Техніка

Оновлений комбайн Axial-Flow від CASE IH — передові рішення для збирання врожаю

Комбайни стають розумними

Комбайни стають розумними

Презентований в Україні оновлений флагманський комбайн Axial-Flow від CASE IH може самостійно встановлювати параметри роботи і за потреби змінювати налаштування 

Переваги роторної технології 

У 1977 році компанія CASE IH розробила і впровадила в серійне виробництво роторну технологію обмолоту. На відміну від традиційної барабанної технології тут зерно вимолочується не вибиванням, а тертям маси об масу, і в ощадливіших умовах. Конструктивно роторна система є найпростішою, як порівняти з усіма іншими (традиційними, двороторними, гібридними). Відповідно, її подальше обслуговування пов’язано з меншим рівнем складності й меншими витратами. 

У комбайнах Axial-Flow все набагато простіше, й, відповідно, це є значущою перевагою. Рослинна маса з похилої камери подається одразу до приймального конуса ротора, без додаткових перешкод і робочих органів. Тут немає подавальних бітерів або бітерів-пришвидшувачів, бо рослинна маса затягується всередину відцентровою силою. Це дає змогу підвищити загальну продуктивність комбайна. Крім того, разом із рослинною масою всередину затягується повітря, і перед очима оператора немає хмари пилу — він завжди добре бачить, що відбувається перед комбайном. 

У роторному комбайні обмолот і сепарацію виконує один робочий орган. В інших виробників їх набагато більше — від 3 до 5, не враховуючи соломотрясів у клавішних моделях. На рух усього цього потрібні додаткові кінські сили, як і на рух пасків, ланцюгів, варіаторів і редукторів. Необхідність пропускати масу крізь велику кількість робочих органів знижує продуктивність комбайна й збільшує витрати енергії, що врешті-решт зменшує їхню загальну ефективність. 

Комбайн оснащено мінімальною кількістю ланцюгових і пасових передач

Загалом компанія CASE IH пропонує комбайни середнього класу (серії 140– 150) і флагманські моделі (серія 250). Саме в останній зібрано всі новації, які можуть зробити збирання врожаю ефективнішим. Насамперед це машини з достатньою потужністю двигунів: вона становить від 500 до 634 к. с. залежно від модифікації. Об’єм бункера — в межах від 11 100–14 400 л. Дехто скаже, що такі потужні й високопродуктивні машини потрібні далеко не завжди, і це справді так: треба відштовхуватись від фактичних умов кожного господарства. Однак багато підприємств реально потребують потужних збиральних машин, і досвід експлуатації флагманських комбайнів у компанії «Агро КМР» підтверджує їхню ефективність. 

Основна увага — обмолоту й сепарації 

Прямий привод ротора CVT Power Plus дозволяє позбавитися зайвих пасків і ланцюгів і одночасно передає потужність на ротор, похилу камеру та жатку. Це спрощує конструкцію комбайна, забезпечує повну передачу потужності на робочі органи, зменшує кількість точок змащування й скорочує час на обслуговування. Паски з часом розтягуються, і може виникати проковзування, а тут такого не може бути взагалі. 

Ротор ділиться на дві частини. Перша відповідає за обмолот — тут із рослинної маси відділяється до 85% зерна. У другій частині, що відповідає за сепарацію, відділяється до 15% зерна. Загальна площа підбарабань для обмолоту й сепарації становить 2,98 м.. Це досягається внаслідок великого кута охоплення підбарабанням — до 180°. Сам ротор має діаметр 76 см і може постачатись у двох специфікаціях: стандартній із великою трубою, а також із трубою меншого діаметра й більшими бичами, що дає змогу працювати з високоврожайними культурами. 

Система очищення має площу решіт 6,5 м.. На флагманських моделях додатково встановлюється грохот на 2 м., який виконує функцію сепарації зерна завдяки ребристій формі. Коли на грохот із зони обмолоту потрапляє зерно, воно осаджується, а солома і полова підіймаються. Вентилятор швидко видуває легку фракцію, тоді як зерно осипається вниз. 

Систему очищення вже в базовій комплектації обладнано автоматичним вирівнюванням у поздовжньому і поперечному напрямках. Таким чином, під час роботи на схилах кількість втрат не збільшується, продуктивність не зменшується. Систему сконструйовано так, щоб рухались усі решета і навіть вентилятор, повністю повторюючи контур поля. А завдяки функції автоматичного контролю обертів вентилятора під час руху вгору вони зменшуються, щоб не видувати зерно і не збільшувати втрати. А під час руху вниз, навпаки, оберти збільшуються, щоб він встигав видувати рослинні решки й інше сміття. 

Не лише для кукурудзи 

У фермерів за останні роки склалась упереджена думка, що роторні комбайни CASE IH призначено тільки для збирання кукурудзи. Насправді вони чудово працюють із зерновими культурами й до того ж показують найкращі результати за продуктивністю та якістю обмолоту. Тільки нерозуміння принципів роботи машини може призвести до появи втрат і зменшення продуктивності. Найголовніше в роторному комбайні — це достатнє завантаження ротора. Працювати на пів сили не вийде, та й чи потрібна така робота? Коли ротор повністю завантажується, обмолот і сепарація відбуваються в оптимальних умовах, з мінімальними втратами і пошкодженням зерна. Від оператора потрібно тільки встановити підбарабання і решета відповідно до культури. 

Площа решет одна з найбільших у класі

Наприклад, в «Агро КМР» ці комбайни Axial-Flow збирають не тільки кукурудзу, соняшник і зернові. Їх також застосовують для збирання ріпаку з 12-метровими стрічковими жатками — відсоток втрат не перевищує 0,5%, тоді як інші виробники дають 1% на втрати. Тому варто чи не варто застосовувати роторний комбайн від CASE IH — вирішувати користувачам. 

Налаштування без участі оператора 

Флагманську модель 7250 оснащено двома допоміжними системами. ACS — Auto Crop Setting, дає можливість обрати в комп’ютері потрібну культуру, і машина самостійно підбере налаштування всіх систем. Якщо ж оператор хоче встановити власні налаштування, він може їх змінити й зберегти, і в майбутньому можна буде повернутись до них, натиснувши одну кнопку. 

CVT привод похилої камери дає змогу залучити систему автозавантаження — вона автоматично підтримує швидкість подачі рослинної маси так, щоб завантаження ротора було оптимальним. Система регулює швидкість роботи транспортера задля оптимізації процесу збирання, бо саме від неї залежить кількість рослинної маси, що проходить крізь машину за одиницю часу. 

Щоб уникнути помилок із боку користувача, система Feedered Control регулює потік рослинної маси у напівавтоматичному режимі. Оператор установлює бажану максимальну швидкість (8–9 км/год) і бажане навантаження на двигун. Потім ручка ходу до упору рухається вперед, і комбайн буде прагнути досягти цієї швидкості, але не перевищуватиме встановлене навантаження на двигун. На краях поля, де врожайність зазвичай нижча, комбайн рухатиметься зі швидкістю 8–9 км/год з навантаженням на двигун 80–85%. Ближче до середини, де врожайність вища, навантаження зростатиме, і комбайн автоматично зменшуватиме швидкість руху, щоб робочі параметри не виходили за встановлені межі. 

Гідравлічне регулювання кута нахилу жатки дозволяє оперативно підлаштовуватись до умов у полі. Коли потрібно було перекрутити півтора десятки болтів, ніхто цього не робив, проте таке налаштування є досить важливим. Від нього залежать втрати за жаткою, і в разі невідповідної роботи ці втрати зростатимуть. Якщо ж нахил жатки можна змінювати натисканням кнопки з кабіни, шанси, що оператори це робитимуть частіше, значно збільшаться. У звичайних умовах кут зрізування нульовий — так усі зазвичай і працюють. Полеглі зернові культури й сою збирають опущеною вперед жаткою, щоб зрізувати на мінімальній висоті. З кукурудзою краще підійняти жатку, щоб полегшити зрізування стебел і зменшити втрати. 

Шнек у бункері прикрито щитком для зменшення стартового зусилля на початку вивантаження

Регульований кінцевик шнека дозволяє набагато простіше вивантажувати зерно в разі роботи із широкозахватними жатками. Коли автомобіль або трактор із бункером-перевантажувачем не можуть стати чітко під шнек, спрямований під кутом до горизонту кінцевик змінює траєкторію руху зерна і умовно додає до 1 м довжини шнека. Крім того, після завершення вивантаження зі шнека висипаються залишки зерна, коли комбайн ще рухається. Піднятий кінцевик запобігає навіть цим незначним втратам. 

Збираємо ефективно з AFS Harvest Command 

Однією з найостанніших новинок у комбайнах Axial-Flow від CASE IH є система AFS Harvest Command. Вона в режимі реального часу бере на себе керування комбайном — усіма його налаштуваннями. Це дає змогу більше розкрити потенціал комбайна і звести до нуля вплив досвіду оператора на якість роботи. Тобто між новачком і професіоналом різниці не буде, і навіть через елементарну втому оператора продуктивність машини не зменшиться. 

Система пропонує чотири стратегії обмолоту: 

• найменші втрати (коли часу вистачає й можна працювати в оптимальних умовах); 

• якість зерна (мінімальні пошкодження в пріоритеті, мінімальні втрати на другому місці); 

• максимальна пропускна здатність (коли потрібно зібрати з максимальною швидкістю); 

• фіксована пропускна здатність (коли відомо, що за певної швидкості можна збирати з мінімальними втратами зерна, мінімальними витратами пального). 

На моніторі на одній вкладці зображується вся інформація про роботу комбайна. За бажання оператор може змінювати до семи налаштувань. Постійно надходить інформація з 16 датчиків, порівнюється із заданою стратегією, і в разі невідповідності система самостійно корегує параметри роботи. 

Нові запатентовані датчики тиску визначають різницю атмосферного тиску над решетами і проміж решіт. Це дає можливість зрозуміти, від чого виникають втрати на решетах: від того, що вони надто закриті, або вентилятор дме надто сильно і частина зерна здувається. 

Камера, що визначає якість зерна

На елеваторі чистого зерна встановлено камеру, що працює в мультиспектральному режимі: кольоровому, інфрачервоному й ультрафіолетовому. Це дає можливість визначати відсоток пошкодженого зерна і смітної домішки. Ці показники система AFS Harvest Command може зчитувати й відповідно до цих даних змінювати параметри роботи. 

Без обмежень 

Коли йдеться про вибір комбайна для переважної більшості українських господарств, сучасні роторні машини Axial-Flow від CASE IH можуть стати найефективнішим рішенням завдяки високій продуктивності, технологічності й простоті в обслуговувані. Вони забезпечують відмінну якість обмолоту, що важливо для насінницьких підприємств. Вимоги до досвіду операторів зменшуються, що також важливо в умовах кадрового дефіциту в аграрній сфері.    

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ