Агромаркет

Огляд ринку у червні та прогноз на липень 2013 року

Огляд ринку у червні та прогноз на липень 2013 року

Пшениця

Огляд ринку у червні та липневий прогноз Котирування ф’ючерсних контрактів на пшеницю, що торгуються на Chicago Board of Trade (CBOT), у червні перебували переважно в червоній зоні. На початку місяця ціна на контракти з поставкою в липні була на рівні 7,08 дол/бушель (260 дол/т) і переважно падала протягом двох тижнів. Досягнувши рівня підтримки в 6,80 дол./бушель, котирування стрімко зросли за три торгівельні сесії до позначки 7,10 дол/бушель (260,8 дол/т), після чого падіння ціни продовжилося. Поточна вартість липневого контракту становить 6,82 дол/бушель (250 дол/т) і зростає, що пояснюється невеликим відкатом від важливого цінового рівня. Кількість відкритих позицій липневого контракту стрімко зменшується (17 500 контрактів) через наближення дати закінчення дії ф’ючерсного контракту. 

Ринок пшениці підійшов до важливої позначки 6,70 дол/бушель. Пробивши цю лінію підтримки, котирування можуть швидко впасти до рівня 6,0 дол/бушель (220 дол/т), що вірогідно трапиться протягом липня, враховуючи новини про стан урожаю пшениці. Однак рівень у 6,5 дол/бушель є також технічно важливим для основних гравців ринку, й пробити його буде не так легко. Прогноз ринку пшениці в липні — негативний. Ціна на контракти з поставкою у вересні знижуватиметься до рівня 6,50 дол/бушель (238 дол/т), де, скоріше за все, розпочнеться консолідація або невеликий відкат. 

Кукурудза

Торгівля контрактами на кукурудзу в червні проходила досить динамічно та привнесла ринку багато оптимізму. Початок місяця котирування розпочали з позначки 6,61 дол/бушель (260 дол/т). Найнижчим показником був рівень 6,40 дол/бушель, найбільшим — 6,83 дол/бушель. Поточна ціна липневого ф’ючерсного контракту на кукурудзу СВОТ становить 6,64 дол/бушель (261 дол/т). Технічно ринок кукурудзи демонструє тенденцію до зростання, що відображається в намаганні пробити рівень ціни в 6,70 дол/бушель (263 дол/т), та формування невеликих відкатів після імпульсу вгору. Однак ця динаміка стосується торгів липневими контрактами, терміни дії яких закінчуються. Торгівля контрактом на кукурудзу СВОТ із поставкою у вересні має інший вигляд. Тут немає чітко сформованого висхідного тренду, і динаміка руху ціни дуже імпульсивна. Помітно відрізняється поточна ціна вересневого контракту та липневого: 5,75 дол/бушель — вересень та 6,65 дол/бушель — липень. Такі великі розриви у вартості контрактів дають змогу здійснювати багато спекулятивних операцій, і основні гравці займають очікувальну позицію. Це, своєю чергою, не дозволяє прогнозувати рух цін. Прогноз ринку кукурудзи на липень невизначено. Однак є тенденція зростання до позначки 6,0 дол/бушель (236 дол/т) за результатами торгів контрактом із поставкою у вересні. 

 

Соя

Котирування ф’ючерсних контрактів на сою, що торгуються на Chicago Board of Trade, у червні рухались у змішаному тренді. Ціна контракту з поставкою в липні на початку місяця становила 15,09 дол/бушель (554 дол/т). Більшу частину червня спостерігалось падіння вартості, і тільки в останні чотири торговельні сесії розпочався ріст. Поточна ціна липневого контракту становить 15,39 дол/бушель (565 дол/т) і продовжує зростати.

Котирування контрактів на сою з поставкою у серпні демонструють іншу динаміку та є, вірогідно, більш об’єктивними, ніж липневі. Поточна ціна серпневого контракту становить 14,29 дол/бушель (525 дол/т) і перебуває в короткостроковому бичому (висхідному) тренді. Сильним рівнем підтримки ціни є рівень у 14,0 дол/бушель, який було протестовано 24 червня. Після цього відбувся технічний відкат, пов’язаний із закриттям позицій частиною трейдерів. Незважаючи на ріст котирувань, технічно ринок виглядає слабким. Кількість попиту на сою не збільшується, що призводить до падіння. Прогноз на липень по ринку сої — падіння цін до рівня 14,00 дол/бушель (514 дол/т) із консолідацією на цьому рівні.

 

Ріпак

Котирування ф’ючерсних контрактів на ріпак, що торгуються на MATIF (Marche a Terme International de France) у червні стрімко падали. Протягом червня падіння становило 9,13%, а ціна серпневого контракту знизилася з 438 до 398 євро/т. Рівні підтримки 420, 415 та 400 євро/т були подоланні швидко та майже без затримок. Такої кількості пропозиції на ринку ріпаку не було давно. Торги проходили з великими обсягами (понад 4 тис. контрактів), а кількість відкритих позицій повільно зменшується й становить 26 500 контрактів.

Складається враження, що виробники та трейдери не бачать перспективи на ринку ріпаку й стрімко закривають позиції. За такого характеру подій слід чекати ще більшого обвалу цін на ріпак у липні. На такому рівні ціни перебували в лютому 2012 року, і за характером торгів, можливо, цей мінімум буде невдовзі подолано.

 

Цукор

Червень приніс на ринок цукру багато попиту та ліквідності. Котирування ф’ючерсних контрактів на CВОТ зупинили своє довготривале падіння й, досягнувши рівня 16,20 центів/фунт (357 дол/т), почали зростати. Поточна ціна липневого контракту становить 16,98 центів/фунт (374 дол/т), жовтневого контракту — 17,27 центів/фунт (380 дол/т). Кількість відкритих позицій липневого контракту стрімко зменшується, що пов’язано з наближенням дати його закінчення. Жовтневий контракт торгується з великими обсягами (понад 90 тис. контрактів), а кількість відкритих позицій становить 496 тис. контрактів. 

За характером торгів і кількістю позитивних сигналів можна стверджувати, що на ринку цукру розпочався бичий (висхідний) тренд. Попиту дуже багато, й трейдери готові до початку раллі (зростання). 

Прогноз на липень по ринку цукру — ріст. Найближчий рівень супротиву 17,80 цента/фунт (392 дол/т) буде протестований на початку липня, а за умови його швидкого подолання будуть спроби сягнути рівня 18,00 центів/фунт (396 дол/т).

 

газета  “АгроМаркет”  липень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ