Техніка

Обравши правильний плуг можна досягти значного збільшення врожайності навіть в умовах Півдня

Основний інструмент ґрунтообробітку

Основний інструмент ґрунтообробітку

Обравши правильний плуг, можна досягти значного збільшення врожайності навіть в умовах посушливого Півдня України.

Оранка дає шанс

У багатьох посушливих регіонах України осіння оранка є чи не єдиним засобом, щоб нагромадити зимову вологу. Без цього технологічного заходу про ефективне рослинництво годі й мріяти. Озимі культури часто погано сходять через той самий дефіцит вологи в серпні-вересні, тому всі сподівання на ярі. А з ними можна отримати врожай тільки за достатньої кількості вологи в ґрунті. Найбільш дієвим засобом досягнення потрібного результату є оранка і нагромадження вологи за зимовий період.

Саме такий підхід до землеробства застосовують у господарстві «Росток Агро», що базується на півдні Запорізької області. Тут із дощами ситуація критична вже багато років — іноді їх взагалі не буває протягом сезону. Рослини можуть розраховувати тільки на вологу, що є в ґрунті, а це не так багато. Досвід показує, що на полях, де не застосовують осінню оранку, в ґрунті значно менше продуктивної вологи, що суттєво впливає на потенціал поля і зменшує фактичну врожайність. І якщо десять років тому в регіоні здебільшого застосовували мінімальний обробіток, то нині все більше господарств повертаються до оранки. Опади й атмосферна волога краще проникають і змочують розпушений шар ґрунту, і на весну створюються достатні для нормального розвитку рослин умови.

Раніше в господарстві оранку хоч і застосовували, однак якість роботи вітчизняних плугів була далекою від ідеальної. Щонайменше половину площ обробляли тільки дисковими знаряддями. Коли постало питання про придбання сучасного плуга, стало зрозумілим, що в умовах Півдня потрібен принципово інший підхід до вибору техніки. Важкий пересушений ґрунт створював значний опір, що не може не впливати на конструкцію плуга та зношення робочих органів. Крім того, оранка в  посушливих умовах постійно супроводжується утворенням великої грудки та чималих брил, які неможливо подрібнити навіть за кілька проходів дисковими знаряддями й котками. Все це спонукало власників до пошуку такого плуга, який би впорався з важкими умовами експлуатації і не потребував постійних ремонтів і заміни робочих органів.

Плуги LEMKEN забезпечують високу якість оранки навіть у надзвичайно важких умовах

Після тривалих пошуків вивчення пропозицій ринку та досвіду сусідів було вирішено придбати два плуги LEMKEN Diamant 11 на 9 і 8 корпусів, які показали себе з найкращого боку. Чотирирічний досвід експлуатації цих агрегатів підштовхнув підприємство придбати продуктивнішу 10-корпусну модель EuroTitan під новий 500-сильний трактор Fendt 510 Vario. На момент нашого візиту цей агрегат обробив всього кілька сотень гектарів, однак перші відгуки про роботу агрегата вже є.

Плуг EuroTitan складається з двох частин: передня — на 7 корпусів і задня — знімна на 3 корпуси. За потреби задні корпуси можна від’єднати й агрегатувати плуг із трактором меншої потужності. Господарство обрало смугові відвали, що забезпечує кращу якість кришення грудки та відсутність налипання. Ширина захвату корпусів змінюється регулювальними болтами в досить широких межах. У цьому разі господарство встановило ширину захвату корпусу на 38 см, бо ґрунти важкі й сухі, а для якісного кришення й  обертання пласта потрібно дотримуватися певної робочої швидкості.

На старих плугах LEMKEN Diamant використовують тільки оригінальні запчастини

Однією з переваг плуга є максимально проста і надійна конструкція вузла обертання. Інженери вирішили обійтися без дорогої «механіки» — тут працюють гідроциліндри, які з часом можуть потребувати тільки заміни ремкомплекту.

До конструкції плуга входить так званий довантажувач — гідроциліндр, який частину тягового навантаження перетворює на додаткове притискне зусилля задньої вісі трактора. Це дуже важливо для боротьби з буксуванням і зайвими витратами пального. Довгий дишель дає змогу не пошкоджувати колеса трактора переднім корпусом під час розворотів на кінцях гонів, що також заощаджує пальне і час.

За словами головного агронома підприємства Леоніда Шпака, менші плуги за 12-годинну зміну встигають обробити близько 25 га. Новий 10-корпусний плуг одного дня встиг зробити 40 га за такий самий час, але середній його результат становить 35 га. Витрати пального відрізняються залежно від умов у полі (попередника, структури та вологості ґрунту) і становлять для різних моделей від 16 до 23 л/га за робочої швидкості 9–10 км/год. Зазвичай оранку виконують після подвійного (після ячменю або пшениці) або одноразового лущення переважно восени. Працює плуг на глибину не меншу як 30 см, і це з кожним роком збільшує врожайність по соняшнику й кукурудзі.

Коментарі

Леонід Шпак, головний агроном ПСП «Росток Агро»

— Наше господарство має в обробітку 4500 га землі, на яких вирощуємо соняшник, кукурудзу, озимі ячмінь і пшеницю, горох і ріпак. Приблизно 3000 га щороку оремо. Ще 10 років тому ми орали не більше як половину площ, інші обробляли дисковими знаряддями. Звісно, бачили потенціал в оранці, але на той час не були готові технологічно до збільшення частки оранки. Плуги вітчизняного виробництва не забезпечували потрібної якості й продуктивності, ламалися, часто потребували заміни робочих органів через швидкий знос. Тому збільшувати частку земель під оранку не було ані можливості, ані бажання.

У 2016 році ми придбали перший плуг LEMKEN Diamant 11 на 9 корпусів. У перший сезон ним обробили 1000 га, і якість роботи нам дуже сподобалась. Тому на наступний рік придбали 8-корпусну модель. Обидва плуги й досі працюють із тракторами Fendt 936 Vario — замінили на них тільки долота й лемеші.

Мені особисто дуже подобається якість роботи плугів LEMKEN: ґрунт лягає рівномірно, стиків не видно, рослинні рештки добре перемішуються із ґрунтом. Налаштування виконуються швидко й просто, а в полі навіть за вельми несприятливих умов агрегат не вистрибує з борозни, як це постійно ставалось із плугами інших виробників. Як систему захисту корпусів ми обрали зрізний болт. Він працює ефективно, швидко можна замінити й далі працювати.

Уважаю досить вдалою конструкцію корпусу, яка забезпечує високу якість обробітку. Також хочу зазначити, що на перших плугах оригінальні долота відпрацювали 2000 га. Пробували замінники, але вони зношувались у кілька разів швидше. Коли використовували вітчизняні запчастини, інженер мав постійно вирішувати питання їх заміни через інтенсивне зношення. В запчастинах LEMKEN метал якісний, нормально витримує навантаження і має значну стійкість проти зношення.

Віталій Ванярха,  регіональний менеджер ТОВ «Інтертехінвест»

— Коли десять років тому я починав працювати на півдні Запорізької області, тут майже не користувалися плугами. Вітчизняні плуги не забезпечували потрібної якості обробітку і не витримували роботи в надзвичайно складних умовах. Коли починають орати поле в серпні або на початку вересня, в ґрунті практично немає вологи, пересушена земля не кришиться, і щоб не утворювалася велика грудка, треба застосовувати такі знаряддя, які здатні працювати в будь-яких умовах. Тому доки в регіоні не почали продавати плуги LEMKEN, ніхто не вірив у можливість якісної оранки в умовах Півдня України. З  часом аграрії побачили, що німецька техніка здатна вирішувати завдання якісної оранки і що її можна ефективно застосовувати для покращення умов вирощування різних культур.

Конкуренція з боку інших відомих виробників є, але здебільшого — цінова. Так, техніка LEMKEN не належить до дешевої, однак після того, як фермер дізнається про реальні витрати пального під час роботи з плугами інших виробників, він починає дивитися на це інакше. З нашого досвіду ми спостерігаємо різницю у 2–5 л/га, що за нинішніми цінами на пальне становить від 40 до 100 грн/га економії. До того ж якість оранки в плугів LEMKEN значно вища, ніж у багатьох інших виробників. Це особливо помітно саме у важких умовах, коли агрегати-конкуренти не забезпечують належного кришення і рівномірності, а через складність налаштування постійно утворюють бічну тягу. Таке призводить до нерівномірного зношення шин і втоми оператора, який повинен постійно коригувати траєкторію руху трактора. Ті аграрії, що вже стали власниками знарядь LEMKEN, переконалися, що вони придбали не лише агрегат, а ще й постійну підтримку. І в будь-який час можуть отримати потрібну допомогу — від консультацій до приїзду сервісних спеціалістів

Владислав Олійник

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ