочувальний коток зі зміщеним розташуванням коліс діаметром 1097 мм, який забезпечує потрібне ущільнення ґрунту, а великий діаметр і спеціальне розміщення коліс зменшує потребу в тяговому зусиллі. Кожна триметрова секція може копіювати рельєф поля незалежно від іншої. Це забезпечує стабільну роботу по всій ширині агрегата. Крім того, зміщені колеса добре самоочищаються, що гарантує високу якість сівби навіть в умовах підвищеного зволоження.

 

Ширина шин вибрана таким чином, що кожна з них ущільнює ґрунт для трьох сошників у разі сівби з міжряддям 16,7 см. Для додаткового попереднього ущільнення посівних рядів перед дводисковим сошником OptiDisc комбінація Компакт Солітер може обладнуватися вбудованим трапецієподібним прикочувальним котком, у такій комплектації сівалка має автоматичну систему розподілення тиску у відсотковому співвідношенні між шинним і трапецієподібним котком. Тобто залежно від умов на полі (типу ґрунту, його вологості, механічного складу тощо), тиск може бути або на всі 100% подано на один із котків, або рівномірно розподілений між двома котками або змінений в будь-якому співвідношенні з кроком регулювання 10% (його налаштовують із кабіни трактора в робочому комп’ютері сівалки).

 

Посівна комбінація Компакт-Солітер 9/600 K HD має бункер місткістю близько 5000 л, який розділено на два відсіки. Завдяки рухомим перегородкам бункера можна легко змінити розміри відсіків для насіння та добрив у співвідношеннях 40:60, 50:50, або 60:40%. Якщо застосування мінеральних добрив під час сівби не передбачено, то весь бункер може заповнюватися посівним матеріалом.

 

Для якісної сівби різного за розміром насіння передбачено шість різних висівних котушок, які розміщено на висівному валу. Завдяки оригінальній конструкції цих дозувальних валів, що мають електричний привід, норма висіву кожним із них установлюється незалежно один від одного. Завдяки цьому діапазон висіву насіння можна безступінчасто змінювати в межах від 1,5 до 500 кг/га, а мінеральних добрив — від 50 до 600 кг/га.

 

Залежно від ширини захвату посівні комбінації Компакт-Солітер можуть мати 2–4 дозатори, керування якими відбувається за допомогою електронного блока Solitronic, а за наявності опції можна вмикати/вимикати подачу насіння за допомогою гідравліки. За допомогою блока Solitronic здійснюють і калібрування сівалки на задану норму висіву.

 

Посівний матеріал від бункера до висівних робочих органів подається за допомогою стисненого повітря. Для цього на сівалках установлено компресор із гідравлічним приводом. Оберти компресора можна змінювати плавно, незалежно від частоти обертання колінчастого вала двигуна. Потрібної швидкості обертання можна досягти навіть за мінімальних обертів двигуна трактора, а коливання частоти обертання колінчастого вала двигуна не впливають на число обертів компресора.

 

Контроль і керування посівною комбінацією Компакт-Солітер здійснюють за допомогою бортового комп’ютера Solitronic. Техніко-експлуатаційні показники роботи агрегата за годину, зміну, сезон або за рік фіксуються й зберігаються в пам’яті комп’ютера. Керування електричним приводом висівного вала, регулювання тиску на сошники, регулювання розподілення тиску на котки та часткове відімкнення секцій є основними функціями бортового комп’ютера Solitronic. Підйом на краю поля ґрунтообробної секції, посівних секцій і маркера відбувається за допомогою гідроприводу подвійної дії через бортовий комп’ютер. Усі види технологічних колій також контролюються за допомогою комп’ютера Solitronic.

Олександр Киянець, 
фахівець із підтримки продажів «ЛЕМКЕН-Україна»

газета “АгроМаркет”, квітень 2016 року   

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ