Техніка

Фермери розповіли про переваги передпосівного культиватора LEMKEN Korund

Якість, перевірена досвідом

Якість, перевірена досвідом

Техніка німецького  виробника LEMKEN добре відома українським аграріям. Фермери розповіли про переваги передпосівного культиватора Korund

Сучасні технології  землеробства дедалі більше адаптуються до умов господарювання в нашому нестабільному сьогоденні. Втілені в сучасній техніці, вони проходять в Україні перевірку на міцність — важкими ґрунтами, дефіцитом вологи й опадів, екстремальними температурами. Щоб за таких умов забезпечити стабільне і гарантоване агровиробництво, вже недостатньо «просто хорошої» техніки. У тренді — перевірена досвідом якість. Як у доб­ре відомих українцям технологіях німецького виробника LEMKEN. Про свій досвід експлуатації передпосівного культиватора Korund нам розповіли сільгоспвиробники.

«За один прохід Korund вирівняв усі глибокі колії»

Василь Таращук, ФГ «Арсен»
Василь Таращук

— Ми вирощуємо цукровий буряк, і під нього вносимо органічні добрива (гноївку). Та позаминула весна була дуже складна. Доводилося ловити вологу. А на полях після основного обробітку ґрунту лишились колії, які потрібно було розрівнювати.

Перш ніж погодитися на пропозицію компанії «А-Терра» щодо купівлі культиватора Korund від LEMKEN, вирішили перевірити, чи впорається німецька техніка з нашою проблемою.

Коли культиватор привезли й запустили в роботу, я особисто проїхав дві загінки разом із трактористом, щоб пересвідчитися у якості роботи агрегата. Фактично за один прохід Korund вирівняв усі глибокі колії. Відтоді цей культиватор готує наші поля перед посівною — практично під усі культури.

До слова, ми вже маємо позитивний досвід роботи з різною технікою LEMKEN. Маємо в господарстві плуги Opal і Diamant, культиватор Kristall і причіпний обприскувач Primus.

На 500 га ріллі, які маємо в обробітку, вирощуємо озимий ріпак, озиму пшеницю, ярий ячмінь, горох, гречку і цукровий буряк. Усі поля оремо, тому культиватор Korund працює по всіх площах, восени й навесні. Агрегат зручний і простий, не вимагає багато уваги. Враховуючи невелику ширину захвату (6 м), трактора John Deere 8410 потужністю 160 к. с. цілком достатньо для нормальної роботи. Витрати пального становлять 8–9 л/га, що може здатись завеликим показником, але нас виправдовує складний рельєф. Восени працювати важче — ґрунти сухі і є велика грудка, весною, відповідно, цих проблем немає. Робоча швидкість — у межах від 9 до 12 км/год. За світловий день вдається обробити 50–60 га — все залежить від форми й розміру полів, а також довжини гонів.

Власне, й сервіс компанії «А-Терра», з якою працюємо вже не перший рік, на дуже високому рівні. Мені є з чим порівнювати — в господарстві маємо багато техніки інших виробників, і до нас приїжджають спеціалісти різних дилерів. Я бачу, як вони працюють, і тому можу сказати, що ця компанія ставиться до своєї роботи дуже відповідально.

«Наш 9-метровий Korund ефективний за безвідвального ґрунтообробітку»

Микола П’ятачук, агроном ТОВ СП «Гірсам»
Микола П’ятачук

— Наше господарство обробляє близько 3000 гектарів ріллі. Маємо в сівозміні озимі пшеницю та ячмінь, тритикале, трохи жита, озимий ріпак, кукурудзу, соняшник і сою. Тому потреба в підготовці полів до сівби виникає не лише у весняний період, а ще й у кінці літа та на початку осені.

Дев’ятиметровий Korund підприємство придбало три роки тому. Культиватор агрегатується з трактором John Deere 8345 потужністю 345 к. с. та Claas потужністю 270 к. с. Роботою техніки дуже задоволені: агрегат якісно рівняє площу, і сівалка за ним працює максимально якісно, дотримуючись усіх установлених параметрів. Також застосовуємо для закриття вологи ранньою весною.

Досвід експлуатації агрегата показав, що Korund ефективно працює в будь-яких умовах. Тільки за великої кількості рослинних решток слід знімати частину лап, інакше можливе забивання агрегата. В нашому господарстві такі ситуації іноді трапляються, бо ми застосовуємо тільки безвідвальний обробіток ґрунту. Рештки знаходяться біля поверхні, і їх можуть витягати наверх робочі органи культиватора. Однак це не створює глобальних проблем, тож культиватор використовується без обмежень.

За день, від 8-ї ранку до 10-ї вечора, тракторист встигає обробити 100 га. Цей показник може дещо змінюватися залежно від розміру і форми поля, рельєфу та робочої швидкості. Глибину обробітку встановлюємо на 2–3 см глибше, ніж запланована глибина висіву. Таким чином агрегат працює на глибину від 6 до 10 см. Робоча швидкість може коливатися від 7 до 14 км/год і навіть більше. Витрати пального не перевищують 6 л/га.

Як робочі органи використовуємо долота. Зважаючи на піщані ґрунти, заводських наконечників вистачило надовго. Спробували встановити замінники — ті зношуються значно швидше. Усе інше — вузли з’єднання, гідроциліндри й рама — практично нові, без будь-яких пошкоджень.

Особливу увагу хочу звернути на те, що агрегат компактно складається — з ним можна заїжджати у важкодоступні місця, легко розвертатись у кінці гонів. На дорогах загального призначення не потрібно перейматися питаннями габариту. А те, що агрегат навісний, знімає всі питання щодо транспортних коліс.

«Після Korund поля рівні, тож трактор із сівалкою працюють швидше»

Олександр Дмитрук, агроном СГ ТОВ«Луга»
Олександр Дмитрук

— Придбаний нами 9-метровий передпосівний культиватор Korund має ширину захвату 9 м, за світловий день встигає обробити 60–70 га. Цілодобово у нас він не працює, але якщо раптом виникне потреба, більше як 100 га точно встигне обробити.

Коли весна прийде і буде вологий ґрунт, запускають дискову борону, і та починає болото місити. Korund працює набагато розумніше: лапи зі стрілчастими наконечниками заглиблюються на 5–6 см, розпушують ґрунт, і той під дією сонця й вітру набагато швидше прогрівається. Тому і сіяти можна раніше, не втрачаючи вологу. З долотопобідними наконечниками не працюємо, бо в нас немає забур’янених полів. Ми свого часу якісно вичистили всі площі, і тепер немає потреби в боротьбі з небажаною рослинністю.

Наша технологія передбачає осінню оранку з унесенням добрив і вирівнюванням площ. Тому навесні лишається зробити культивацію й можна починати сіяти. Під кукурудзу з осені виорали, внесли добрива, вирівняли площу, і навесні тільки пройдемось культиватором і будемо сіяти. Агрегат працює з трактором John Deere потужністю 260 к. с. на швидкості 11–15 км/год залежно від рельєфу. Хочу зазначити хорошу зносостійкість робочих органів — агрегати LEMKEN дуже витривалі. У нас цей культиватор працює третій рік і щороку обробляє не менше як 1500 га. Тому, хто сіятиме після Korund, теж набагато легше працювати: поля рівні, і трактор із сівалкою можуть рухатись швидше.

«Навіть рясний дощ не зіпсував роботу Korund»

Роман Ольховський, ТОВ «Дельтар»
Роман Ольховський

— Коли настав час оновлювати ґрунтообробну техніку, ми розглядали різні варіанти. Треба було врахувати особливості місцевих ґрунтів. А вони дуже не люблять дощ після весняної культивації (земля заплескується, утворюється кірка, значно погіршуються процеси водного і повітряного обмінів). І разом із тим саме дощ допоміг остаточно визначитися з купівлею Korund.

Сусіди, що теж придбали такий культиватор (трохи раніше), обробили ним поле, і після цього пішов рясний дощ. Ми поїхали до них подивитися на те поле — поверхня була в нормальному стані. Агрегат лишає після себе ґрунт із мілкогрудкуватою структурою, і навіть за сильних опадів поверхневий шар не страждає.

Korund працює в нашому господарстві вже три роки. Культивуємо ґрунт заздалегідь, одразу після завершення сівби ярої пшениці. Попри те, що до сівби ще три тижні, таке рішення виправдане. Бо в цей період на початку квітня ще немає високих температур і суховіїв, що здатні «висмоктати» вологу з посівного горизонту.

У вересні обробляємо поля після пшениці. Лущення сприяє проростанню падалиці й бур’янів, і культиватор допомагає їх швидко знищити.

Робочі органи працюють із долотоподібними наконечниками, які ефективно підрізають бур’ян. Після року роботи наконечники перевертаємо, а що два роки — замінюємо. Запчастини використовуємо тільки оригінальні, щоб не виникало питань із достроковим зношенням і ремонтами у розпал сезону. Культиватор обробляє близько 1000 га на рік. Маємо в обробітку специфічні важкі абразивні ґрунти — суміш глини з піском. Тому здатність нашого 9-метрового культиватора Korund обробити 2000 га без заміни робочих органів свідчить про найвищий рівень якості.

Агрегатуємо культиватор із 360-сильним трактором (Claas Axion 940), працюємо на швидкості до 14 км/год. За глибини обробітку 7–8 см витрати пального становлять усього 5,5–6 л/га. За світловий день (з 9 ранку до 8 вечора) можна обробити 70–80 га.

«За зміну наш Korund обробляє 60 га, а за добу — до 140»

Володимир Гадайчук, СФГ «Аліса»
Володимир Гадайчук

— Коли виникла потреба в купівлі передпосівного культиватора, ми не знали про можливості моделі Korund. Проте на власному досвіді переконалися в надійності та витривалості техніки LEMKEN. Навіть коли якісь деталі з часом зношуються, їх можна легко замінити.

Раніше ми придбали агрегати Kristall, Rubin і Solitair, тож добре знаємо, як вони якісно виконують операції з ґрунтом. А 9-метровий передпосівний культиватор Korund працює в нашому господарстві із 300-сильним трактором New Holland.

У роботі агрегат показав себе максимально надійним. Годі й порівнювати з вітчизняною технікою, бо коректно це зробити не вийде. Скажу тільки одне: всі вітчизняні агрегати продав, і більше купувати не збираюсь. Інших закордонних агрегатів у нас працює багато, і вони забезпечують непоганий рівень якості. Однак за надійністю LEMKEN випереджає всіх.

Оскільки оранки не застосовуємо, частину робіт виконуємо культиватором восени після глибокорозпушувача. По-пер­ше, поля вирівнюються, по друге структура ґрунту в обробленому шарі стає мілкогрудкуватою. Навесні лишається закрити вологу і можна починати сіяти. Глибина обробітку — близько 15 см, робоча швидкість — 15–16 км/год. За зміну вдається обробити 60 га, а за добу — й до 140 га. Витрати пального точно не рахував, але думаю, що не більше за 7 л/га. Сезонний наробіток становитиме понад 2000 га. Власної землі у нас мало, але ми надаємо послуги, тож без роботи Korund не буде.

«На суглинистих ґрунтах Korund працює продуктивно»

Валерій Бацюсь, головний агроном агрофірми «Камаз-Агро»
Валерій Бацюсь

— У нас в обробітку 4500 га землі, на яких вирощуємо соняшник, цукровий буряк, озиму пшеницю сою, кукурудзу й інші культури. До більшості площ застосовуємо традиційний обробіток — оранку. Тож шукали для агрофірми продуктивний агрегат, який би підійшов саме для наших умов.

З культиватором Korund навесні можна дуже рано зайти у поле і почати закривати вологу. Вдала конструкція котків дозволяє працювати у вологих умовах без забивання. Єдиною умовою для якісного обробітку є робота на великій швидкості. Наприклад, ми намагаємось працювати на швидкості від 12 км/год і більше: саме за таких умов агрегат показує себе якнайкраще.

Важливим моментом є правильний вибір комплектації робочих робочими органів органами цього агрегата. Компанія LEMKEN пропонує багато варіантів для різних умов. Тому важливо врахувати особливості своїх полів і застосовуваної технології ґрунтообробітку. Наприклад, ми обрали прямі стійки, оскільки на поверхні поля присутні рослинні рештки. Під час роботи з такими робочими органами рештки легко проходять між стійками лап, не забиваючи їх. Коли культиватор починає їх нагрібати, тож механізатору достатньо не доводиться витрачати час на очищення агрегата. Якщо ж так трапилося, що стійки забилися, достатньо просто підняти агрегат, і робочі органи самостійно очищуються, а це істотно підвищує продуктивність роботи. Натомість, якби були встановлені S-подібні стійки, довелось би витрачати багато часу на їх очищення, особливо у вологих умовах. Наш культиватор має ширину захвату 9 м і працює з тракторами John Deere 8320 і John Deere 8370, потужністю 320 і 370 к. с. Хоча, на мою думку, достатньо було б і 320 «коней». За добу встигаємо обробити 200 га. У нас не найлегші ґрунти — суглинисті. Втім, пального витрачаємо всього 4,5–5 л/га. Глибина обробітку під час закриття вологи становить 3–6 см, а перед сівбою обробляємо ґрунт на 8 см. Здебільшого агрегат працює навесні, але торік готували поля до сівби озимих (було достатньо вологи). Сезонний наробіток сягнув близько 3000 га. Тож аби не розтягувати культивацію в часі, ми замовили ще один такий культиватор — його привезуть навесні.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ