Техніка

Опції успіху з LEMKEN

Можливість одночасно підготувати ґрунт, внести добрива й посіяти з Compact-Solitair 9 вже оцінили на своїх полях чимало українських аграріїв

У світі зростає популярність технологій, що дають змогу господарювати ощадливо — зберігаючи ресурси й довкілля. Вимоги ефективних екологічних систем землеробства передбачають застосування відповідної техніки, здатної підвищувати врожайність й оптимізувати собівартість сільськогосподарського виробництва. І компроміси в дотриманні всіх важливих складових агротехнології — неприпустимі. Зокрема, під час сівби. Тому, власне, таким важливим є вибір агрегата, що гарантуватиме фермерові належний результат за будь-яких ґрунтово-кліматичних умов.

Посівний комплекс Compact-Solitair 9 компанії LEMKEN повністю відповідає всім вимогам ощадливого господарювання, демонструючи точність і ефективність кожної операції. Потенціал цих сучасних машин для одночасної підготовки ґрунту, сівби та внесення добрив уже випробували на своїх полях чимало українських аграріїв. Своїм досвідом вони поділилися з AgroTimes.

«Сходи — гарантовані, урожайність зросла»

Іван Кликоцький

Іван КЛИКОЦЬКИЙ, голова ФГ «Унія» (Львівська обл.):

— Ми вирощуємо яру та озиму пшеницю, ячмінь, ріпак, сою, кукурудзу. Третій рік користуємось посівним комплексом Compact-Solitair 9 і дуже задоволені. З потребами господарства — а ми маємо в обробітку 600 гектарів — цей 4-метровий агрегат цілком дає раду. Зокрема, сходи — гарантовані. Завдяки Compact-Solitair 9 врожайність усіх культур суттєво зросла.

Зважаючи на те, що агрегат за один прохід обробляє ґрунт, висіває насіння і вносить добрива, витрати пального невеликі. Це вигідно для економіки господарства. А рослина відразу зі старту отримує живлення, що дуже важливо для її подальшого розвитку. Хочу також зауважити, що цей посівний комплекс так само добре працює і на горбистій місцевості. А щоб максимально скористатися потенціалом техніки, ми оснастили її всіма додатковими опціями.

Процес калібрування сівалки дуже зручний і швидкий — близько 15 хвилин. Разом із тим норма та глибина висіву цілком відповідають налаштуванням (раніше у нас це тривало пів дня і, попри те, точно все налаштувати не вдавалось). Одного завантаження насіннєвого бункера сівалки вистачає приблизно на чотири години. За допомогою термінала й електронної системи керування можна зручно, з кабіни трактора регулювати та контролювати всі функції Compact-Solitair. Агрегатуємо посівний комплекс із трактором New Holland потужністю 240 к. с.

За час експлуатації посівного комплексу замінювали тільки зношені підшипники. Добре враження справила відмінна робота фахівців компанії «АГРОТЕРРА »: у разі потреби сервісна служба може приїхати навіть серед ночі.

«Оптимізували операції й витрати»

Віктор Горбач

Віктор ГОРБАЧ, голова ФГ «ім. Мічуріна» (Житомирська обл.):

— Господарюємо на 800 гектарах. Вирощуємо пшеницю, соняшник, кукурудзу, овес, сою, ріпак. Торік у липні придбали 4-метровий Compact-Solitair 9 і вже можемо оцінити якість його роботи. Два ряди дисків забезпечують належний ґрунтообробіток. Глибина й норма висіву чітко дотримуються. А прикочувальні колеса агрегата ідеально ущільнюють посівне ложе. До речі, навесні ми сіяли відразу по осінній оранці. Розкладання насіння чудове: забезпечує оптимальну площу для росту й живлення рослин. Внесення добрив одночасно з висівом є великою перевагою. Бункер розділено пропорційно — 40 : 60. Щоправда, стінку бункера можна регулювати. Наприклад, коли ми сіяли ріпак, то збільшували кількість добрив (щоб скоротити час на їх завантаження). Агрегатуємо Compact-Solitair 9 із трактором New Holland потужністю 200 к. с. Витрати пального — близько 8 л/га. Але це небагато, зважаючи, що раніше потрібно було здійснювати передпосівний обробіток ще й іншою технікою. А з цим посівним комплексом оптимізували витрати.

Установлювати норми висіву та внесення добрив у цьому посівному комплексі дуже просто — за допомогою комп’ютера. На всі налаштування, зокрема калібрування, йде близько пів години. Так само швидко можна налаштувати сівалку, переходячи на іншу культуру. В обслуговуванні немає жодних труднощів. Точок змащування небагато, та й догляд їм потрібен через день-два.

Визначаючись із вибором сівалки, ми розглядали й пропозиції інших виробників. Приглядалися й до 6-метрових машин. Але в нас поля невеликі, тому дійшли висновку, що 4-метровий Compact-Solitair 9 — найоптимальніший варіант. Та й співвідношення «ціна — якість» у LEMKEN найкраще. Крім того, компанія «Агротерра» надає дуже якісні послуги. Фахівці ставляться до клієнтів справді по-людськи. Якщо потрібні запчастини, то їх доставлять у будь-який час доби. І кредити легко оформити у цього дилера. З «АГРОТЕРРА » дуже приємно працювати.

«Із запасом міцності й хорошою продуктивністю»

Юрій Загородній

Юрій ЗАГОРОДНІЙ, головний інженер ФГ «Петреченко і К» (Хмельницька обл.):

— Маємо в обробітку близько 1000 гектарів. Вирощуємо всі зернові культури й працюємо за класичною технологією ґрунтообробітку. Посівний комплекс Compact-Solitair 9/400, NH 7070 придбали торік. Усе в цій техніці подобається: хороша якість висіву, дотримання визначеної норми та глибини, диски чудово працюють із ґрунтом. Перед сівбою ми навіть не культивуємо, одразу працюємо по осінньому дискуванню. Це дуже вигідно. Агрегат також вносить добрива в міжряддя. Додаткова опція, якою його оснастили, — контроль висіву. Це дає змогу відстежувати процес у режимі реального часу й запобігати пропускам, якщо раптом у сошники потрапило погано провіяне насіння.

Ми сіємо Compact-Solitair горох, ячмінь, пшеницю та сою. Витрати пального в середньому становлять 9 л/га. Для такого багатофункціонального посівного комплексу це хороший показник. Адже, якби довелося здійснювати ще культивацію як окрему операцію, то витрати були б набагато більшими, а сівба затягувалася б на довше. Дуже зручно, що насіннєвий бункер розділено і має регульовану стінку, яка дозволяє змінювати пропорцію добрив і насіння. Також ми бачимо швидкість завантажування в реальному часі. Налаштувати посівний комплекс можна буквально за 5 хвилин, а сіємо ми з допомогою навігаційної системи.

Одна з найпомітніших переваг Compact-Solitair 9 — це запас міцності. Відчувається, що конструкція міцніша, ніж в інших сівалок. Разом із тим вона дуже проста в користуванні, до всього є доступ. Агрегат має хорошу продуктивність — за добу може засіяти до 40 гектарів, незважаючи на робочу ширину всього у 4 метри. Швидкість сівби коливається від 8 до 13 км/год, але за потреби може працювати в діапазоні швидкості від 0,5 до 20 км/год. Ми агрегатуємо сівалку з трактором New Holland Т7070 потужністю 225 к. с. та безступеневою коробкою передач.

Приємним бонусом є сервісне обслуговування компанії «Агротерра». Ми співпрацюємо з ними вже більше як 5 років. Вони дуже оперативно надають сервісні послуги й находять компроміс у будь-яких ситуаціях.

«Якісний висів — ключова перевага»

Михайло Витошко

Михайло ВИТОШКО, директор ФОП «Витошко Михайло Степанович» (Львівська обл.):

— Маю в обробітку невелике господарство площею 200 гектарів. У сільському господарстві — вже 20 років. Працюю за класичною технологією. Вирощую пшеницю, сою та ріпак. Compact-Solitair 9 від LEMKEN напрацював у нас уже 1300 гектарів. Обслуговувати його нескладно. Головне — після роботи очистити місткість бункера від залишку посівного матеріалу, щоб не завелися гризуни чи не з’явилася пліснява. Точок змащування небагато — близько 20. Їх обслуговування потребує близько 10 хвилин. Калібрування за допомогою комп’ютера робимо ще швидше — за 5 хвилин. Глибину висіву теж легко регулювати. Агрегатую 4-метровий посівний комплекс із трактором New Holland 7060 потужністю 242 к. с.

Наш Compact-Solitair 9 — без опції внесення добрив. Можливо, з одного боку, я дещо ускладнив собі роботу, але, з іншого — маю і зручність: повного завантаження насінням бункера вистачає на триваліший період (на 10–20 га). А добрива, внесені розкидачем перед сівбою, сівалка добре заробляє в ґрунт. За міжряддя 12,5 см немає потреби вносити їх у рядок.

Загалом роботою агрегата я задоволений. Тож якщо хтось сьогодні розмірковує над тим, чи купувати Compact-Solitair 9, то я рекомендую. Усі операції ця техніка здійснює якісно. Диски й сошники зроблено на совість, вони не забиваються, навіть коли ґрунт мокрий. А коротка дискова борона Heliodor чудово готує посівне ложе. Такий агрегат споживає більше пального, як порівняти з простим висівом, близько 8–9 л/га. Утім, якщо хочеш отримати належну якість висіву, то не варто економити на перевагах. Якісний висів — ключова перевага цієї техніки

Compact Solitair 9

Купували посівний комплекс у компанії «АГРОТЕРРА », де нам надали якісне обслуговування. І нині до сервісу немає жодних претензій — усе роблять швидко та на високому рівні.

«Найоптимальніший за якістю і ціною»

Олександр Захарчук

Олександр ЗАХАРЧУК, власник, директор і агроном ФГ «Захарчук» (Волинська обл.):

— На 700 гектарах ми вирощуємо ріпак, сою, пшеницю та буряк. Посівним комплексом Compact-Solitair 9 користуємося третій рік. Обрали його через відмінну якість висіву і наразі якістю роботи задоволені.

Агрегатуємо наш 4-метровий Compact-Solitair 9 із трактором Claas Axion 850, потужністю 250 к. с. На наших полях є горбки, але сівалка чудово працює й по нерівному рельєфу завдяки GPS-навігації та гідравлічному підрулюванню — сама веде трактор за допомогою супутникового сигналу (похибка до 1 см).

У LEMKEN ми придбали всю свою ґрунтообробну техніку (плуги, лущильники, сівалку). Крім того, дилер цього бренду, компанія «Агротерра», надає дуже якісний сервіс, і їх офіс усього в 60 км від нас. За потреби необхідні запчастини доставлять дуже швидко.

Крім додаткових опцій, як-от трапецієвидний коток, гідравлічний притиск сошника, контроль висіву, посівний комплекс дообладнали системою внесення рідких комплексних добрив (РКД). А загалом Compact-Solitair 9 простий і надійний. Обслуговувати його дуже зручно. Я вважаю, що для господарств площею 500–1000 гектарів кращої сівалки не знайти. Не потрібно гнатися за модою й купувати надто дорогі моделі, бо на такій кількості землі вони не реалізують усі свої переваги. Цей посівний комплекс — найоптимальніший за якістю та ціною варіант для господарств площею до 1000 гектарів. Врожай збираємо добрий. Взагалі для мене ґрунтообробна техніка LEMKEN — серед найкращих, адже перехід на неї за нормального господарювання — це +1 т до врожаю будь-якої культури.

Анастасія Коваленко

газета AgroTimes, серпень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “AgroTimes” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ