Агромаркет

Огляд ринку в серпні та вересневий прогноз

Огляд ринку в серпні та вересневий прогноз

Пшениця
Котирування фючерсних контрактів на пшеницю, що торгуються на Chicago Board of Trade (CBOT), у серпні демонстрували змішану динаміку з продовженням основного тренда до зниження. Початок місяця контракти з поставкою у вересні розпочали з позначки в 6,63 дол. США/бушель (243 дол. США/т) і торгувалися зі зниженням ціни до рівня 6,23 дол. США. Звіт USDA та новини про несприятливі погодні умови в зерновому поясі США кардинально змінили ситуацію на ринку пшениці й принесли багато попиту, що зумовило ріст котирувань. Незважаючи на рекордні врожаї в країнах старого Світу, й особливо в Україні, вартість серпневого контракту зростала в другій половині серпня. Поточна ціна вересневого контракту становить 6,5 дол. США/бушель (238 дол. США/т) і продовжує зростати. Обсяги торгів вересневим контрактом поступово знижуються, що пов’язано з наближенням терміну його експірації, а ліквідність контракту з поставкою в грудні зростає. Поточна ціна грудневого контракту становить 6,53 дол. США/бушель (239 дол. США/т), кількість відкритих позицій — 252 тис. контрактів.
Ситуація на світовому ринку пшениці залишається складною. Високі врожаї в Причорноморському регіоні та складні погодні умови в США приносять на біржові майданчики невпевненість. У цілому на ринку пшениці спостерігається ведмежий тренд, однак закінчення збору врожаю та погана погода можуть розвернути ринок і розпочати новий тренд — бичий (висхідний). Значний вплив на ринок пшениці також має зростання цін на кукурудзу. Прогноз по ринку пшениці — консолідація на рівні 6,6–6,5 дол. США/бушель (242–238 дол. США/т) зі зниженням у подальшому.

 

Динаміка цін Кукурудза
Серпень кардинально змінив динаміку торгів на ринку кукурудзи, змінивши падіння на зростання. Початок місяця контракт на кукурудзу з поставкою у вересні розпочав із позначки в 4,99 дол. США/бушель (196 дол. США/т), потім поступово знижувався до рівня 4,53 дол. США й із 14 серпня розпочав зростати. Поточна ціна вересневого ф’ючерсу на кукурудзу становить 5 дол. США/бушель (197 дол. США/т). Основним чинником, що змусив ціни зростати, став поганий стан посівів кукурудзи в США, спричинений низькими температурами. Ця новина підштовхнула ціни вгору, й котирування вересневого контракту пробили рівень у 5 дол. США/бушель і протестували рівень у 5,2 дол. США/бушель.
Ф’ючерсний контракт на кукурудзу СВОТ із поставкою в грудні торгується за ціною 4,78 дол. США/бушель (188 дол. США/т), кількість відкритих позицій становить 695 тис. контрактів. Нині на ринку кукурудзи триває короткостроковий відкат, який, імовірно, закінчиться на рівні 4,70 дол. США/бушель. У подальшому слід чекати зростання цін на кукурудзу до рівня 5 дол. США/бушель (196 дол. США/т).

 

Соя
Котирування ф’ючерсних контрактів на сою, що торгуються на Chicago Board of Trade, у серпні були в зеленій зоні. На початку місяця ціна контракту з поставкою в листопаді перебувала на рівні 12,02 дол. США/бушель (441 дол. США/т), потім відбулося невелике падіння до рівня 11,62 дол. США (426 дол. США/т) і з 8 серпня розпочався висхідний тренд. За 14 торговельних сесій котирування зросли на 21% до рівня 14,09 дол. США/бушель (517 дол. США/т), причому ріст відбувався з надвеликими обсягами (понад 150 тис. контрактів). Новини про несприятливі погодні умови в США та ріст цін на ринках кукурудзи та пшениці спричинили вибуховий ефект для ринку сої. Зростання ціни відбувалося за відносно незмінної кількості відкритих позицій — 340–350 тис. контрактів, що свідчить про наявність великої кількості спекулятивних операцій у цьому тренді. Поточна ціна контракту з поставкою в листопаді становить 13,5 дол. США/бушель (496 дол. США/т).
Нині на ринку сої відбувається технічний відкат, який у короткостроковій перспективі закінчиться на рівні 13,30 дол. США/бушель (488 дол. США/т), після чого слід очікувати зростання цін до рівня 14,0 дол. США (514 дол. США/т) із перспективою до подальшого росту.

 

Ріпак
Торгівля ф’ючерсними контрактами на ріпак у серпні проходила переважно в зеленій зоні. На MATIF контракт із поставкою в листопаді розпочав серпень із позначки 359 євро/т. Далі ціна впала до 353 євро/т і розпочався бичий (висхідний) тренд. До 26 серпня котирування зросли на 9,7% (до рівня 391 євро/т), до того ж торгівля проходила з великими обсягами (понад 4 тис. контрактів). Кількість відкритих позицій контракту з поставкою в листопаді становить 38,5 тис., а поточна ціна — 383 євро/т.
Зростання цін на зернові на американських та європейських ринках і новини про зниження світового врожаю соняшнику стало основною причиною росту цін на ріпак. У вересні ціни на зернові будуть основним чинником для формування тренда на ринку ріпаку, однак свій вплив мають і новини від виробників сої. Нині на ринку ріпаку триває відкат, однак у вересні слід очікувати продовження висхідного тренда та зростання цін до рівня 400–410 євро/т.

 

Цукор
Котирування ф’ючерсних контрактів на цукор, що торгуються на на Chicago Board of Trade, у серпні перебували в змішаному циклі. Першу половину місяця спостерігалося зростання ціни з 16,95 центів/фунт (373 дол. США/т) до 17,28 центів/фунт (380 дол. США/т). Із 15 серпня ринок почав знижуватися і за шість сесій упав на 5,9% — до рівня 16,26 цента/фунт (358 дол. США/т). Поточна ціна контракту на цукор із поставкою у жовтні становить 16,37 центів/фунт (360 дол. США/т), кількість відкритих позицій — 438,6 тис. контрактів.
Серпнева спроба трейдерів ринку цукру підняти ціну вгору видалася невдалою. Поки що попиту немає і в короткостроковій перспективі не з’явиться. Рівень підтримки 16 центів/фунт (352 дол. США/т) буде протестовано на початку вересня, причиною цього, імовірно, стане закриття невдалих позицій гравцями ринку цукру, які сподівалися на зростання ціни. Прогноз по ринку цукру: консолідація на рівні 15,80–16 центів/фунт  із подальшим зниженням ціни.

 

 

газета  “АгроМаркет”  вересень, 2013 року

 

     


Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі  “АгроМаркет” та інтернет  сторінці журналу за адресою  https://agrotimes.ua/magazines  належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів  обов’язкове посилання на журнал  “АгроМаркет”  з гіперлінком  https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації  дозволяється тільки після отримання письмової згоди  від видавничого дому  “АГП Медіа”  .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ